Σήμερα η εισήγηση του υπουργείου Εργασίας στον πρωθυπουργό για τον κατώτατο μισθό

  • Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024 - 09:39

Σήμερα θα κατατεθεί η εισήγηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, στο Υπουργικό Συμβούλιο για τον κατώτατο μισθό και την Τετάρτη, 27 Μαρτίου, θα υπάρξει απόφαση, ώστε ο νέος κατώτατος μισθός να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2024.

Στα σενάρια που έχουν δει το φως, η αύξηση δεν καλύπτει τον πληθωρισμό στα είδη διατροφής.

Το ποσοστό της αύξησης θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό, τον προϋπολογισμό και την πορεία της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Τα σενάρια

Τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι τα εξής:

  • Βασικό σενάριο για αύξηση: από 5% – 6,5%

Δηλαδή, νέος κατώτατος: 820 – 830€ μεικτά

  • Σενάριο «έκπληξη» για αύξηση 7,6%

Δηλαδή, νέος κατώτατος: 840€ μεικτά

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η κα Μιχαηλίδου χθες στην ΕΡΤ, δεν θα υπάρξει διαρροή για το ύψος του κατώτατου μισθού, ως την επόμενη Τετάρτη που θα ληφθεί απόφαση με βάση την εισήγηση της προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Είναι μια πρόταση από Χ ως Ψ τοις εκατό. Είχαμε εισηγήσεις ακριβώς στο 3,5% καθώς οι εργοδότες σε μικρότερες επιχειρήσεις εξέφρασαν πιο συγκρατημένη ζήτηση για αύξηση, ενώ τέθηκαν και προτάσεις για αύξηση ως και 12 %,» είπε η κυρία Μιχαηλίδου αναφερόμενη στον κοινωνικό διάλογο και στις επιστημονικές εισηγήσεις που προηγήθηκαν.

Ο κατώτατος μισθός είναι αποτέλεσμα τήρησης ισορροπίας στην ενίσχυση του εργατικού δυναμικού ενάντια στην ακρίβεια και στη διατήρηση ανταγωνιστικού πλαισίου της οικονομίας, είπε επίσης.

Μικρότερη από τον πληθωρισμό τροφίμων;

Σημειώνεται ότι σε κανένα σενάριο για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, η αύξηση δεν καλύπτει τον πληθωρισμό στα είδη διατροφής, ο οποίος τους πρώτους μήνες του έτους κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Η χώρα μας αναδείχθηκε δευτεραθλήτρια στον πληθωρισμό τροφίμων και τον Ιανουάριο του 2024, σε επίπεδο ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat «έτρεξε» με ρυθμό 8,3% (από 8,9% τον Δεκέμβριο).

Η αύξηση αυτή ήταν σημαντικά υψηλότερη τόσο από τον μέσο όρο της ΕΕ (4,8%) όσο και της Ευρωζώνης (5,7%), όπου επίσης σημειώθηκε επιβράδυνση σε σχέση με τον Δεκέμβριο (5,3% και 6%, αντίστοιχα).