Δημιουργία και μέλλον για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς

Η ενέργεια στα χέρια των νησιωτών

  • Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου, 2014 - 06:10
  • /   Eνημέρωση: 8 Σεπ. 2014 - 8:24
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Ημερίδα για την ενέργεια και την προοπτική εκμετάλλευσης των Ανανεώσιμων Πηγών, μέσω ενεργειακών συνεταιρισμών στις νησιωτικές περιοχές, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου στη Σίφνο.

Στην αίθουσα του Ιδρύματος Πρόκου στην Απολλωνία της Σίφνου συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι ευρωπαϊκών συνεταιρισμών, Έλληνες εισηγητές, αλλά και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι πολίτες από τα νησιά των Κυκλάδων, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και να ενημερωθούν για τις προοπτικές των νησιών στον τομέα της ενέργειας και πως αυτές μπορούν να είναι υλοποιήσιμες μέσω των τοπικών ενεργειακών συνεταιρισμών.

Η διεθνής ημερίδα για την ενέργεια πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου, στα πλαίσια του 8ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας “Ν. Τσελεμεντές”, στο οποίο συμμετέχουν φορείς και άτομα από πολλά νησιά, δίνοντας έτσι την δυνατότητα συμμετοχής πολλών νησιωτών.

Στην μερίδα συνυπήρξαν οι παρουσιάσεις και οι σχετικές εισηγήσεις από μέλη του Ενεργειακού και Αναπτυξιακού Συνεταιρισμού Σίφνου, που είναι και ο πρώτος ανάλογος συνεταιρισμός σε ελληνική νησιωτική περιοχή, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνεταιρισμών και Ομίλων Πολιτών Παραγωγής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (RESCoop), το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Νέων για τη Βιώσιμη Ενέργεια (SustainableEnergyYouthNetwork) και το γερμανικό πράσινο Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας.

Εφαρμόσιμες πρακτικές και  προτάσεις

Οι πρακτικές για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στα νησιά, που έχουν εφαρμοστεί στις νησιωτικές περιοχές τις Ευρώπης, μέσω της δημιουργίας των ανάλογων συνεταιρισμών, οι εμπειρίες ευρωπαϊκών συνεταιρισμών, οι διαδικασίες και οι δυσκολίες σχεδιασμού ανάλογων προγραμμάτων, η αξιοποίηση των ανάλογων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την χρηματοδότηση των ενεργειακών συνεταιρισμών,η συμμετοχή των πολιτών, αλλά και η συμμετοχή και η ευαισθητοποίηση των νέων αποτέλεσαν τα κύρια θέματα ανάλυσης κατά τη διάρκεια της ημερίδας.

Αναλύθηκε το μέγεθος της συνεισφοράς των ενεργειακών συνεταιρισμών στην οικονομία, το περιβάλλον και την τοπική οικονομία, καθώς και οι δυνατότητες των Ανανεώσιμων Πηγών στον Ευρωπαϊκό Νότο, από την Άλκηστη Φλώρου, του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Κλίματος που εδρεύει στις Βρυξέλλες, ενώ τις πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί και τη σχετική εμπειρία από το πρόγραμμα "Ενέργεια Πολιτών", ανέπτυξε ο Robert Pasicko, από το Ζάγκρεμπ.

Στην συμμετοχή των νέων στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας ανέλυσαν οι Marina Petrovic, από το Ζάγκρεμπ και Jamie Peters, από τηΓλασκόβη, ενώ στον ενεργειακό σχεδιασμό για τη Σίφνο, αναφέρθηκε ο Κώστας Κομνηνός από το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ, αναλύοντας τις δυσκολίες αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν.

Η εμπειρία αλλά και οι μελλοντικοί σχεδιασμοί της Συνεταιριστικής κι Αναπτυξιακής Εταιρίας Σίφνου, παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο της, Απόστολο Δημόπουλο, ενώ ο Σιφναϊκής καταγωγής πρώην ευρωβουλευτής και περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Χρυσόγελος αναφέρθηκε στην συμμετοχή των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών στην πράσινη ενεργειακή επανάσταση.