Γεμάτη “ατζέντα”

Ομόφωνη ήταν η στήριξη τεσσάρων προτάσεων που κατέθεσε το Επιμελητήριο Κυκλάδων στη γενική συνέλευση του ΕΟΑΕΝ (Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων) για μείζονος σημασίας θέματα που βιώνουν οι νησιώτες επιχειρηματίες.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Ρούσσος ανάμεσα σε πολλά θέματα έθιξε το ζήτημα των οφειλών των επιχειρήσεων, το σοβαρό θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων στην ακτοπλοΐα, την αξιοποίηση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) καθώς επίσης και το ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών.

Οφειλές και ακτοπλοΐα

Συγκεκριμένα, τα κορυφαία θέματα που αφορούν στη νησιωτικότητα, συζητήθηκαν στη Χίο πριν από τρεις ημέρες, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Σπιλάνη, από τον οποίο ζητήθηκε να πάρει θέση για όσα εξ αυτών, άπτονται της αρμοδιότητας του.

Σε αντίστοιχη ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, αναφέρεται ότι “λήφθηκε ομόφωνη απόφαση για το θέμα των οφειλών των επιχειρήσεων και την άμεση ανάγκη θεσμοθέτησης ευνοϊκότερων ρυθμίσεων, με σημαντική αύξηση του αριθμού των δόσεων και ρύθμιση ανάλογη με το ύψος των οφειλών και των αριθμό των εργαζομένων”. Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε “στις επιχειρήσεις που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων όπως το Νεώριου Σύρου”.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, έθεσε επί τάπητος τα ζητήματα των απεργιακών κινητοποιήσεων σε συνάρτηση με τα νησιά. Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι πρέπει να προωθηθεί η μακρόχρονη πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου, “η οποία υποστηρίζεται από όλους τους φορείς και Βουλευτές του Νομού και συντονίζεται στην παρούσα φάση από τον Βουλευτή Ν. Κυκλάδων, Παναγιώτη Ρήγα. Σκοπός της παρέμβασης είναι στις επικείμενες αλλαγές στην νομοθεσία να προβλεφθεί η επαρκής κάλυψη των νησιών με πλοία ασφαλείας ενώ αναφορά έγινε και στο θέμα των άγονων γραμμών όπου συγκεκριμένα νησιά αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα”.

ΑΠΕ και υποστελέχωση υπηρεσιών

Επιπρόσθετα, ο κ. Ρούσσος έφερε προς συζήτηση “το θέμα της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στα νησιά και την ανάγκη άμεσης επανεκκίνησης των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές, οι οποίες μετά την έκδοση της Υπουργικής απόφασης της 10ης Αυγούστου 2012 από το ΥΠΕΚΑ και τη σημαντική μείωση των τιμών διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν παγώσει εντελώς. Ιδιαίτερα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά της χώρας, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ είναι μηδενικές, ενώ τα νησιά αυτά έχουν πολύ χαμηλή διείσδυση και συμμετοχή στην παραγόμενη από ΑΠΕ ενέργεια και συνεπώς εξακολουθούν να έχουν υψηλό κόστος παραγωγής αφού δεν αξιοποιείται το πλούσιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό τους. Στο συγκεκριμένο θέμα”, σύμφωνα με όσα υποστήριξε: “απαιτείται ριζική επανεξέταση του τρόπου ανάπτυξης των ΑΠΕ ανά νησί”.

Ιδιαίτερη μνεία πραγματοποίησε και για “την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των υπηρεσιών στα νησιά οι οποίες μετά και την εφαρμογή των μέτρων των μνημονίων έχουν αποψιλωθεί, προκαλώντας σοβαρότατες δυσλειτουργίες στην εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων”. Τέλος, μίλησε και όσον αφορά “στη συνεχόμενη διάλυση των υπηρεσιών όπως π.χ. των ΔΟΥ” ενώ υπενθύμισε ότι “ακολουθεί η προτεινόμενη - επιχειρούμενη παύση λειτουργίας των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού (Π.Υ.Τ.). Ειδικότερα για το θέμα αυτό το Επιμελητήριο Κυκλάδων βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Ι. Μαχαιρίδη και τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Πουσσαίο, καθώς επίσης και με τους Περιφερειάρχες των υπόλοιπων νησιωτικών περιοχών, προκειμένου η λειτουργία των Π.Υ.Τ. να ενταχθεί στην

οργανωτική δομή των Περιφερειών”.