Αποστολή αντιπροσωπείας Ρώσων – αρμόδιων για θέματα τουρισμού στη Σύρο

Προώθηση θεματικού τουρισμού

Τετραμελής αντιπροσωπεία Ρώσων, ειδικών σε θέματα τουρισμού, αφίχθη στη Σύρο τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή τον εορτασμό του Πολιούχου Σύρου, “Αγίου Νικολάου”, προκειμένου να γνωρίσουν τον τόπο και να προχωρήσουν σε συζητήσεις με εκπροσώπους φορέων της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και όχι μόνο, ώστε να αναζητήσουν κοινό παρονομαστή συνεργασίας εντός του 2014.

Μετά από το σύνολο σχεδόν των επαφών τους, τα τέσσερα πρόσωπα, από κοινού με τον τουριστικό πράκτορα Αντώνη Μαραγκό και τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων, Ιάκωβο Αρβανίτη, που έχουν πάρει την πρωτοβουλία, παρουσίασαν τα σενάρια συνεργασίας που προωθούνται σε επίπεδο θρησκευτικού – προσκυνηματικού, εκπαιδευτικού αλλά και αθλητικού τουρισμού ανάμεσα στην πόλη Ποβόζια με πρωτεύουσα το Καζάν της Ρωσίας και πληθυσμό περίπου 30 εκατομμύρια και στη Σύρο.

Πρόσωπα “κλειδιά” που εντυπωσιάστηκαν από το νησί

Τα τέσσερα πρόσωπα που επισκέφθηκαν το νησί προκειμένου να διερευνήσουν το βαθμό συνεργασίας που δύναται να αναπτυχθεί ανάμεσα στη Σύρο (κατ΄ επέκτασιν ενδέχεται και σε άλλα κυκλαδονήσια) και στην πόλη Ποβόζια με πρωτεύουσα το Καζάν, είναι γνώστες του τουριστικού γίγνεσθαι - στον τομέα του - ο κάθε ένας εξ αυτών.

Συγκεκριμένα, στη Σύρο μετέβησαν η Oxana Nikolaewna Artemenko, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Συμβούλων AG Partners Group, καθηγήτρια του πανεπιστημίου και επίσημη εκπρόσωπος των Πανεπιστημίων και της Επιτροπής Αθλητισμού της Ποβόζια καθώς και σύμβουλος ανάπτυξης Τουρισμού του Ρωσικού Οργανισμού Τουρισμού, ο Viaceslaw Saporow, εκπρόσωπος Ηγουμένων των Μοναστηριών και της Εκκλησίας της Ποβόζια και εκκλησιαστικός σύνδεσμος με το Πατριαρχείο της Μόσχας, η Olga Potapowa, tour operator, η οποία έχει την Κεντρική Διεύθυνση Συντονισμού Ανάπτυξης Προσκηνυματικού Τουρισμού της Ποβόζια καθώς και η Irina Artemenko, διευθύντρια ανάπτυξης νέων προορισμών και υπεύθυνη για την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ανωτέρω πρόσωπα, περιηγήθηκαν στο βόρειο και το νότιο τμήμα της Σύρου, προκειμένου να αποκτήσουν σαφή εικόνα για τον τόπο, ενώ στο πλαίσιο της παραμονής τους πραγματοποίησαν σειρά επαφών με τον Μητροπολίτη Σύρου, Δωρόθεο Β΄, το δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννη Δεκαβάλλα, τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Πουσσαίο, καθώς και εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας Αιγαίου και ειδικότερα του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Σύμφωνα με τον τουριστικό πράκτορα Αντώνη Μαραγκό, οι Ρώσοι δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τη φυσιογνωμία του νησιού, εκφράζοντας την πρόθεσή τους να αναπτυχθούν πρωτόκολλα συνεργασίας ανάμεσα στα δύο μέρη (Ποβόζια – Σύρος).

Εκπαιδευτικός, προσκυνηματικός και αθλητικός τουρισμός

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τον Αντώνη Μαραγκό, δήλωσε πως πρόκειται να υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στα Πανεπιστήμια της Ποβόζια και της Σύρου και να επισκεφθεί το νησί η πρώτη αντιπροσωπεία εκατό φοιτητών τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο ενώ στο πλάνο τέθηκε η ανάπτυξη summer school (θερινών σχολείων). Στο πεδίο του εκπαιδευτικού τουρισμού, γνωστοποίησε, ότι προγραμματίζονται σεμινάρια σε πολλούς τομείς όπως αρχιτεκτονική, εικαστικές τέχνες, ζωγραφική κ.α. ενώ ως πρόταση από την πλευρά των Ρώσων, εξήγησε πως παρουσιάστηκε η ιδέα να προγραμματισθούν και σεμινάρια τουρισμού για σχετικά επαγγέλματα καθώς και για γαστρονομία.

Όσον αφορά στο πεδίο του θρησκευτικού – προσκυνηματικού τουρισμού, τονίσθηκε πρωτίστως πως “την επόμενη χρονιά έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε περίπου 3.000 Ρώσους στη Σύρο ανά τακτά διαστήματα καθ΄ολη τη διάρκεια του έτους”. Για το 2014, όπως σημείωσε ακολούθως, “σε απόλυτο τζίρο για το νησί, το προαναφερθέν στοιχείο, μεταφράζεται σε 12.000 διανυκτερεύσεις, 24.000 γεύματα και ανάλογα ακτοπλοϊκά εισιτήρια”. Στόχος όπως συμπλήρωσε ο κ. Μαραγκός είναι “να γίνει ο Άγιος Νικόλαος χώρος λαϊκού προσκυνήματος ώστε να συρρέουν πιστοί” αλλά και να αναδειχθεί ο θρησκευτικός πλούτος του τόπου. Στο ίδιο πεδίο τουρισμού θα γίνουν ενέργειες και για τα νησιά Άνδρος, Τήνος, Πάρος και Πάτμος.

Ο Αντώνης Μαραγκός, ανάφερε ακόμη, ότι η αρωγή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Δωροθέου Β΄είναι αμέριστη, γεγονός που δίνει αισιοδοξία και προοπτικές στη συνεργασία. Επιπρόσθετα, ο ίδιος, εξήγησε ότι επιχειρείται αντίστοιχο άνοιγμα και προς την Πολωνία, ώστε να τονωθεί και να αναδειχθεί και το Καθολικό στοιχείο του νησιού. Στην προσπάθεια όπως ανέφερε, συνδράμει και ο Επίσκοπος των Καθολικών, Φραγκίσκος Παπαμανώλης.

Ο τρίτος κλάδος θεματικού τουρισμού σχετίζεται με τον αθλητικό τουρισμό και ειδικότερα με τα αθλήματα κολύμβησης και πόλο, με σκοπό την προσέλκυση αθλητικών ομάδων προκειμένου να προπονηθούν. Ο εν λόγω στόχος ωστόσο, προγραμματίζεται για το 2015 και δρομολογείται η άφιξη περισσότερων από 2.000 αθλητών στο νησί. Τέλος, επιπλέον πεδία θεματικού τουρισμού για τα οποία εκδηλώνουν ενδιαφέρον οι Ρώσοι αποτελούν ο περιπατητικός και ο καταδυτικός τουρισμός.

Άνοιγμα σε νέες αγορές

Σχετικά με τη συνάντηση που έλαβε χώρα στο γραφείο του δημάρχου, Γιάννη Δεκαβάλλα ανάμεσα στον ίδιο, τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Πουσσαίο και τους εκπροσώπους της Ρωσικής πλευράς, παραχώρησαν δηλώσεις στην “Κοινή Γνώμη” οι δύο αιρετοί, εκφράζοντας την πρόθεσή τους να στηρίξουν τις ενέργειες που φαίνεται να δρομολογούνται συστηματικά. “Έγινε σε καλό κλίμα η συνάντηση. Από την πλευρά μας, είμαστε διατεθειμένοι να υποστηρίξουμε τις πρωτοβουλίες που προωθούν τον θεματικό τουρισμό καθώς είναι ενδιαφέρουσες προτάσεις και πιστεύω ότι αν πραγματοποιηθεί σωστή δουλειά θα υπάρξει γόνιμο αποτέλεσμα”, ανέφερε ο κ. Δεκαβάλλας, λέγοντας πως από κοινού με τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, εξετάζουν το σενάριο να μεταβούν στο Καζάν τον Φεβρουάριο στο πλαίσιο μίας τουριστικής έκθεσης ώστε να υπογράψουν κάποιο πρωτόκολλο συνεργασίας.

“Η συμβολή η δική μας έγκειται στο ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτές τις πρωτοβουλίες μέσω της πρότασης που κάναμε να αναπτύξουμε ένα σύμφωνο φιλίας ανάμεσα στη Ρωσία και τη Σύρο που θα έχει έναν υποστηρικτικό ρόλο στην προώθηση δράσεων”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πουσσαίος, προσθέτοντας ότι ως προτάσεις κατατέθηκαν και η προώθηση της αδελφοποίησης και της συνεργασίας των Επιμελητηρίων και των Περιφερειών των δύο πλευρών, καθώς και η συνεργασία με τη διεύθυνση Τουρισμού ώστε να ακολουθήσει μία σειρά από συμμετοχές σε εκθέσεις. Ο κ. Πουσσαίος, τόνισε εν κατακλείδι πως η Περιφέρεια προσπαθεί να συμβάλει μέσω του συντονισμού φορέων, ώστε να επιτευχθεί άνοιγμα σε μία νέα αγορά.

Ετικέτες: