Επεκτείνεται το πλανόδιο εμπόριο στη Σύρο

Μόδα ή άμεση ανάγκη;

Επτά αιτήσεις για ανάπτυξη πλανόδιας εμπορικής δραστηριότητας ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο

ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΣ: Επεκτείνεται το πλανόδιο εμπόριο στη Σύρο

ΤΙΤΛΟΣ: Μόδα ή άμεση ανάγκη;

ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ: Επτά αιτήσεις για ανάπτυξη πλανόδιας εμπορικής δραστηριότητας ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο

ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ: Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η λειτουργία κινητής καντίνας και η πώληση ψιλικών, οπωροκηπευτικών και αλιευτικών ειδών

Ανοδική τάση εμφανίζει χρόνο με το χρόνο ο αριθμός των αιτήσεων για χορήγηση άδειας υπαίθριου εμπορίου από το δημοτικό συμβούλιο, δεδομένου ότι οι δυσβάσταχτες οικονομικές συνθήκες, σε συνδυασμό με το μεγάλο ποσοστό ανεργίας που μαστίζει τη χώρα, οδηγούν αρκετούς πολίτες στο να πάρουν -κυριολεκτικά- τους δρόμους και να στήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

Και ενώ μέχρι σήμερα, οι πιο συχνές και διαδεδομένες μορφές υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας είναι η πώληση κάστανων - καλαμποκιού στο κέντρο της πόλης, καθώς και η διάθεση οπωροκηπευτικών ειδών, οι ενδιαφερόμενοι αρχίζουν σταδιακά να στρέφονται και σε άλλα μονοπάτια, εξετάζοντας πλέον όλες τις επιλογές που τους προσφέρονται από το νόμο.

Ξεφεύγοντας λοιπόν από τις κοινές λύσεις που ομολογουμένως έχουν τύχει ευρείας αποδοχής από τους καταναλωτές, οι αιτήσεις που έφτασαν φέτος στο δήμο Σύρου – Ερμούπολης είναι πολλές και ποικίλες, αποδεικνύοντας περίτρανα πως όταν τίθεται θέμα επιβίωσης, το ανθρώπινο μυαλό δεν εφησυχάζει, αντίθετα βρίσκεται σε μόνιμη εγρήγορση για την αναζήτηση νέων ιδεών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την τελευταία συνεδρίασή του, το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα τη χορήγηση αδειών άσκησης υπαίθριου πλανόδιου, ή στάσιμου εμπορίου για το τρέχον έτος σε επτά δημότες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται άδειες για λειτουργία καντίνας, πώληση ψιλικών ειδών οικιακής χρήσης, αλλά και αλιευτικών προϊόντων.

Αυξημένος ο αριθμός των αιτήσεων

Στην εισήγησή του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Φώτης Ξαγοράρης σημείωσε ότι το υπαίθριο εμπόριο χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, τις άδειες τύπου Α' που χορηγούνται σε παραγωγούς από την Περιφέρεια και στις άδειες τύπου Β' σε επαγγελματίες, για τις οποίες είναι υπεύθυνο το δημοτικό συμβούλιο. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι ο αριθμός των αδειών που προβλέπονται για τον κάθε δήμο ξεχωριστά, καθορίζεται από την Περιφέρεια η οποία, για την περίπτωση της Σύρου, αποφάσισε φέτος τη χορήγηση 23 αδειών, τύπου Β'. Οι 13 εξ' αυτών αφορούν το πλανόδιο εμπόριο, ενώ οι υπόλοιπες 10 το στάσιμο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε περίπτωση που οι υποβληθείσες αιτήσεις υπερέβαιναν τον αριθμό των προβλεπόμενων θέσεων, το δημοτικό συμβούλιο θα καλούταν να προχωρήσει σε δημόσια κλήρωση. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ήταν απαραίτητο, καθώς οι αιτήσεις των δημοτών ήταν μόλις επτά. Αριθμός, φαινομενικά μικρός ο οποίος όμως είναι μεγαλύτερος, συγκριτικά με προηγούμενα έτη. Πέραν μιας αιτήσεως για στάσιμο εμπόριο οπωροκηπευτικών ειδών, οι υπόλοιπες έξι αφορούσαν την ανάπτυξη πλανόδιας δραστηριότητας, μέσα στην οποία εντάσσεται και η λειτουργία δύο κινητών καντινών.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ξαγοράρης, οι συγκεκριμένοι δημότες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον όχι μόνο για τη συνεχή κίνησή τους εντός και εκτός πόλης, αλλά και για την παρουσία τους σε παραλίες του νησιού και ειδικότερα, στο Κόμητο και τη Φάμπρικα, αντίστοιχα.

“Από το νόμο αυτό επιτρέπεται, όπως γίνεται και στις περιπτώσεις επιχειρήσεων με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Εμείς θα δώσουμε άδεια για καντίνα, αλλά οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία, να περάσουν από τις υπηρεσίες του δήμου με τα απαιτούμενα νόμιμα δικαιολογητικά και να ζητήσουν την ενοικίαση του χώρου στην παραλία” ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι ιδιοκτήτες της καντίνας από τη στιγμή που θα πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις θα έχουν τη δυνατότητα, αφενός να μετακινούνται σε κάθε σημείο της Σύρου για την πώληση των προϊόντων τους και αφετέρου να εγκαθίστανται σε εγκεκριμένο σημείο της παραλίας που επέλεξαν.

Μεγάλη η ανάγκη δημοτών για εργασία

Παρόλα αυτά, το ερώτημα έγκειται στο αν το προνόμιο αυτό ενδέχεται να προκαλέσει μελλοντικά κύμα αντιδράσεων στον επιχειρηματικό κύκλο του νησιού, με την εκτίμηση ότι θα καλλιεργηθεί “αθέμιτος ανταγωνισμός” ή αν θα αγκαλιαστεί από το σύνολο του νησιού, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη ανάγκη των ενδιαφερόμενων δημοτών για εργασία.

Μάλιστα, η σύμβουλος της πλειοψηφίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Σπεράντζα Δουράτσου εξήγησε ότι δύο από τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα απευθύνονται συχνά στον ΟΠΑΚ για βοήθεια. “Αν πληρούν τις προδιαγραφές και είναι σύμφωνα με όλα όσα έχουμε ορίσει για τις θέσεις, δεν πρέπει καθόλου να καθυστερούμε, αλλά να προχωράμε τέτοια θέματα, γιατί υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι υποφέρουν”, σημείωσε.

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα του πλανοδίου εμπορίου οπωροκηπευτικών ειδών το οποίο συνεχώς επεκτείνεται, ο αντιδήμαρχος διασαφήνισε για μία ακόμη φορά ότι αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη σχεδιαζόμενη λαϊκή αγορά, για την οποία η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου καθόρισε ήδη τριάντα θέσεις. Μάλιστα, δεδομένης της έλλειψης ενδιαφέροντος των τοπικών παραγωγών για συμμετοχή τους στη λαϊκή αγορά, αλλά και της αύξησης των αιτήσεων για ανάπτυξη πλανοδίου εμπορίου, ο κ. Ξαγοράρης διευκρίνισε ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει τη δυνατότητα την επόμενη χρονιά, να μετατρέψει τις τριάντα καθορισμένες για τη λαϊκή αγορά θέσεις, σε θέσεις για την ανάπτυξη πλανόδιας δραστηριότητας.