Τέσσερα λεπτά γεμάτα εικόνες, αρώματα και γεύσεις Κυκλάδων από τις Ημέρες Γαστρονομίας

Παρακαταθήκη για όλους τους Κυκλαδίτες

Τα καλύτερα στιγμιότυπα ενός αξέχαστου αφιερώματος στις γεύσεις, στα αρώματα και στον πολιτισμό των Κυκλάδων, όπως τα έζησαν οι 7.200 επισκέπτες των Ημερών Γαστρονομίας στο Μουσείο Μπενάκη, αποτυπώνονται στο τετράλεπτο βίντεο που δημιουργήθηκε από την ομάδα της διοργάνωσης σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Μια παρακαταθήκη για όλους τους Κυκλαδίτες, τους Έλληνες και όσους ονειρεύονται να ταξιδέψουν στο λευκό, στο αυθεντικό, στο διαχρονικό Κυκλαδικό πνεύμα.

Με την υποστήριξη 24 χορηγών επικοινωνίας, 60 τηλεοπτικά σποτ και 510 δημοσιεύματα σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, το οδοιπορικό των Ημερών Γαστρονομίας στις Κυκλάδες ξεπέρασε κάθε προσδοκία με περισσότερες από 70 θεματικές εκδηλώσεις, σε τέσσερις χώρους του Μουσείου.

Στο τριήμερο συμμετείχαν 30 παραγωγοί κορυφαίων προϊόντων της χώρας, 180 ομιλητές και προσωπικότητες και 24 σεφ, οι οποίοι έλαβαν μέρος σε 16 πάνελ συζήτησης, 6 master classes, 10 εργαστήρια και 3 θεματικές βραδιές.

Οι πρωταγωνιστές της φετινής διοργάνωσης

Τα προϊόντα, τα μαγειρέματα και τα νησιά των Κυκλάδων, κέρδισαν τις εντυπώσεις. Μεταξύ αυτών, η Αμοργός με τη δημοφιλή “ψημένη” και πρωτότυπη “μεκίλα” από το Αμόργιον, η Άνδρος με τα διάσημα φυσικά επιτραπέζια και ανθρακούχα νερά και σόδα από τη Σάριζα, η Μήλος με τα απαράμιλλα σκινοπαξιμάδια, παστέλια και γλυκά κουταλιού από τα Παραδοσιακά Εδέσματα και η Νάξος με την πληθωρική γραβιέρα Π.Ο.Π από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, τη γραβιέρα, την κοπανιστή και το αρσενικό του Τυροκομείου Κουφοπούλου, το αγνό κεφαλοτύρι, ξινότυρο και ανθότυρο του Τυροκομείου Μπαμπούνη, καθώς και τα αρωματικά φυτά και ευφάνταστα παράγωγα προϊόντα της Organic Islands.

Οι επισκέπτες “ταξίδεψαν” επίσης στην Πάρο, με τα λαχταριστά αρτοποιήματα και γλυκίσματα του “Ξυλόφουρνου” και στην Τήνο με τα τουρσιά, τα οινοπνευματώδη, τις σάλτσες και τα τυροκομικά από την Aegean Essence, τα αξέχαστα παξιμάδια, τα ασύγκριτα τουρσιά και γλυκά κουταλιού από το “Ντουλάπι της Γιαγιάς” και την πολυποίκιλη Τηνιακή ζαχαροπλαστική από τον “Χάλαρη”.

Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν στη Σαντορίνη μέσα από τις συλλογές εκλεκτών οίνων κόκκινων, λευκών και ροζέ από την Κάναβα Ρούσσο, τους Π.Ο.Π. Και Π.Γ.Ε. οίνους από το Οινοποιείο Σιγάλα, τα πολυταξιδεμένα Π.Γ.Ε. και Π.Ο.Π. προϊόντα της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – Santo, την ασύγκριτη φάβα Π.Ο.Π. του Γιάννη Νομικού και την artisanal μπύρα με τη μεγάλη προσωπικότητα της “Volkan”.

Τέλος, από την τριήμερη αυτή γιορτή δεν έλειψε η Σύρος με τις ασυνήθιστες μαρμελάδες “Άρωμ”, τα ιστορικά λουκούμια, χαλβαδόπιτες και σπιτικά λικέρ της οικογένειας Συκουτρή, και τις ευφάνταστες μαραθόπιτες και την ιδιαίτερη γλυκιά κάππαρη από τη “Σύρου Εδέσματα”.

Με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Τα 300 Κυκλαδικά προϊόντα από τους 19 συμμετέχοντες παραγωγούς έφεραν στο προσκήνιο τους καρπούς της Κυκλαδικής γης και την έμπνευση των ανθρώπων της, ενώ οι 30 παράλληλες εκδηλώσεις και επιδείξεις μαγειρικής με επίκεντρο τις Κυκλάδες και την Κουζίνα του Αιγαίου καθήλωσαν τους λάτρεις της εμπνευσμένης τοπικής κουζίνας.

Σημαντικοί εκπρόσωποι του κλάδου και της περιοχής ανέδειξαν μέσα από τις δράσεις τους τον πλούτο της Κυκλαδίτικης γης και του Κυκλαδίτικου πολιτισμού. Γνωστοί γαστρονόμοι, δημοσιογράφοι, σεφ, food bloggers, ιδιοκτήτες εστιατορίων, ερευνητές, πανεπιστημιακοί, σκηνοθέτες και κινηματογραφιστές έκαναν ειδική μνεία στις Κυκλάδες μέσα από τις 19 παράλληλες διαδραστικές εκδηλώσεις με επίκεντρο την περιοχή, τις γεύσεις της, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό, τους οίνους, τα τυριά, τα αρωματικά φυτά και τα προϊόντα μελιού.

Συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι: Γιώργος Πίττας, Ευθύμιος Αλεξανδρής, Θάλεια Τσιχλάκη, Ελένη Μαλούπα, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Λήδα Λιακοπούλου, Γιώργος Φλούδας, Ηλίας Ρουσσάκης, Νίκη Μηταρέα, Φανή Χατζήνα, Μαρία Αλιπράντη, Χρήστος Δράζος, Αγλαΐα Κρεμέζη, Μαριάννα Καβρουλάκη, Χρήστος Σιώμος, Μαρία Γρυπάρη, Σταύρος Κωστάκης, Δημήτρης Ρουσσουνέλος, Γιολάντα Τότσιου, Δημήτρης Καπούνης και Πάρις Σιγάλας.

Η Κουζίνα του Αιγαίου ζωντάνεψε με τα ζωηρά κουζινο-μαγειρέματα των Βασίλη Ζαχαράκη, Γιάννη Γαβαλά, Σοφίας Παπαδημητρίου, Στέφανου Στεφανίδη, Λίνας Φουρνιστάκη, Γιάννη Βάσιλα, Αντωνίας Ζάρπα, Νίκου Φραζέσκαρου, Βασίλη Παπίκινου, Κώστα Μπουγιούρη και Δημήτρη Παπαδόπουλου, ενώ το κοινό “μαγεύτηκε” με τις εμπνευσμένες θεματικές παρουσιάσεις του Ηλία Μαμαλάκη, της Μυρσίνης Λαμπράκη και της Ντίνας Νικολάου κατέκτησαν το κοινό.

Ανάδειξη της Αιγαιοπελαγίτικης Κουζίνας

Στόχος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, υποστηρικτή του Τιμώμενου Γαστρονομικού Προορισμού ήταν η μόχλευση της τεράστιας δυναμικής μιας πολυδιάστατης συνεύρεσης, για την ανάδειξη των Κυκλάδων, ως ενιαίου γαστρονομικού προορισμού ταξιδιωτών, λίγο πριν την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου.

Ως διαχειριστής του Δικτύου Aegean Cuisine για τις Κυκλάδες, το οποίο διανύει το 5ο έτος του, το Επιμελητήριο Κυκλάδων παρουσίασε το μελλοντικό σχεδιασμό του πρότυπου δικτύου των μελών επιχειρήσεων τα οποία λειτουργούν ως “πρεσβευτές” της Κυκλαδικής γαστρονομίας. Το μέλλον του Δικτύου παρουσιάστηκε από τον Γιώργο Καλώστο, Συνεργάτη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα στο Αμφιθέατρο του Μουσείου. Στο Συνέδριο ξεδιπλώθηκε ο νέος σχεδιασμός λειτουργίας και προώθησης του Δικτύου το οποίο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσο, στοχεύει στην προσέλκυση επισκεπτών που αναζητούν μια εμπειρία ταξιδιού, μια εμπειρία ζωής.

Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν επίκαιροι προβληματισμοί από τον π. Πρόεδρο του Ε.Φ.Ε.Τ. Νίκο Κατσαρό, τον Επίκουρο Καθηγητή Οικονομίας & Διοίκησης Επιχειρήσεων Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δημήτρη Σκάλκο και έγινε αναφορά στις εξαγωγικές δυνατότητες των Κυκλαδικών προϊόντων από τον Πρόεδρο του Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.ΠΕ. Αριστοτέλη Καρβέλα. Στο πάνελ συζήτησης όπου συμμετείχαν ο Ηλίας Μαμαλάκης, η Νταϊάνα Κόχυλα, ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης και ο Νίκος Σαράντος, οι προσκεκλημένοι μοιράστηκαν τις προσωπικές εμπειρίες και πορείες τους κάνοντας προτάσεις για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση πρωτοβουλιών όπως αυτής του Aegean Cuisine.

Διαφύλαξη της οινο-γαστρονομικής παράδοσης

Ο ορισμός της Αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας και οι δυνατότητες οργανωμένης, προώθησης και αξιοποίησης των τοπικά παραγόμενων ποιοτικών τροφίμων, οίνων και ποτών που παράγονται στα νησιά της περιοχής συζητήθηκαν ως επί μέρους στόχοι στη συλλογική προσπάθεια διαφύλαξης και αξιοποίησης του μοναδικού πλούτου των συνταγών και της πλούσιας οινο‐γαστρονομικής παράδοσης. Επιπλέον, τέθηκε και το “στοίχημα” για την αύξηση των εσόδων από την τουριστική αγορά για τις επιχειρήσεις‐μέλη του δικτύου αλλά και για το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας και των κατοίκων των νησιών.

Τα 12 δημιουργήματα των φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου ξεχώρισαν, μέσα από μια πρωτοβουλία με επικεφαλή τον Σέργιο Φωτιάδη, που ξεκίνησε με το κάλεσμα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για να αποτυπωθεί το Κυκλαδικό πνεύμα σε πρωτότυπα έργα art de la table τα οποία τέθηκαν σε πρώτη προβολή στις Ημέρες Γαστρονομίας.