Ανισότητα στην κατανομή των φορολογικών βαρών καταγγέλλει η Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε

Δυο μέτρα και δύο σταθμά

Τεράστια φορολογική ανισότητα μεταξύ των ξενοδοχειακών μονάδων και των μονάδων ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, καταγγέλει η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδος.

Επιζήμια υπερφορολογηση

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε., κάνει λόγο για επιζήμια και καταχρηστική φορολογική πολιτική, που ακολουθεί το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις του κλάδου, αφού, όπως τονίζει, επιβαρύνονται με φόρο ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ), αυξημένο έως και κατά 2.000%, σε σχέση με τον αντίστοιχο φόρο που πληρώνουν τα ξενοδοχειακά καταλύματα, ενώ δε διστάζει να εκφράσει την άποψη, ότι στόχος αυτής της πολιτικής είναι η εξαθλίωση και το σταδιακό σβήσιμο από το «χάρτη» των επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων.

Ως παράδειγμα, φερνει το γεγονός ότι μια ξενοδοχειακή μονάδα εμβαδού 1.100τ.μ. καλείται να πληρώσει 465 Ευρώ σαν φόρο ακίνητης περιουσίας, ενώ ένα αντίστοιχου εμβαδού τουριστικό κατάλυμα, το εξωφρενικό ποσό των 7.645 Ευρώ και όλα αυτά στα πλαίσια της δίκαιης και ίσης κατανομής των φορολογικών βαρών, την οποία η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών τόσο συχνά εξαγγέλουν ότι προωθούν.

Να δωθεί άμεσα λύση

Μετά και την σχετική ενημέρωση του Πρωθυπουργού από τον πρόεδρό της, κ. Μπρεντάνο, η Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. καλεί τον κ. Σαμαρά να παρέμβει προσωπικά, ώστε τα τουριστικά καταλύματα να ενταχθούν άμεσα στον Νόμο περί ειδικών κτιρίων, με κριτήριο το ειδικό σήμα λειτουργίας τους, όπως ορίζει ο νόμος, δίνοντας έτσι οριστική λύση στον τρόπο υπολογισμού του φόρου ακινήτων των επιχειρήσεων του κάδου και να σταματήσει η καταστρατήγηση του νόμου από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο χρησιμοποιώντας μια υπουργική απόφαση του 1996, επιλεκτικά και προκλητικά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, εφαρμόζει μόνο στο 50% του τουριστικού δυναμικού της χώρας (ξενοδοχειακά καταλύματα), με το υπόλοιπο 50% να αφήνεται έρμαιο των διαθέσεων του εκάστοτε υπουργού οικονομικών.

Η Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε., στηρίζοντας το αίτημά της, υπενθυμίζει και ζητά να ληφθεί σοβαρά υπ’όψιν από τους αρμόδιους το μέγεθος και η δυναμική του κλάδου, ο οποίος θεωρείται πυλώνας κυρίως της περιφεριακής οικονομίας της χώρας, με 40.000 επιχειρήσεις δυναμικότητας 500.000 κλινών και 100.000 εργαζομένων υπό την «σκέπη» του και συμβολή στο 50% των εσόδων της χώρας από τον τουρισμό.

Ετικέτες: