Τέλη Μαΐου και δεν έχουν δημοπρατηθεί τμήματα παραλιών

Δήμοι δύο ταχυτήτων

Πρότυπο ο δήμος Τήνου, ο οποίος διεξάγει αύριο τον πλειοδοτικό διαγωνισμό

Τρεις ημέρες απομένουν μέχρι την αυγή του Ιουνίου και ακόμη οι διαδικασίες των δήμων σε πολλά νησιά των Κυκλάδων, όσον αφορά στην εκμίσθωση τμημάτων των παραλιών, πηγαίνουν σημειωτόν, με αποτέλεσμα να έρχονται στο προσκήνιο παράπονα από εν δυνάμει μισθωτές.

Σε μία ανάλογη “καταγγελία” προχώρησε ένας πολίτης από τη Σύρο, ο οποίος, χρεώνοντας στο δήμο “αδικαιολόγητη καθυστέρηση”, δήλωσε ότι σε άλλα νησιά των Κυκλάδων οι αντίστοιχες διαδικασίες έχουν προωθηθεί, παρά την ομολογουμένως γραφειοκρατική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί κατά γράμμα από την εκάστοτε δημοτική αρχή, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

Η “Κοινή Γνώμη” με δημοσίευμα θίγει το θέμα εκ νέου καθώς, παρά τις νέες διατάξεις που απαιτούν εγκρίσεις από την κτηματική υπηρεσία και άρα, προκαλούν εύλογα καθυστέρηση, στις Κυκλάδες καταγράφεται το εξής παράδοξο, κάποιοι δήμοι να είναι ένα βήμα πριν την εκμίσθωση συγκεκριμένων τμημάτων και κάποιοι άλλοι, να μην μπορούν ούτε κατά προσέγγιση να προσδιορίσουν τη χρονική στιγμή κατά την οποία θα διεξάγουν τους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς. Επίσης, οι αρμόδιοι δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι από τα νησιά, Σύρο, Μύκονο, Πάρο, Μήλο και Τήνο, κλήθηκαν να μιλήσουν και για το ύψος της χρέωσης ανά τετραγωνικό μέτρο, το οποίο ποικίλει ανάλογα με το βαθμό που το κάθε νησί είναι σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, τουριστικό.

Ζήσε Μάη μου...

Η πρόσφατη τηλεφωνική όχληση ενδιαφερομένου, που επιθυμεί να μισθώσει τμήμα σε παραλία της Σύρου, σχετίζεται κατά κύριο λόγο με τη σημαντική καθυστέρηση με την οποία ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης προχωρά τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος. “Στην εφημερίδα σας έχουν δημοσιευθεί οι παραλίες στις οποίες θα γίνει διαγωνισμός. Ένα νησί από αυτά που έχουν τρέξει τις διαδικασίες είναι η Τήνος”, δηλώνει αρχικά ο καταγγέλλων, προσθέτοντας ταυτόχρονα πως, “Γι αυτό το νησί δεν είναι χρονοβόρα η διαδικασία μόνο για τη Σύρο είναι; Δεν πρέπει και εκείνοι να πάρουν τις εγκρίσεις από την κτηματική υπηρεσία; Πώς προχωρούν σε διαγωνισμό;”.

Μάλιστα, εκτός από τις ανωτέρω παρατηρήσεις, ο ίδιος καταθέτοντας την προσωπική θέση του για το ύψος της τιμής που θα χρεώνεται το τετραγωνικό (17 ευρώ), υποστήριξε ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό, αλλά εξαιτίας της καθυστέρησης που παρατηρείται ήδη στη διαδικασία, δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια – αν επιθυμεί κάποιος – να προχωρήσει σε ένσταση, αφού μία τέτοια ενέργεια, θα προσθέσει νέα αναβολή στο διαγωνισμό. “Τι είμαστε Βενετία ή Μύκονος και έχουν όλες οι παραλίες 17 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Προχώρησαν σε μείωση και ένα μη τουριστικό νησί όπως εμείς, χρεώνει σχεδόν τη διπλάσια τιμή από την Τήνο. Αν είναι να χάσουμε και το μισό καλοκαίρι; Τι να πω. Καθυστερούν αδικαιολόγητα και χρονοτριβούν”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

 

Από καθυστέρηση σε... καθυστέρηση η Σύρος

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, ο κάθε δήμος, είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου να παραχωρεί πρωτίστως με απευθείας ανάθεση τμήματα σε παραλιακή ζώνη σε επιχειρηματίες όμορων επιχειρήσεων, ενώ για όσα τμήματα δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον, τότε η δημοτική αρχή πραγματοποιεί πλειοδοτικό διαγωνισμό. Από την πλευρά του δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Ρούσσος, αναφορικά με την προαναφερθείσα κριτική, σημείωσε, “Ο δήμος είναι υπεύθυνος για τον Γαλησσά, τη Βάρη, το Κόμητο, τις Αγκαθωπές και το Δελφίνι. Προσπαθούμε να προχωρήσουμε σύμφωνα με την τροποποιητική ΚΥΑ, που ήρθε αργά. Να σας θυμίσω όμως ότι εμπλέκεται πλέον και η κτηματική υπηρεσία”. Αυτή τη στιγμή όπως συμπλήρωσε στη συνέχεια, ο δήμος βρίσκεται στο πρώτο στάδιο της απευθείας ανάθεσης και η δημοτική αρχή καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, “να καταβάλουν το ποσό της μίσθωσης κατά 50% όπως ορίζει ο νόμος, να σταλούν τα στοιχεία στην κτηματική υπηρεσία για έγκριση και μετά να υπάρξει το μισθωτήριο”. Μετά, “χρειάζεται να καθαρογραφεί η απόφαση της δημοτικής αρχής και να δημοπρατηθούν τα “ελεύθερα” τμήματα της παραλίας”.

Κληθείς ο αντιδήμαρχος, να προσδιορίσει με σαφήνεια, πότε θα πραγματοποιήσει ο δήμος Σύρου τις διαγωνιστικές διαδικασίες, απάντησε, “Δεν μπορώ να υπολογίσω τίποτα. Δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτα διότι αυτά που ορίζει η καινούργια τροποποιημένη ΚΥΑ είναι δύσκολα και τα εφαρμόζουμε για πρώτη φορά”.

Χρέωση 50 ευρώ το τ.μ. σε Μύκονο και Πάρο

Ο δήμαρχος Μυκόνου, Αθανάσιος Κουσαθανάς Μέγας, όσον αφορά στο ίδιο ζήτημα, υποστήριξε κατηγορηματικά ότι η καθυστέρηση με την οποία ήρθε ο νέος γραφειοκρατικός νόμος είναι η αιτία που προκαλεί την αντίστοιχη καθυστέρηση στις ενέργειες των δήμων. “Θα υπάρχει γενικά καθυστέρηση. Είναι δυνατόν όμως να κάνουμε τα πάντα για τον Τουρισμό και να παρουσιάζονται τέτοια κωλύματα; Θα φτάσει τέλος Ιουνίου και θα ψάχνουμε ακόμη τους νόμους. Ταλαιπωρείται ο τουρίστας”, τόνισε συγκεκριμένα, επισημαίνοντας ότι, “Στους ξενοδόχους που έχουν προτεραιότητα, η τιμή του τετραγωνικού είναι ανάλογη με τη δυναμικότητα της επιχείρησης”. Ενδεικτικά ανέφερε ότι, η τιμή που χρεώνει ο δήμος είναι 40 ευρώ το τετραγωνικό για εκείνους, ενώ σε ιδιώτες μέσω διαγωνισμού, το ποσό εκκίνησης πλησιάζει τα 50 ευρώ.

Σε αρχικό στάδιο βρίσκεται και ο δήμος Πάρου, όπως σημείωσε ο δήμαρχος, Χρήστος Βλαχογιάννης, αφού μόλις χθες, εξέδωσε απόφαση η Οικονομική υπηρεσία και θα πρέπει να σταλούν τα στοιχεία για έγκριση στην κτηματική υπηρεσία. Στο νησί της Πάρου, δεν διατηρείται ενιαία τιμή σε όλες τις παραλίες. Στις επιχειρήσεις με απευθείας ανάθεση, ξεκινά η τιμή του τετραγωνικού μέτρου από 23 ευρώ και “αγγίζει” τα 70 ευρώ σε περιοχές ιδιαίτερα τουριστικές ενώ μέσω διαγωνισμού, η κατώτατη τιμή της μίσθωσης του τετραγωνικού μέτρου, ορίζεται στα 55 ευρώ.

“Κόβουν το νήμα” Τήνος και Μήλος

Στον αντίποδα, με τα ανωτέρω, ο δήμος Τήνου αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση από κάθε άποψη, αφού απομένει χρονικό διάστημα μόλις δύο ημερών, μέχρι τη διεξαγωγή του πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση των χώρων, ενώ οι τιμές κυμαίνονται σε ιδιαίτερα ελκυστικά επίπεδα. “Ο διαγωνισμός γίνεται την Τετάρτη και οι τιμές είναι μειωμένες από πέρυσι. Εξαρτάται η τιμή από την παραλία, αλλά ξεκινά από 5 ευρώ και δεν ξεπερνά τα 12 ευρώ”, δήλωσε ο Παναγιώτης Κροντηράς, χρεώνοντας αυτή την επιτυχία αποκλειστικά στις υπηρεσίες του δήμου Τήνου, για τις οποίες σχολίασε, “Έχουμε πάρει τις εγκρίσεις και γι αυτό, φρόντισαν οι υπηρεσίες του δήμου μας αφού μεθαύριο είναι Ιούνιος”. Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του δημάρχου Μήλου. “Η καθυστέρηση υπήρξε μέχρι να εκδοθεί η ΚΥΑ. Αμέσως μετά, προχωρήσαμε και έως τις 10 Ιουνίου, θα γίνει ο διαγωνισμός” υπογράμμισε ο κ. Δαμουλάκης, λέγοντας ότι η τιμή που ενοικιάζεται το τετραγωνικό μέτρο σε ιδιώτες είναι 23 ευρώ. “Σε όλες τις παραλίες θέλουμε να υπάρχει κάτι οργανωμένο για τους επισκέπτες”, υποστήριξε καταλήγοντας.

“Εάν εφαρμόσουμε το νόμο, δε θα υπάρχει ομπρέλα”

Σημαντικό ζήτημα που τίθεται επί τάπητος και την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο και για το οποίο στο παρελθόν έχουν υπάρξει σχετικά ρεπορτάζ μετά από παράπονα επισκεπτών και μόνιμων κατοίκων, αφορά στη χρέωση των ομπρελών με τις ξαπλώστρες. Τα περιστατικά αισχροκέρδειας, άλλωστε σε πολλά νησιά και δη τουριστικά, είναι τοις πάσι, γνωστά.

Κληθείς ο καταγγέλλων - ο οποίος σημειώνεται πως δραστηριοποιείται για πολλά έτη σε παραλία της Σύρου – να σχολιάσει αν διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα τις τιμές, τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνάδελφοί του, ανέφερε, “Η χρέωση του σετ δεν ξεπερνά τα 7 ευρώ. Προσπαθούμε να μη διώχνουμε τον κόσμο αφού από εκείνον εξαρτάται αν θα δουλέψουμε”. Ανάλογες δηλώσεις παραχώρησε και ο δήμαρχος Μυκόνου, ο οποίος απαντώντας στην ίδια ερώτηση, είπε χαρακτηριστικά, “Στη Μύκονο χρεώνεται 12 ευρώ το σετ”, επισημαίνοντας πως, σε χώρους, οι οποίοι θα δημοπρατηθούν, “δεν υπάρχει ακόμη ούτε μία ξαπλώστρα”, χωρίς ωστόσο να υποστηρίζει το ίδιο για τους επιχειρηματίες που τους έχει δοθεί χώρος με απευθείας ανάθεση, ακόμη και αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι τυπικές διαδικασίες. “Εάν εφαρμόσουμε το νόμο, δε θα πρέπει να υπάρχει ομπρέλα στην παραλία”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι, “Δεν ξέρω αν οι επιχειρηματίες έχουν βγάλει ξαπλώστρες. Όμως οι χώροι που δημοπρατούνται, είναι κενοί”, τόνισε ολοκληρώνοντας.