Σοβαρές αντιδράσεις των εμπόρων στην απόφαση του Υπουργείου για ανοικτά καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου

Ποτέ την Κυριακή!

«Εξοντώνονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κακοποιείται η αγορά» εκτιμά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου - Αντίθετος και ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου
  • Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2013 - 06:00

Για εξόντωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και «κακοποίηση» της αγοράς κάνει λόγο η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), χαρακτηρίζοντας την από- φαση του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη μεταβολή του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς και τη δυνατότητα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων έως 250 τ.μ. όλες τις Κυριακές του έτους, ως «τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της υπομονής».

Σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΣΕΕ, την οποία συμμερίζεται και ο Εμπορικός Σύλλογος Σύ- ρου, η λειτουργία των καταστημάτων για 52 Κυριακές το έτος, όχι μόνο δεν θα συμβάλει στην αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων, ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου αναμένεται να παρουσιάσει περεταίρω μείωση κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες το 2013 σε σχέση με πέρυσι, αλλά ταυτόχρονα θα διογκώσει κατά 1,62 δις ή 25% το ετήσιο κόστος μισθο- δοσίας των εμπορικών επιχειρήσεων (από 6,5 δις σε 8,1 δις). Μάλιστα, η ΕΣΕΕ προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων μην μπορώντας να αντα- ποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις τους θα αναγκαστούν είτε να προβούν σε μη ηθελημένη μείωση αποδοχών και αριθμού εργαζομένων είτε σε «λουκέτα».

«Μετωπική» Εμπόρων-Υπουργείου

Ήδη εδώ και καιρό η ΕΣΕΕ, ενόψει της αναμενόμενης κατάθεσης στη Βουλή από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγω- νιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του σχεδίου νόμου για την απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, είχε προχω- ρήσει σε αποστολή σειράς εγγράφων κυβερνητικά στελέχη, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση του εμπορικού κόσμου, επισημαίνοντας ότι το άνοιγμα τις Κυρια- κές «σπρώχνει στο κενό τη μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί ζωντανή μέσα στην κρίση».

Οι έμποροι εκτιμούν ότι η απελευθέ- ρωση -σε περίοδο βαθειάς ύφεσης- δεν πρόκειται, όπως θεωρεί το Υπουργείο, να αυξήσει τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων, ούτε την απασχόληση, αντιθέτως πιστεύεται ότι θα αναδιανείμει τα ελάχιστα διαθέσιμα κατανάλωσης, «προς όφελος εκείνων που έχουν τον τρόπο και τη ρευστότητα να αναλάβουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας την Κυριακή». Στον αντίποδα, όπως επισημαίνουν, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο μικρο- εργοδότης και ο αυτοαπασχολούμενος θα προσπαθήσει με τεράστιο οικονομικό, προσωπικό και οικογενειακό κόστος να ακολουθήσει, όμως, θεωρείται φύσει και θέσει αδύνατο ότι θα τα καταφέρει.

 

«Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα εκτι- μώ ότι και αυτό το μέτρο θα προχωρήσει όπως και τόσα άλλα».

Προς το παρόν το μέτρο δεν φαίνεται να θίγει άμεσα τα περισσότερα νησιά, όπου ακόμη δεν υπάρχουν εγκατεστημένες μεγάλες επιχειρήσεις. Ο κ. Παλαιολόγος, όμως, προέβλεψε ότι ούτε και αυτό θ’ αργήσει να γίνει, γεγονός που σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα στο παιχνίδι του ασφυκτικού ανταγωνισμού θα κληθούν να συμμετάσχουν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των νησιών.

Ο κ. Παλαιολόγος τόνισε, εξάλλου, ότι στη διάρκεια της θερινής περιόδου στα περισσότερα νησιά τα καταστήματα είναι ανοικτά όλες τις ημέρες μέχρι αργά το βράδυ, αναλόγως της ειδικής άδειας που έχουν λάβει από την Περιφέρεια, όμως, όπως είπε, «είναι διαφορετικό αυτό να είναι νομικά θεσπισμένο και υποχρεωτικό και αλλιώς προαιρετικό». Άλλωστε, όπως σημείωσε, στα νησιά αυτό συμβαίνει στη διάρκεια της σεζόν, ενώ το 80% των ίδι- ων καταστημάτων σε κάποια νησιά είναι κλειστά στη διάρκεια του χειμώνα.

Κυριακάτικα ψώνια; Με τι χρήματα;

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου υπογράμμισε ότι ο νόμος λειτουρ- γεί υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν συγκριτικά πλεονε- κτήματα έναντι των μικρομεσαίων. Με την προωθούμενη μεταρρύθμιση το Υπουργείο φιλοδοξεί ότι πρόκειται να απορροφηθούν άνεργοι και άρα ότι θα “ανοίξουν” νέες θέσεις εργασίας, ώστε οι μικρές επιχειρήσεις να μπορέσουν να είναι ανταγωνιστικές. Όπως όμως υπογραμμίζει ο κ. Παλαιολόγος «το μόνο που δεν μας είπε το Υπουργείο, είναι πού θα βρουν τα χρήματα οι καταναλωτές    να αγοράσουν τις Κυριακές. Δεν είναι μόνο η αγορά της Κυριακής αλλά και ολόκληρης της εβδομάδας». Μιλώντας μάλιστα για την περίοδο των εκπτώσεων που ήδη διανύουμε από την αρχή της εβδομάδας, ο κ. Παλαιολόγος είπε ότι υπάρχουν ση- μαντικές εκπτώσεις, πολύ καλές τιμές και ευκαιρίες, όμως δεν υπάρχει ρευστότητα και αγοραστική ικανότητα εκ μέρους των καταναλωτών.

 

Η Κυριακή ημέρα απεργίας!

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΣΣΕ, Βασίλη Κορκίδη, «η τελική μάχη» της κυριακάτικης αργίας θα δοθεί στην ελ- ληνική Βουλή. «Διαθέτουμε ένα ισχυρό οπλοστάσιο επιχειρημάτων για να υπο- στηρίξουμε τη θέση μας και 52 λόγους για να προασπιστούμε τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελλήνων εμπόρων», αναφέρει ο κ. Κορκίδης. Η συνομοσπονδία τονίζει ότι τίποτε δεν είναι γραμμένο σε πέτρα και ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν μέχρι την τελευταία στιγμή, εάν οι έμποροι καταφέρουν να πείσουν «τους βουλευτές με κυβερνητι- κές δεσμεύσεις ότι οι 52 Κυριακές δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση, αφού εν τέλει μόνον οι επτά συνιστούν μνημονιακό προαπαιτούμενο». Όπως όμως λένε οι έμποροι, ακόμη και αν η ρύθμιση περάσει, θα διαχειριστούν τη νέα κατάσταση με τους Δημάρχους, τους Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες όλης της χώρας

και, αν και πάλι δεν βρουν το δίκιο τους ούτε στους ανθρώπους της τοπικής αυ- τοδιοίκησης, τότε προειδοποιούν ότι «η Κυριακή από ημέρα αργίας θα καθιερω- θεί ως ημέρα απεργίας»

Χαριστική βολή η μεταρρύθμιση

Σύμφωνα, πάντως, με την επίσημη θέση του Υπουργείου Ανάπτυξης η νέα μεταρρύθμιση, που, σύμφωνα με τον Υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη, είναι προϊόν συμφωνίας των δύο κομμάτων της Κυ- βέρνησης, αποτελεί βαθειά τομή, ενώ η λειτουργία των μικρών καταστημάτων τις Κυριακές θεωρείται ως «πολύτιμο εργαλείο για την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και της απασχόλησης». Επικαλούμενος στοιχεία μελετών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) από 30 ευρωπα- ϊκές χώρες, ο κ. Χατζηδάκης εκτιμά ότι η μεταρρύθμιση αυτή, μπορεί να απαλλάξει τους καταναλωτές στην Ελλάδα από μία επιβάρυνση της τάξης των 309 εκ. ευρώ το χρόνο, με την ενίσχυση του ανταγω- νισμού, ενώ η απελευθέρωση θα μπο- ρούσε να δημιουργήσει έως και 30.000 θέσεις εργασίας στον τομέα του εμπορί- ου. Ταυτόχρονα, ο Υπουργός επισημαίνει ότι η Ελλάδα αποτελούσε μέχρι σήμερα εξαίρεση στις τάσεις απελευθέρωσης, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό εμπορικό χάρτη μεταξύ 1999 και 2011.

Στον αντίποδα όμως, οι έμποροι κά- νουν λόγο για «χαριστική βολή» που θα προσαυξήσει τόσο το μισθολογικό όσο και το λειτουργικό «κυριακάτικο κόστος» της μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης, ειδικά σε μια περίοδο βαθειάς ύφεσης, στην οποία η αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών διαρκώς συρρικνώνεται.

Διαφωνεί και ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου

Με την άποψη της συνομοσπονδίας συμ- φωνεί και ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου, με τον Πρόεδρό του, κ. Γιάννη Παλαιολόγο, να δηλώνει τη διαφωνία του με το σχέδιο νόμου για ανοικτά καταστήματα όλες τις Κυριακές του έτους.

Ο κ. Παλαιολόγος εκτίμησε ότι το ήδη ισχύον πλαίσιο, με την επίτευξη συμφωνί- ας για ανοικτά εμπορικά σε κάποιες άλλες Κυριακές (πριν τις γιορτές και την πρώτη Κυριακή κάθε εκπτωτικής περιόδου) είναι αρκούντως ικανοποιητικό. Σχολιάζοντας την πρόταση του Υπουργείου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου τόνισε ότι το θέμα δεν έρχεται σήμερα για πρώτη φορά στο προσκήνιο, επισημαίνοντας ότι εάν εφαρμοστεί «εξυπηρετεί ξεκάθαρα τα συμ- φέροντα των μεγάλων καταστημάτων». Παρά τις ελπίδες της Συνομοσπονδίας ότι οι πιέσεις εκ μέρους του εμπορικού κό- σμου μπορεί να φέρουν αποτελέσματα, ο κ. Παλαιολόγος εμφανίστηκε απαισιόδοξος: