Συνέντευξη με τον υποψήφιο διδάκτορα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Π. Παναγιωτόπουλο

Η τεχνολογία υπέρ του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας

  • Τρίτη, 15 Ιουλίου, 2014 - 06:10

Για την νέα προσπάθεια ανάδειξης της τεχνολογίας μέσα από τα σεμινάρια Ερμούπολης, στο πλαίσιο των οποίων παρουσιάστηκαν φέτος οι διαλέξεις με θέμα '' Ο ρόλος της τεχνολογίας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στη μετά την κρίση εποχή", μίλησε ο υποψήφιος διδάκτορας και ερευνητής στο εργαστήριο βιομηχανικής και ενεργειακής οικονομίας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου στη ''Κοινή Γνώμη''.

Ο ίδιος συμμετέχει ενεργά στην οργάνωση των σεμιναρίων από το 2008, καθώς θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι έχουν συνέχεια, με τη φετινή χρονιά να απαριθμεί περισσότερους συμμετέχοντες από κάθε άλλη φορά.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ''μια κοινότητα ανθρώπων'', που μέσα από την εξειδίκευση των επιστημονικών τους πεδίων επιχειρούν να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους σε όσους τα παρακολουθούν.

Αν και το εγχείρημα των σεμιναρίων Ερμούπολης ξεκίνησε το 1984 από ιστορικούς οι οποίοι ασχολούνταν με θέματα θεωρητικών επιστημών, από το 2006 υλοποιείται μια νέα προσπάθεια ανάδειξης της τεχνολογίας, με τις φετινές διαλέξεις να προσπαθούν να εξετάσουν την οικονομική, κοινωνική και στρατηγική διάσταση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Παναγιωτόπουλος, μέσα από τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκε μια προσπάθεια εξέτασης του ρόλου της τεχνολογίας στην ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ανάπτυξη του Τουρισμού και της Επιχειρηματικότητας στη Σύρο

Τόσο ο τουρισμός, που αποτελεί μια από τις κύριες δραστηριότητες στα νησιά των Κυκλάδων και κυρίως στη Σύρο, όσο και η επιχειρηματικότητα, αποτελούν δύο πεδία αλληλένδετα, τα οποία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στο μέγιστο βαθμό μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας, από νέους κυρίως ανθρώπους, που θα μπορούν να εφαρμόσουν κάποιες επιχειρηματικές ιδέες, επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Η επιχειρηματικότητα, ο τουρισμός και η τεχνολογία αποτελούν ξεχωριστές έννοιες που όμως συνδέονται και συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας ενός τόπου, μέσα από την κατάλληλη αξιοποίηση της τεχνολογίας, που προάγει τους δύο αυτούς τομείς.

Παραθέτοντας συγκεκριμένο παράδειγμα ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι η Σύρος θα μπορούσε να αξιοποιήσει τους χάρτες της Google, κάτι το οποίο έχει εφαρμοστεί ήδη σε πολλά μέρη, προκειμένου να δημιουργήσει κάποιες περιπατητικές διαδρομές στο νησί, όπου θα σημειώνονται διάφορα σημεία ενδιαφέροντος, με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης προβολής του νησιού και κατ’ επέκταση μεγαλύτερης προσέλκυσης επισκεπτών. Παράλληλα τόνισε την αναγκαιότητα αλλαγής της πολιτικής που ακολουθεί το νησί, προκειμένου να στραφεί στον διεθνή τουρισμό, καθώς παρά την οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνει η χώρα η Σύρος έχει δυνατότητες ανάπτυξης του τουριστικού κλάδου, αρκεί να μην εφησυχάζει και να μην στηρίζεται στον εσωτερικό τουρισμό. Η Σύρος θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τις δυνάμεις της για να προωθήσει κάθε δυνατό μέσο που θα επιφέρει την αναγκαία αλλαγή, αφού έχει τα ''φόντα'' να ανταγωνιστεί μεγάλες τουριστικές περιοχές, λόγω του πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος που εμφανίζει.

Μεταξύ άλλων, το νησί θα μπορούσε να προσανατολιστεί και σε άλλες διαστάσεις δραστηριοτήτων, όπου νέοι με καινοτόμες ιδέες, βασισμένοι στην τεχνολογία, θα μπορούν να τις αξιοποιήσουν, συνέχισε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Εκμεταλλεύσιμο θα μπορούσε να είναι και το γεγονός ότι στο νησί υπάρχει το τμήμα του βιομηχανικού σχεδιασμού, που υπάγεται σε έναν κλάδο δημιουργικών βιομηχανιών, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για επιχειρηματικές δραστηριότητες.

 

Ανάγκη η συμβολή των αρχών και των πολιτών

Η επιτακτική ανάγκη που παρατηρείται στην ανάπτυξη τόσο της επιχειρηματικότητας όσο και του τουρισμού, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω της τεχνολογίας, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συμμετοχή των αρχών ενός τόπου, μέσα από μια διαμορφωμένη στρατηγική, η οποία θα παρακολουθείται κατά τη διάρκεια της εφαρμογής και της υλοποίησης της, υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Πέρα όμως από τις εκάστοτε αρχές, η αρωγή των πολιτών μεταφράζεται ως αναγκαία, καθώς και η κινητοποίηση των στελεχών πληροφορικής του δήμου ή άλλων προγραμματιστών μέσα στο νησί και επιστημόνων, με στόχο την δημιουργία μιας μάζας ανθρώπων που θα προωθούν πρωτοβουλίες και καινοτόμες ιδέες. Η κινητοποίηση των αρχών και των πολιτών της Σύρου σε συνδυασμό τη σωστή χρήση της τεχνολογίας μπορούν να πετύχουν την αποδοτικότητα σε όλες τις δραστηριότητες του νησιού είτε αυτό αφορά το τουριστικό είτε τον επιχειρηματικό κλάδο. Μεταξύ άλλων η τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει λιγότερη ανάγκη πόρων καθώς πολλές ενέργειες δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό ενός δήμου, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με την υλοποίηση διαφόρων ενεργειών μέσω των ψηφιακών διαδικασιών. Άλλωστε η υποδομή στους δήμους υπάρχει για την εφαρμογή ψηφιακών διαδικασιών και το μόνο που χρειάζεται είναι το κατάλληλο δυναμικό και οι οργανωτικές αλλαγές, προκειμένου να λειτουργήσει πιο οικονομικά ο δήμος.

Τεχνολογία και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Σε έναν ακόμα τομέα στον οποίο μπορεί να συμβάλει η τεχνολογία, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου μπορεί να προωθηθεί η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων τόσο στη Σύρο όσο και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, λόγω των φυσικών πλεονεκτημάτων, χωρίς μάλιστα να ρυπαίνονται με την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα ή άλλων αερίων που μπορεί να συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τέλος ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι από τη στιγμή που υπάρχει σημαντικό αιολικό δυναμικό στα νησιά των Κυκλάδων λόγω του αέρα, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό προκειμένου να εξασφαλιστεί μια μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία, κάτι το οποίο θα μπορούσε να επιφέρει μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη.

Ετικέτες: