Ασφάλιση των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων

Νέες νομοθετικές ρυθμίσεις

Λίγες ώρες πριν την επίσημη έναρξη της θερινής περιόδου, δημοσιεύτηκε η ερμηνευτική εγκύκλιος για την ασφάλιση των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις του νόμου 4144/2013, προκειμένου να διευθετηθεί κάθε εκκρεμότητα.

Επιχειρήσεις με δυναμικότητα έως πέντε δωμάτια

Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια που φέρουν το ειδικό σήμα λειτουργίας του Ε.Ο.Τ και έχουν δυναμικότητα έως και πέντε δωμάτια, ασφαλίζονται στον Ο.Γ.Α. Από τη στιγμή που τα πρόσωπα αυτά ασφαλίζονται ή λαμβάνουν σύνταξη από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο, παραμένουν στην ασφάλιση του ασφαλιστικού τους φορέα και δεν υπάγονται στην ασφάλιση του Ο.Γ.Α..

Ιδιοκτήτες καταλυμάτων από 6 έως 10 δωμάτια

Από την άλλη, ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων από 6 έως και 10 δωμάτια, που είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον Ο.Γ.Α.

Εάν τα πρόσωπα αυτά δεν είναι παράλληλα εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον Ο.Α.Ε.Ε. στην 1η ασφαλιστική κατηγορία αυτού, με την υποχρέωση της ανά τριετία μετάβασης σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία του δεύτερου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 5 του Π.Δ. 258/2005 (Α΄ 316).

Ωστόσο, στην περίπτωση που ασφαλίζονται μέσω άλλης εργασίας ή λαμβάνουν σύνταξη από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο, παραμένουν στην ασφάλιση του ασφαλιστικού φορέα τους και δεν υπάγονται στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε..

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις των παλαιών ασφαλισμένων του Ε.Τ.Α.Α. που παράλληλα περιλαμβάνονται στην ιδιοκτησία τους τουριστικά καταλύματα, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 60 του ν. 3996/2011 περί συνάφειας της επαγγελματικής τους δραστηριότητας με την ιδιότητα του μηχανικού, υγειονομικού ή νομικού.

Ασφάλιση ιδιοκτητών – μελών εταιριών

Στην περίπτωση ιδιοκτητών – μελών εταιριών πλην Ε.Π.Ε. και Α.Ε. – τουριστικών καταλυμάτων, μέχρι 10 δωματίων, υπάγεται κατά περίπτωση στην ασφάλιση του Ο.Γ.Α. ή Ο.Α.Ε.Ε. ένας εκ των εταίρων και προαιρετικά οι λοιποί, εφόσον βέβαια έχουν ασφάλιση σε οποιοδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης από άλλη εργασία ή απασχόληση. Εάν οι λοιποί εταίροι δεν ασφαλίζονται σε κανέναν άλλον ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης για άλλη εργασία ή απασχόληση, η ασφάλισή τους στον Ο.Γ.Α. ή τον Ο.Α.Ε.Ε. καθίσταται υποχρεωτική.

Μέλη Ε.Π.Ε. και Α.Ε και ατομικές επιχειρήσεις

Ιδιοκτήτες – μέλη Ε.Π.Ε. και Α.Ε. – τουριστικών καταλυμάτων ανεξαρτήτως δυναμικότητας δωματίων, που είναι μέτοχοι κατά κατά ποσοστό 3% τουλάχιστον, υπάγονται στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε.. Επιπλέον, ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων ή εταιριών οποιασδήποτε νομικής μορφής – καταλυμάτων, με δυναμικότητα 11 δωματίων και άνω ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον Ο.Α.Ε.Ε., στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, με την υποχρέωση της ανά τριετία μετάβασης σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία του δεύτερου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 5 του Π.Δ. 258/2005 (Α΄ 316).

Ασφάλιση σε Ο.Γ.Α. Και Ο.Α.Ε.Ε.

Για όσους ασφαλίζονταν στον Ο.Γ.Α. έως την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης, η ασφάλιση παραμένει ισχυρή και δεν αναζητούνται εισφορές από τον Ο.Α.Ε.Ε.. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στην περίπτωση ασφάλισης στον Ο.Α.Ε.Ε., η οποία παραμένει ισχυρή, χωρίς να αναζητούνται εισφορές από τον Ο.Γ.Α.

Τέλος, με τις διατάξεις του άρθρου 58 κρίνεται επιβεβλημένη η υπαγωγή στην ασφάλιση του Ο.Γ.Α. ή Ο.Α.Ε.Ε. των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων που είναι ήδη δραστηριοποιούμενοι. Κατά συνέπεια, με τις ίδιες διατάξεις κρίνονται και τα πρόσωπα που θα δραστηριοποιηθούν μετά τη δημοσίευση του ν. 4144/2013.