Αποσύρονται από τα ψηφοδέλτια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οι υποψήφιοι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων

Επιμελητηριακές παραιτήσεις

Ζητείται η παραίτηση του υπουργού Ανάπτυξης

Σημείο καμπής για τον θεσμό των επιμελητηρίων αποτελεί η κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις δεν υποχρεούνται πλέον να εγγράφονται στα επιμελητήρια, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των επιμελητηριακών εκπροσώπων, που κάνουν λόγο για απόσυρση τους από τα ψηφοδέλτια των κομμάτων της συμπολίτευσης, ζητώντας παράλληλα και την παραίτηση του υπουργού Ανάπτυξης.

Στα άκρα εμφανίζονται διατεθειμένοι να φτάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Επιμελητηρίων της Ελλάδας, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να δημιουργήσουν έντονη πολιτική αναταραχή, παραμονές των εκλογών, απειλώντας με παραιτήσεις όλων των στελεχών των Επιμελητηρίων που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για ευρωκοινοβούλιο, δήμους και περιφέρειες.

Αιτία αποτελεί η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή με την υποστήριξη 185 βουλευτών της συγκυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία από την 1η Ιανουαρίου 2015, οι επιχειρήσεις δεν θα υποχρεούνται να εγγράφονται στα επιμελητήρια, ακυρώνοντας στην πράξη την ύπαρξη τον θεσμό.

Αποφάσεις

Η απόφαση παραιτήσεων ελήφθη ομόφωνα κατά την πρόσφατη έκτατη Γενική Συνέλευση των επιμελητηρίων, στις 25 Απριλίου, κατόπιν πρόσκλησης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕ).

Όπως αναφέρεται στην απόφαση «Θα αποσυρθούν όλοι οι υποψήφιοι επιμελητηριακοί, από τα ψηφοδέλτια των κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για το Ευρωκοινοβούλιο, τους Δήμους και της Περιφέρειες, εφόσον η κυβέρνηση αρνηθεί να άρει την διάταξη για την μη υποχρεωτική εγγραφή στα επιμελητήρια από 1.1.2015, η οποία οδηγεί σε μαρασμό τα επιμελητήρια και σε αφανισμό τον επιμελητηριακό θεσμό».

Εάν υπάρξει άρνηση κάποιων επιμελητηριακών στελεχών στην υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης, αποφασίστηκε να μην παρασχεθεί στήριξη σε αυτούς τους υποψήφιους από την επιμελητηριακή κοινότητα.

Πέραν των παραιτήσεων οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη γενική συνέλευση της ΚΕΕ, αφορούν στην καταδίκη των κυβερνητικών πολιτικών που βάλλουν κατά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επιμελητηρίων, το αίτημα παραίτησης του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, ως εχθρού της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Για την παρακολούθηση του νομοθετικού οργάνου όσον αφορά στην εξέλιξη της σχετικής τροπολογίας, αλλά και κάθε σχετικής με τα επιμελητήρια νομοθετικής πρωτοβουλίας, αποφασίστηκε η σύσταση συντονιστικού οργάνου και τέλος η μεγιστοποίηση των ενεργειών του Ευρωεπιμελητηρίου και ο συντονισμός των εθνικών ευρωπαϊκών επιμελητηρίων για την προστασία και ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Απειλές παραιτήσεων

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πειραιά και πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, ο μόνος της εκπρόσωπος από τις παραγωγικές τάξεις, δήλωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, απόφαση την οποία κοινοποίησε και στον πρωθυπουργό. Ανάλογη και η στάση του Παναγιώτη Παπαδόπουλο, προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Α΄ Αντιπροέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και υποψήφιου με τον συνδυασμό του Γιάννη Ιωαννίδη «Κεντρική Μακεδονία-Περιφέρεια Πρωταθλήτρια».

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος, μίλησε για αγώνα διάσωσης και αναβάθμισης του θεσμού, που αποτελεί σήμερα τη φωνή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε όλη τη χώρα, συμπληρώνοντας πως ο αφανισμός των επιμελητηρίων που επιδιώκεται, αν επιτευχθεί, θα εξαλείψει κάθε συλλογική εκπροσώπηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Παρόντες στη Γενική Συνέλευση ο πρόεδρος του Ευρωεπιμελητηρίου, Richard Weber και ο Γ.Γ. του Ευρωεπιμελητηρίου, Arnaldo Abruzzini, οι οποίοι δήλωσαν την υποστήριξη των ευρωπαϊκών επιμελητηρίων στα ελληνικά επιμελητήρια.

Οι δύο ευρωπαίοι, μαζί με τον πρόεδρο της ΚΕΕ και αντιπρόεδρο του Ευρωεπιμελητηρίου, Κωνσταντίνο Μίχαλο, πραγματοποίησαν, μία ημέρα πριν την γενική συνέλευση, επίσκεψη στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο εξέθεσαν το πρόβλημα που δημιουργείται από την επίμαχη τροπολογία, χωρίς όμως να υπάρξει εκ μέρους του κάποια θετική ανταπόκριση.

Στοχεύοντας στην αποδυνάμωση

Με δεδομένο ότι τα έσοδα των Επιμελητηρίων προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τις συνδρομές των μελών τους, χωρίς να επιβαρύνουν κατ’ ελάχιστο τον κρατικό προϋπολογισμό, η μη υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων που προωθεί η κυβέρνηση ουσιαστικά τους στερεί τους πόρους, οδηγώντας σε αναπόφευκτο αφανισμό.

Η στόχευση που θα οδηγήσει σε αυτή την εξέλιξη φαίνεται να είναι πολύ βαθύτερη καθώς οι χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργάνων ΕΣΕΕ και ΓΣΒΕΕ προέρχεται από τα επιμελητήρια, άρα κατ’ επέκταση παύει και η ύπαρξη των οργάνων αυτών.

Καθοριστικός δε, στην εξέλιξη αυτή, είναι και ο ρόλος του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων, καθώς τα μεγάλα συμφέροντα που υποκρύπτονται είναι εμφανή και τα οποία πρόκειται να βγουν ενισχυμένα από την όποια αρνητική εξέλιξη στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του θεσμικού τους φορέα.

Άρα η απουσία συνδικαλιστικών οργάνων εξ ορισμού εξαλείφει το ενδεχόμενο εκδήλωσης αντιδράσεων σε όποια μέτρα επιβληθούν από την τρόικα και υιοθετηθούν από τους μεγαλοεπιχειρηματίες βιομηχάνους και τα οποία βάλλουν κατά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ετικέτες: