Μία σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα στις Κυκλάδες

Η «ΝΗΣΟΣ» του Αιγαίου

Εγκαινιάστηκε η μονάδα της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων, στην Τήνο, η επιχειρηματική κίνηση του Αλέξανδρου Κουρή και της Μάγιας Τσόκλη, που με μεράκι και όραμα έστησαν σε ένα Κυκλαδονήσι, μία επιχείρηση που έχει να προσφέρει σε ολόκληρο τον Νομό.

Από την Τήνο, πριν από ένα περίπου χρόνο, ξεκίνησε το ταξίδι της η μπύρα ΝΗΣΟΣ και τώρα πλέον και επίσημα άνοιξε πανιά για να κατακτήσει όχι μόνο τις Κυκλάδες και το Αιγαίο, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα.

Όταν σε περίοδο τόσο μεγάλης οικονομικής ύφεσης, όπως αυτή που βιώνει η χώρα, βρίσκονται άνθρωποι που έχουν μάθει να πηγαίνουν κόντρα στην αβεβαιότητα και να υποστηρίζουν το όνειρο τους, τότε υλοποιούνται τέτοιες επιχειρηματικές δραστηριότητες, ιδιαίτερης σημασίας, όχι μόνο για το νησί της Τήνου αλλά για ολόκληρες τις Κυκλάδες.

Μία επένδυση με πολλές προεκτάσεις, που δημιουργεί παράπλευρες προοπτικές, πέραν της τόνωσης της τοπικής οικονομίας και με μία άλλου τύπου τουριστικής προβολής.

Ο επενδυτής και βασικός μέτοχος αυτής της προσπάθειας Αλέξανδρος Κουρής, με τη σύντροφο του Μάγια Τσόκλη, τους Ελίνα και Κωστή Δάλλα και τους πολύτιμους συνεργάτες Σταύρο Λαδά και Λήδα Νταφούλη, έδωσαν πνοή σε αυτό που ονειρεύτηκαν και στο οποίο επένδυσαν με μεράκι και αγάπη.

Δημιούργησαν τη Μικροζυθοποιία Κυκλάδων, με πίστη στη δύναμη των Ελληνικών προϊόντων, σε πείσμα όσων προσπαθούν να επιβάλουν «εισαγόμενες ανάγκες». Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Κουρής έχει δηλώσει την πίστη του στη δύναμη που γεννά το όραμα και οδηγεί σε επιχειρηματικές κινήσεις τέτοιες που θα βοηθήσουν τη χώρα να βγει από την κρίση, η οποία όπως ανέφερε «μας κινητοποιεί να βγάλουμε τον καλύτερό μας εαυτό».

Η επιχειρηματική προοπτική στις Κυκλάδες

Η Μικροζυθοποιία, είναι μία παραγωγική μονάδα, που στεγάζεται στο χώρο του παλαιού εστιατορίου Ροδιά, σε ένα κτίσμα απόλυτα ενσωματωμένο στην τοπική αισθητική και αρχιτεκτονική, που δεν προδίδει και δεν προσβάλει το τοπίο του νησιού, όπως θα φανταζόταν κανείς για μία παραγωγική μονάδα.

Μία προσπάθεια που αξίζει να σημειωθεί ότι στηρίχτηκε αποκλειστικά σε ίδιους πόρους, χωρίς καμία χρηματοδότηση ή εκμετάλλευση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Η Τήνος βρέθηκε στο επίκεντρο της επιχειρηματικής αυτής προσπάθειας, παρά τις δυσκολίες που συνεπάγεται μια νησιωτική περιοχή, οι οποίες παραμερίστηκαν από την αγάπη για το νησί, το οποίου, από τα πρώτα βήματα, την ανταποδίδει, όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό από τον τρόπο που η κάτοικοι της Τήνου αλλά και γενικά οι Κυκλάδες αγκάλιασαν το προϊόν.

Η μονάδα ζυθοποιίας προσβλέπει στην παραγωγή ενός προϊόντος με υψηλές προδιαγραφές, τόσο όσον αφορά στον τρόπο παραγωγής, όσο και την ποιότητα του, το οποίο παράγεται, εμφιαλώνεται και διατίθεται αποκλειστικά από τις Κυκλάδες.

Η δημιουργία της μπύρας, σε ένα καθαρά καλοκαιρινό προορισμό, όπως αυτός των Κυκλάδων, έρχεται να συνδυαστεί με την τουριστική πλευρά της οικονομίας του τόπου, προσφέροντας ένα προϊόν που μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην ταυτότητα των Κυκλάδων, κερδίζοντας την προτίμηση όχι μόνο των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών.

Πρώτιστο μέλημα του Αλέξανδρου Κουρή, όπως τόνισε και κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, είναι η κατάκτηση της Ελληνικής αγοράς από Ελληνικά προϊόντα, που επάξια μπορούν να εκπροσωπήσουν τον τόπο παραγωγής τους, δίνοντας παράλληλα το δικό τους ιδιαίτερο στίγμα.

Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρεί ότι πρέπει να κινηθούν και άλλα τοπικά προϊόντα, ενισχύοντας την ταυτότητα των Κυκλάδων, με αλληλένδετες σχέσεις που θα οδηγήσουν σε συνολικό εμπορικό όφελος και θα λειτουργήσουν θετικά για το σύνολο της οικονομίας.

Εγκαινιάστηκε η μονάδα

Στον χώρο της «Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων», όπου γίνεται εξ ολοκλήρου η παραγωγή της μπύρας ΝΗΣΟΣ, έγιναν τα επίσημα εγκαίνια, της επιχείρησης, με τον Αλέξανδρο Κουρή και τη Μάγια Τσόκλη να υποδέχονται πανευτυχής το πλήθος των φίλων, που παραβρέθηκαν στην τελετή, αλλά και την πληθώρα των δημοσιογράφων, από το σύνολο σχεδόν του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου της χώρας.

Τις Κυκλάδες κλήθηκε δημοσιογραφικά να εκπροσωπήσει η «Κοινή Γνώμη», παρά του ότι προθύμως βρέθηκαν οι γνωστοί τοπικοί αντιγραφείς, που συνηθίζουν να καρπώνονται την επαγγελματική προσπάθεια άλλων.

Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία πολλών εκπροσώπων αντιστοίχων εταιρειών παραγωγής μπύρας, που έφθασαν στην Τήνο για να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Στην τελετή των εγκαινίων το παρών έδωσαν η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και ο Δήμαρχος Τήνου κ. Παναγιώτης Κροντηράς, καθώς και εκπρόσωποι της ορθόδοξης και καθολικής εκκλησίας.

Τέτοιες επιχειρηματικές δραστηριότητες οφείλουν να τυγχάνουν στήριξης και αναγνώρισης, καθώς αναβαθμίζουν όχι μόνο την οικονομία αλλά και την εικόνα ενός ολόκληρου Νομού.