SOS εκπέμπει το Επιμελητήριο Κυκλάδων στους επιχειρηματίες του νομού

Εξαπάτηση και οικονομική αφαίμαξη

- Επιτήδειοι επιχειρούν να αποσπάσουν χρήματα με παροχή δήθεν συμβουλευτικής βοήθειας για λογαριασμό του Επιμελητηρίου - Στη νομική υπηρεσία η υπόθεση για περαιτέρω ενέργειες

Τετ α τετ με έναν ακόμη κίνδυνο εξαπάτησης βρίσκονται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις Κυκλάδες, καθώς επιτήδειοι προσποιούμενοι πως είναι μέλη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων ζητούν να εισπράξουν σημαντικά ποσά ώστε να προσφέρουν συμβουλευτική βοήθεια για επιχειρηματικά θέματα και προγράμματα σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Η είδηση ήρθε στο φως της δημοσιότητας πριν από αρκετές ημέρες με επιχειρηματίες από πολλά νησιά του νομού, να γνωστοποιούν και να καταγγέλλουν πολλά περιστατικά εξαπάτησης στα γραφεία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Όπως επίσημα αναφέρει η διοίκηση, πρόκειται για ένα μείζονος σημασίας θέμα το οποίο απασχολεί έντονα και σχετίζεται με την προστασία των επιχειρήσεων του νομού, που δε θα αφεθεί στην τύχη του, αλλά ήδη, έχει πάρει το δρόμο της νομικής υπηρεσίας, ώστε να υπάρξουν βήματα και ενέργειες που θα βάλουν οριστικό τέλος στα συγκεκριμένα περιστατικά εξαπάτησης.

Εντείνονται τα περιστατικά εξαπάτησης

Σαν ένα πρώτο στάδιο προστασίας των επιχειρηματιών, η διοίκηση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων εξέδωσε σχετική ενημέρωση, την οποία απέστειλε προς το σύνολο των μελών της, ώστε καταρχήν να γίνει γνωστό το πρόβλημα. “Το Επιμελητήριο Κυκλάδων κατόπιν καταγγελιών συστήνει στους επιχειρηματίες μέλη του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί το φαινόμενο εμφάνισης επιτηδείων, που επικοινωνούν τηλεφωνικά με τις επιχειρήσεις των Κυκλάδων και παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι ή συνεργάτες του, χρησιμοποιώντας παράνομα το όνομα του φορέα, με σκοπό να εισπράξουν χρήματα από τις επιχειρήσεις” αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΣ, εφιστώντας την προσοχή του επιχειρηματικού κόσμου, ο οποίος ούτως ή άλλως διανύει μία εποχή δύσκολη οικονομικά.

Εκμετάλλευση της γεωγραφικής διασποράς του νομού

“Όπλο” των επιτήδειων για τον σκοπό τους, αποτελεί η γεωγραφική πολυδιάσπαση του νομού, η οποία όπως εξηγεί η πλευρά του Επιμελητηρίου, δεν βοηθά στην άμεση επικοινωνία – παρά μόνο τηλεφωνικά – των επιχειρηματιών με τον Φορέα.

Διευκρινίζοντας αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο δρουν τα συγκεκριμένα πρόσωπα, το Επιμελητήριο τονίζει πως, “Οι εμφανιζόμενοι ως δήθεν εκπρόσωποι ή συνεργάτες του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, λειτουργούν κατά τρόπο εντελώς παράνομο, εκμεταλλευόμενοι την ευρεία και κατ’αυτούς ανεξέλεγκτη δραστηριότητα του Επιμελητηρίου, αλλά και τη μεγάλη γεωγραφική διασπορά του νομού. Άλλοτε διεκδικούν ποσά έναντι διαφημιστικών καταχωρήσεων σε αμφιβόλου ποιότητας ιστοσελίδες έναντι οικονομικού αντιτίμου που κυμαίνεται συνήθως από 150 έως και 500 ευρώ ετησίως” ενώ “Άλλοτε, διεκδικούν ποσά έναντι εκδόσεων οποιοδήποτε επιχειρηματικού περιεχομένου – έγκυρου ή μη”.

Δεν είναι λίγες οι φορές ωστόσο, που οι ίδιοι, ζητούν να τους καταβληθούν ποσά που κυμαίνονται από 90 ευρώ έως και 150 ευρώ, προκειμένου όπως αναφέρουν να παρέχουν πληροφόρηση τόσο για υπαρκτά, όσο όμως και για ανύπαρκτα χρηματοδοτικά προγράμματα, τα οποία “δήθεν” προσφέρουν “ευνοϊκούς όρους για τις επιχειρήσεις”.

Υπογραμμίζεται μάλιστα, κάτι που είναι ήδη γνωστό, ότι δηλαδή, “Το Επιμελητήριο παρέχει δωρεάν στα μέλη του έγκυρη και ασφαλή ενημέρωση σχετικά με χρηματοδοτικά προγράμματα ή και άλλα επιχειρηματικά θέματα και ως υπηρεσία καλεί όλα τα μέλη του να τη χρησιμοποιήσουν”.

Στη Σαντορίνη.. για ετήσιες συνδρομές

Πρόσφατο και πιο έντονο παράδειγμα εξαπάτησης αποτελεί τις τελευταίες ημέρες, ένα “νέο κρούσμα απάτης που εντοπίσθηκε στη Σαντορίνη” για το οποίο η διοίκηση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, καθιστά γνωστό πως, “επιτήδειοι εμφανίσθηκαν ως εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου, επιχειρώντας να εισπράξουν ετήσιες συνδρομές για λογαριασμό του”.

Κόντρα στις πονηρές και υποκριτικές προθέσεις, αποτέλεσε ευτυχώς η έγκαιρη ενημέρωση του Επιμελητηρίου αλλά και των υπολοίπων μελών – επιχειρηματιών στο νησί. “Η αντίδραση ήταν άμεση και ειδοποιήθηκαν τα περισσότερα μέλη του νησιού προκειμένου να μην πέσουν θύματα αυτής της απάτης, ενώ άμεσα ειδοποιήθηκε και το τοπικό αστυνομικό τμήμα” τονίζει το Επιμελητήριο, προτρέποντας τους επιχειρηματίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

“Θα θέλαμε πρώτον, να σας ενημερώσουμε ότι το Επιμελητήριο των Κυκλάδων δεν έχει συνάψει καμία συνεργασία σε σχέση με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, είτε για την προβολή των επιχειρήσεων / μελών στο διαδίκτυο, είτε για είσπραξη των ετήσιων συνδρομών, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο που δημιουργεί οικονομικές αξιώσεις από τις επιχειρήσεις και ότι η όποια αναφορά σε αυτό, αποτελεί παραπλάνηση και εξαπάτηση των επιχειρήσεων και δεύτερον, να παρακαλέσουμε όλους τους συναδέλφους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και επιφυλακτικοί σε τέτοιες προσεγγίσεις προσώπων που χρησιμοποιούν με οποιοδήποτε τρόπο το όνομα του φορέα” σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, ενώ ταυτόχρονα, γίνεται γνωστό, πως, η υπόθεση εξαπάτησης, έχει ανατεθεί στην αρμόδια νομική υπηρεσία.

“Τέλος σας ενημερώνουμε ότι το Επιμελητήριο έχει αναθέσει την υπόθεση στη νομική του υπηρεσία, η οποία εξετάζει τις περαιτέρω ενέργειες του φορέα” υπογραμμίζει το ΔΣ καταλήγοντας, καθιστώντας σαφές, ότι οι επιτήδειοι δεν θα μείνουν ατιμώρητοι.