Το 7ο Συνέδριο των Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων

Οι 10..."εντολές"

Με τη συμμετοχή των προέδρων των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου των Κυκλάδων, αλλά και του προέδρου ΕΣΕΕ κ. Κροκίδη, του Πρόεδρου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου κ. Αρμενάκης, και του ο Προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Ρούσσου, διοργανώθηκε στη Σαντορίνη το 7ο συνέδριο των Εμπορικών Συλλόγων του νομού Κυκλάδων.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και πολύ περισσότερο ένας κλάδος που δραστηριοποιείται σε μία νησιωτική περιοχή, ενώ κατέληξαν και σε ένα μνημόνιο προτάσεων, το οποίο υπογράφεται από το σύνολο των Εμπορικών Συλλόγων των Κυκλάδων.

Να σημειωθεί ότι παρόντες στις εργασίες ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο νομό, Νίκος Συρμαλένιος, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου, Χαράλαμπος Κόκκινος.

Το επόμενο “Ραντεβού” των Κυκλαδιτών εμπόρων θα διεξαχθεί στην Τήνο.

Οι προβληματισμοί των Κυκλαδιτών

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Σαντορίνης, Νίκος Νομικός, ο οποίος μίλησε για το πλέγμα, όπως χαρακτηριστικά είπε, των προβλημάτων των εμπορικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα νησιά.

Ενδεικτικά, ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Σαντορίνης σημείωσε τη διαρκώς αυξανόμενη φορολογία, με συνέπεια την μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τη συζητούμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, το παρεμπόριο, την ορατή πλήρη απελευθέρωση του καθεστώτος που διέπει τις εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις, τον ανταγωνισμό του ηλεκτρονικού εμπορίου, τον υποβιβασμό των αρμοδιοτήτων και την υπόστελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών στα νησιά, την παρατεταμένη πιστωτική ασφυξία, τα συγκοινωνιακά προβλήματα μεταξύ των νησιών.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, στον χαιρετισμό του προσκάλεσε την συνδρομή της Πολιτείας προς τις ΜΜΕ των Κυκλάδων. Ανακοίνωσε τα επιτεύγματα του Επιμελητηρίου σχετικά με το ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων, τον πλήρη ηλεκτρονικό οδηγό των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στον νομό, τη δυνατότητα ηλεκτρονικής αγοράς προϊόντων, την καθιέρωση κάρτας-μέλους του Επιμελητηρίου, τη δυνατότητα ενημέρωσης των επαγγελματιών μέσω τηλεδιάσκεψης, τη συνεργασία για την προώθηση εξαγωγής τοπικών προϊόντων. Επισήμανε την ανάγκη συστέγασης του Επιμελητηρίου, με τις Υπηρεσίες του ΙΚΑ, της ΔΟΥ κ. α., ώστε να δημιουργηθούν Κέντρα εξυπηρέτησης των επαγγελματιών, όπως περίπου λειτουργούν τα γνωστά ΚΕΠ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Ιωάννης Παλαιολόγος, ανέπτυξε το θέμα «Παράδοξη προτίμηση για χαμηλής ποιότητας συναλλαγές», ενώ το λόγο πήραν και άλλοι πρόεδροι Εμπορικών Συλλόγων των Κυκλάδων, όπως της Πάρου-Αντιπάρου, της Τήνου, Σίφνου, Κέας, Νάξος και Σερίφου.

O Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάρου-Αντιπάρου, ανέφερε το πρόβλημα των υψηλών ναύλων της ακτοπλοΐας το οποίο επιβαρύνει τους τουρίστες επιβάτες, ανέπτυξε τη χρησιμότητα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Κυκλάδων, τόσο μεταξύ των νησιών, όσο και με την Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο και την Κρήτη για την περαιτέρω ανάπτυξη του Τουρισμού. O Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τήνου,εκτίμησε ότι τα προβλήματα των νησιών, οδηγούν σε κατάργηση των προνομίων που θα πρέπει να αναγνωρίζονται στο πλαίσιο της νησιωτικότητας. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι έκλεισε η ΔΟΥ Τήνου, υπολειτουργεί το Κέντρο Υγείας Τήνου, αυξήθηκαν οι δαπάνες που καταβάλουν οι επαγγελματίες σε λογιστές, καταβάλλονται συνδρομές στον ΟΑΕΔ χωρίς ιατρική περίθαλψη για την οποία απαιτείται οι ασφαλισμένοι να ταξιδεύουν στην Αθήνα επιβαρυνόμενοι με τα έξοδα ταξιδιού, διαμονής και απώλεια χρόνου. Επεσήμανε, το πρόβλημα των υψηλών ναύλων της ακτοπλοΐας και ζήτησε την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων, τόσο μεταξύ των νησιών, όσο και με την Θεσσαλονίκη.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση στο επίκεντρο

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, κ. Συρμαλένιος, στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι έχει υποβληθεί επερώτηση σχετικά με τις ενέργειες για τη θεώρηση βιβλιαρίων των ασφαλισμένων εμποροεπαγγελματιών, καθώς επίσης και αν θα υπάρξει εξέλιξη για νομοθετική ρύθμιση για τον συμψηφισμό των εισφορών. Τέλος, για τις ενέργειες του ΟΑΕΕ, σχετικά με τη ρύθμιση των οφειλομένων εισφορών.

Ανέφερε επίσης, ότι το πρόγραμμα του κόμματός του που αφορά τους εμποροεπαγγελματίες, έχει κατατεθεί και στο Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης,επισήμανε την ανάγκη της στροφής των επιχειρηματιών στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, ενώ τάχθηκε κατά της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

Τέλος, υπογράμμισε ότι απαραίτητος παράγοντας ανάπτυξης, είναι η τακτική και ποιοτική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Ζώρζος, ανέφερε ότι ο τουρισμός κρουαζιέρας είναι επιθυμητός και ευπρόσδεκτος παράγων περαιτέρω ανάπτυξης της Σαντορίνης. Επεσήμανε δε, ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού, απαιτείται συνέργεια για την επίλυση των προβλημάτων, αναβάθμιση και αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων παραγωγής και βελτίωση της αισθητικής των δημοσίων χώρων του Δήμου.

“Δεκάλογος” νέων προτάσεων

Σε ένα «δεκάλογο» νέων προτάσεων, που θα αποσταλούν στον πρωθυπουργό και όλους τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, συμφώνησαν η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων, στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων.

Οι προτάσεις έχουν ως εξής:

- Με δεδομένο το πολύ σοβαρό πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται οι εμπορικές επιχειρήσεις στις Κυκλάδες, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, οι υποψήφιοι για τα αξιώματα των αιρετών αρχόντων κατά τις εκλογές του Α΄ και Β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης κατά τις εκλογές του Μαΐου 2014, θα πρέπει να προσδιορίσουν συγκεκριμένα τις δράσεις που θα υλοποιήσουν για την αντιμετώπιση του φαινομένου του εμπορίου αυτού.

- Ο μειωμένος ΦΠΑ που ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου, ως αντιστάθμισμα των εξόδων που καταβάλλονται για τη μεταφορά προϊόντων από και προς την ηπειρωτική Χώρα. Η διατήρηση του μέτρου αυτού, αποτελεί συγχρόνως μεταξύ άλλων, έκφραση της νησιωτικότητας, που προστατεύεται από το Σύνταγμά μας, τη νέα Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη και αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων στην Ευρώπη για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, όπου η ανταγωνιστικότητα αποτελεί μια από τις πολιτικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Αντιμετώπιση των προβλημάτων των ασφαλισμένων εμπόρων των Κυκλάδων στον OAEE, ΟΓΑ.

- Συμμετοχή των επιχειρήσεων των Κυκλάδων στην ανάδειξη του σήματος ποιότητας «Κυκλαδικής γαστρονομίας».

- 'Άρση διοικητικών εμποδίων. Δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Εμπορίου (ΚΕΕ) στα Επιμελητήρια και στα Παραρτήματά τους ή και τους Εμπορικούς Συλλόγους BUSINESSCENTERS.

- Ανάπτυξη νησιωτικού εμπορίου -Τουριστικές εμπορικές αγορές.

- Το ζήτημα της ακτοπλοΐας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συστηματικά, ιδιαίτερα για τον προγραμματισμό της τουριστικής περιόδου. Τα δρομολόγια θα πρέπει να ανακοινώνονται εγκαίρως ώστε να μπορούν να διευθετηθούν οι κρατήσεις. Έμφαση στην ενδυνάμωση των Υπηρεσιών Υγείας ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες κατά τους οποίους τα νησιά μας δέχονται πολύ περισσότερα περιστατικά.

- Η διαρκώς αυξανόμενη φορολογία έχει ως συνέπεια την μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και ταυτόχρονη αδυναμία, να μειώσουn τις τιμές των προϊόντων και παρεχομένων υπηρεσιών. Στο ίδιο πλαίσιο αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί το χαράτσι ακινήτων και η φορολογική εξαίρεση καλλιεργήσιμων αγροτεμαχίων στην νησιωτική Ελλάδα.

Ετικέτες: