Με τροπολογία η εξόφληση των εργαζομένων του Νεωρίου

Ελπίδα και χαμόγελα

Τέλος στην αναμονή για εκατοντάδες εργαζομένους και συνταξιούχους του Νεωρίου, που πρόκειται άμεσα να λάβουν το σύνολο του ποσού που τους οφείλει η επιχείρηση, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Κυκλάδων, Παναγιώτης Ρήγας.

Μία τροπολογία που ψηφίστηκε ομόφωνα από όλα τα κόμματα της Βουλής, καθώς ήταν σαφής η διατύπωση της ότι η προτεινόμενη ρύθμιση θα λειτουργούσε αποκλειστικά και μόνο υπέρ των εργαζομένων του Νεωρίου.

Με την παρούσα νομοθετική ρύθμιση μπαίνει τέλος στην μακροχρόνια ανασφάλεια που βίωναν οι εργαζόμενοι, με τους εμπαιγμούς που δέχονταν από την εταιρεία για την καταβολή των οφειλόμενων, με τους περισσότερους να έχουν φτάσει σε κατάσταση απόγνωσης.

Η τροπολογία προβλέπει την εξόφληση

Ο βουλευτής Κυκλάδων και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, κατέθεσε τροπολογία με την οποία το ποσό των 2,5 εκ. ευρώ που υπολείπεται από την επισκευή της πρώτης δεξαμενής του Πολεμικού Ναυτικού, έχει το ακατάσχετο και θα περάσει αποκλειστικά στα χέρια των εργαζομένων.

Την διαδικασία εξήγησε και κατά την τοποθέτηση του στο Κοινοβούλιο, ο εισηγητής Π. Ρήγας, καθώς υπάρχει νόμος, όταν κάποιος ιδιώτης χρωστάει στο δημόσιο όταν έχει να πάρει από κάποιον τρίτο τότε το δημόσιο κατάσχει σε χείρας τρίτων την οφειλή. Αυτό θα συνέβαινε και τώρα με τα χρήματα της δεξαμενής. Λόγω των οφειλών προς το δημόσιο, μόλις γινόταν η κατάθεση του υπολοίπου για την πρώτη δεξαμενή αυτά θα κατάσχονταν από το δημόσιο και οι εργαζόμενοι δεν θα έπαιρναν και πάλι τίποτα.

Όπως εξήγησε και αποσαφήνισε ο κ. Ρήγας «Να μην είναι επιδεκτικό κατάσχεσης το ποσό που προέρχεται από τις επισκευές των δεξαμενών, μέχρι του ποσού που οφείλεται στους εργαζόμενους».

Τα χρήματα δεν θα πάνε στην εταιρεία για να τα δώσει στους εργαζόμενους, αλλά θα πάνε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην τράπεζα Πειραιώς και αυτή θα πιστώσει τους λογαριασμούς μισθοδοσίας των εργαζομένων. «Δεν θα ακουμπήσει καθόλου η εταιρεία αυτά τα χρήματα» είπε ο κ. Ρήγας συμπληρώνοντας πως «η ρύθμιση αυτή είναι ξεκάθαρη».

Όσον αφορά δε στον χρόνο υλοποίησης της ρύθμισης, ήταν σαφής και κατηγορηματικός ο βουλευτής ότι δεν θα υπάρχει η αναμονή δύο μηνών, αλλά θα εφαρμοστεί άμεσα, την επόμενη εβδομάδα.

Πολιτική επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Το Νεώριο της Σύρου, ο Π. Ρήγας το χαρακτήρισε ως «μία από τις σοβαρότερες βιομηχανίες στον Ελλαδικό χώρο και την κυριότερη και κρισιμότερη βιομηχανία στον νησιώτικο χώρο».

Αιτιολογώντας το σκεπτικό της τροπολογίας που κατέθεσε εξήγησε ότι «Το Νεώριο της Σύρου όπως και οι υπόλοιπες ναυπηγοεπισκευαστικές μας μονάδες διέρχονται μία σοβαρή κρίση. Το Νεώριο της Σύρου πρέπει και οφείλουμε να το στηρίξουμε γιατί το οποιοδήποτε «ατυχές» συμβάν σε αυτό τον χώρο, σημαίνει ακαριαίο θάνατο όχι της συγκεκριμένης βιομηχανίας, αλλά ευρύτερα της τοπικής οικονομίας».

Πέραν των όσων αφορούν αυτή καθ’ εαυτή την τροπολογία, ο Π. Ρήγας, επιτέθηκε και προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «θέλει τον κόσμο απολυμένο χωρίς ευρώ στην τσέπη για να αντλήσει ψήφους», συμπληρώνοντας πως «η γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να κλείσει και η τελευταία επιχείρηση στην χώρα μας».

Αφορμή αποτέλεσε η στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψήφιση παλαιότερων τροπολογιών που αφορούσαν στο Νεώριο και τις οικονομικές εκκρεμότητες της επιχείρησης προς το δημόσιο, στις οποίες ψήφισε «παρών».

Η εξασφάλιση εξόφλησης οδήγησε στην υπερψήφιση

Καθώς ήταν ευθείες οι βολές του εισηγητή της τροπολογίας κ. Ρήγα προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, για την στάση που κράτησε όλο το προηγούμενο διάστημα σε ότι αφορούσε στις νομοθετικές ρυθμίσεις για το Νεώριο, υπήρξε επικοινωνία της εφημερίδας και με τον βουλευτή Κυκλάδων, Νίκο Συρμαλένιο.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που υπερψήφισε την τροπολογία, ο βουλευτής, στην τοποθέτηση του στη Βουλή αναφερόμενος στις προηγούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις είπε πως «Τρίτη τροπολογία μέσα σε ένα χρόνο για τον ίδιο εργοδότη είναι πρωτοφανές».

Η θέση που εκφράστηκε ήταν ότι «μέχρι τώρα δεν πληρώθηκαν παρά ψίχουλα στους εργαζόμενους, ενώ η εργοδοσία έχει εισπράξει εκατομμύρια».

Εξηγώντας ο βουλευτής στην «Κοινή Γνώμη» την μέχρι τώρα αλλά και την τελική στάση του κόμματος του σε ότι αφορά στις τροπολογίες για το Νεώριο, ανέφερε ότι «Εμείς μέχρι τώρα ψηφίζαμε «παρών» γιατί δεν διασφαλιζόταν η πληρωμή των εργαζομένων. Τώρα που υπάρχει στη διατύπωση ότι αφορά στην πληρωμή τους, το υπερψηφίσαμε».

Επίσημα δήλωσε πως «Η τροπολογία που κατατέθηκε για Τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο επιβεβαιώνει πανηγυρικά την μέχρι σήμερα θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι τις δύο προηγούμενες φορές δεν διασφαλίστηκε η πληρωμή των εργαζομένων, ενώ τώρα τουλάχιστον για πρώτη φορά διατυπώνεται ρητά ότι η τροπολογία κατατίθεται προκειμένου να καταβληθούν τα δεδουλευμένα».

Ετικέτες: