Αποφάσεις του εφετείου για το Sea Diamond

Καταδίκες και αθωώσεις

Επτά χρόνια μετά το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond στη Σαντορίνη και ακόμα συνεχίζονται οι δικαστικές διερευνήσεις του θέματος, τόσο σχετικά με τις ευθύνες των φυσικών προσώπων για το ναυάγιο, όσο και σε σχέση με την ανέλκυση του κουφαριού από τον βυθό της Καλντέρας, που παρά τις αποφάσεις που ελήφθησαν η εταιρεία δεν προχωρά στην υλοποίηση αυτής της υποχρέωσης της.

Στο τριμελές εφετείο Πειραιά εκδικάστηκε η έφεση που είχε ασκήσει για την υπόθεση του ναυαγίου η πλοιοκτήτρια εταιρεία Louis Cruises, στην περσινή απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά, με την τελεσίδικη πλέον απόφαση να είναι καταδικαστική για τρεις εκ των κατηγορουμένων και αθωωτική για πέντε εξ αυτών.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, το εφετείο έκρινε ότι το πλοίο ήταν αξιόπλοο, παραδέχθηκε την ύπαρξη σοβαρής και εξακολουθητικής θαλάσσιας ρύπανσης και δεν έλαβε υπόψη τα όσα υποστήριξε η πλοιοκτήτρια εταιρεία περί λανθασμένης χαρτογράφησης της περιοχής ως αιτία του ναυαγίου.

Όσον αφορά στου κατηγορουμένους το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα για μετατροπή των αδικημάτων των κατηγορουμένων, της πρόθεσης και της ενσυνείδητης αμέλειας σε αμέλεια και αποδέχθηκε, για το σύνολο των κατηγορουμένων, το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη.

Οι αποφάσεις

Η απόφαση ήταν καταδικαστική για τον πλοίαρχο και τον αξιωματικό Ναυτιλίας, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι εξ αμελείας για την πρόσκρουση και βύθιση του σκάφους και επίσης ένοχος εξ αμελείας με αναστολή, κρίθηκε και ο διευθυντής επιχειρήσεων της διαχειρίστριας εταιρείας, για πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης.

Οι ποινές που συνόδευαν τις καταδικαστικές αποφάσεις, ως προς τον πλοίαρχο του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, εξαγοράσιμη προς πέντε ευρώ την ημέρα, για πρόκληση σοβαρής θαλάσσιας ρύπανσης, για διατάραξη της υδάτινης συγκοινωνίας, για παραμέληση διάσωσης ναυτιλιακών εγγράφων, για παραβίαση του κανονισμού αποφυγής συγκρούσεων, για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια, με αποτέλεσμα τη βύθιση πλοίου και το θάνατο ανθρώπων.

Επίσης τον βαρύνει καταδικαστική επιβολή χρηματικού προστίμου 60.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης προς το Δήμο Θήρας και το Λιμενικό Ταμείο. Να υπενθυμιστεί ότι πρωτοδίκως, πριν ένα χρόνο ο πλοίαρχος είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 12 ετών και 10 μηνών από πρόθεση ή από ενσυνείδητη αμέλεια, για τις κατηγορίες που προαναφέρθηκαν.

Ανασταλτικού χαρακτήρα ήταν η ποινή φυλάκισης 26 μηνών που επεβλήθη στον αξιωματικό ναυτιλίας, για διατάραξη από αμέλεια υδάτινης συγκοινωνίας, προκύπτοντας κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος για άνθρωπο και επήλθε θάνατος, για ανθρωποκτονία από αμέλεια, για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια με αποτέλεσμα την πρόκληση κοινού κινδύνου σε ξένα πράγματα, για παραβίαση κανονισμού προς αποφυγή συγκρούσεως από αμέλεια με αποτέλεσμα τη βύθιση πλοίου και το θάνατο ανθρώπων.

Στον διευθυντή επιχειρήσεων της διαχειρίστριας εταιρείας Core Marine Limited, θυγατρικής της Louis Cruises, ο οποίος πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε 8 χρόνια από πρόθεση και το εφετείο του επέβαλε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή, για πρόκληση σοβαρής εξακολουθητικής θαλάσσιας ρύπανσης από αμέλεια, ενώ στις 60.000 ευρώ ανέρχεται το χρηματικό πρόστιμο της καταδικαστικής απόφασης, ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης προς το Δήμο Θήρας και το Λιμενικό Ταμείο.

Αθωωτική ήταν η απόφαση όσο αφορούσε στον τεχνικό διευθυντή, τον DPA και τους δύο νόμιμους εκπρόσωπους των διαχειριστριών, όπως και τον επιθεωρητή του νορβηγικού Νηογνώμονα που ήταν υπεύθυνος για το πλοίο.

Μετά την απόφαση

Εκ μέρους της εταιρείας, μετά την έκδοση της απόφασης, υποστηρίχτηκε πως «η πλοιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία του Sea Diamond σέβονται απόλυτα τη σημερινή απόφαση του Εφετείου Πειραιά και αισθάνονται ικανοποίηση για την αθώωση των στελεχών τους», ενώ δήλωσαν πως βρίσκονται στη διάθεση των αρμοδίων αρχών για την από κοινού εξέταση πλάνου αναβάθμισης των υπαρχόντων υποδομών και σωστικών μέσων στη Σαντορίνη, προς αποφυγή παρόμοιου ναυτικού ατυχήματος.

Σε ανακοίνωση, μετά την έκδοση της απόφασης, προχώρησε και η «Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond», εστιάζοντας και πάλι στην ανάγκη ανέλκυσης του ναυαγίου, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την κωλυσιεργία που παρατηρείται, τόσο στην πλοιοκτήτρια εταιρεία όσο και στα πολιτικά πρόσωπα που ευθύνονται για την τήρηση της νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα αναφέρεται «Και ενώ η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφασίσει ήδη τρεις φορές εις βάρος της πλοιοκτήτριας και των υπευθύνων της, το ναυάγιο του Sea Diamond παραμένει στο βυθό της Καλντέρας της Σαντορίνης και συνεχίζει να διαβρώνεται εκλύοντας καθημερινά πετρελαιοειδή και απειλώντας σοβαρά το μοναδικό οικοσύστημα της περιοχής. Οι φωνές των κατοίκων για άμεση ανέλκυση και απομάκρυνση του τοξικού ναυαγίου φαίνεται να μην αγγίζουν τα αυτιά των πολιτικών προϊσταμένων που έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή της νομοθεσίας και την επιβολή της τάξης».

Γίνεται ειδική αναφορά στο τι πραγματικά σημαίνει η ύπαρξη του ναυαγίου για το νησί, που αποτελεί παγκόσμιο πόλο έλξης, λέγοντας « Έτσι, πλησιάζοντας στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου, η παγκοσμίου φήμης Σαντορίνη με τα εκατομμύρια των επισκεπτών κάθε χρόνο, η τουριστική βιτρίνα της Ελλάδας, συνεχίζει για έβδομη συνεχόμενη χρονιά να υποδέχεται τους επισκέπτες της δίπλα στο ναυάγιο του κρουαζιεροπλοίου Sea Diamond, της Κυπριακής εταιρείας Louis Cruises. Δίπλα στο φράγμα της ντροπής που υποχρεωτικά παραμένει επάνω από το ναυάγιο για τον περιορισμό της ρύπανσης από τα πετρελαιοειδή που καθημερινά αναδύονται από αυτό».

Ευθέως επιρρίπτονται ευθύνες και στην κυβέρνηση που αδρανεί ως προς την ανέλκυση, αναφέροντας πως «Ντροπιάζει τους κυβερνώντες μας που εδώ και επτά χρόνια επιτρέπουν την παραμονή του ναυαγίου μέσα στην κλειστή θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης, που δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία περί ανέλκυσης ναυαγίων και αφήνουν την πλοιοκτήτρια και τον ασφαλιστικό της οργανισμό να αμφισβητούν τις ευθύνες τους και να ρυπαίνουν το νησί από το οποίο κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο συνεχίζοντας τις κρουαζιέρες τους».

Επαναλαμβάνεται δε η αποφασιστικότητα των Θηραίων πολιτών να αναλάβει δράση, σημειώνοντας πως «Οι κάτοικοι της Σαντορίνης όμως δεν κρύβουμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί και δεν υποκρινόμαστε πως όλα βαίνουν καλώς. Σε βάθος χρόνου οι επιπτώσεις από το ναυάγιο του Sea Diamond πιθανότατα να είναι μη αναστρέψιμες. Δεν θα περιμένουμε να συμβεί το χειρότερο κακό για να δράσουμε. Απαιτούμε άμεση ανέλκυση και απομάκρυνση του Sea Diamond! Απαιτούμε εφαρμογή του άρθρου 24 του συντάγματος και του Νόμου 2881/2001. Η αδράνεια της πολιτείας και της εκτελεστικής εξουσίας σηματοδοτεί σημαντικές ευθύνες για τους κρατικούς λειτουργούς».

Ετικέτες: