Ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νάξου για την προέγκριση των αδειών των πολυκαταστημάτων

Αντιδράσεις στον εμπορικό κόσμο

Με ανακοίνωσή του ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νάξου, καταγγέλλει την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου να προεγκρίνει την αδειοδότηση λειτουργίας των δύο μεγάλων πολυεθνικών εταιριών στο νησί.

Ακατάπαυστες είναι οι αντιδράσεις των Ναξίων εμπόρων, από την πρώτη στιγμή που οι δύο πολυεθνικές εταιρίες, Lidl και Dennennaald αιτήθηκαν να τους χορηγηθεί άδεια, ώστε να εγκαταστήσουν στο νησί υποκαταστήματα, τα οποία θα στεγάζονται σε χώρους άνω των 1.000 τ.μ.

Υπενθυμίζεται, ότι η εταιρία «ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.», είχε ζητήσει να της χορηγηθεί άδεια για ίδρυση επιχείρησης λιανικού και χονδρικού εμπορίου και λιανικής και χονδρικής διάθεσης τροφίμων (υπεραγορά τροφίμων), σε χώρο συνολικού ισόγειου εμβαδού 1.155,46 τ.μ., το οποίο βρίσκεται επί οικοπέδου έκτασης εμβαδού 5.778,00 τ.μ. στην περιοχή «Κόττη».

Η εταιρία «DENNENNALD B.V-ATHENS BRANCH Ε.Π.Ε» είχε αιτηθεί άδεια για ίδρυση αντίστοιχης επιχείρησης, σε χώρο συνολικής επιφάνειας 1.080,05 τ.μ., σε ακίνητο που βρίσκεται επί της επαρχιακής οδού Χώρας-Γαλανάδου, ιδιοκτήτρια του οποίου είναι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

«Όχι» από Δήμο, «ναι» από ΑΔΑ

Η αρχική απόφαση για την αδειοδότηση ή μη των επιχειρήσεων, ήταν αυτή του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, η οποία μετά από μια γεμάτη ένταση συνεδρίαση, υπήρξε κατά πλειοψηφία αρνητική για την αίτηση της ολλανδικής εταιρίας, και ομόφωνα αρνητική για την αίτηση του Lidl.

Οι δύο εταιρίες, αμέσως μετά την απόρριψη των αιτήσεών τους από το δημοτικό συμβούλιο, είχαν δηλώσει ξεκάθαρα , μέσω των νομικών εκπροσώπων τους, την πρόθεσή τους να αποτανθούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, ώστε να προσβληθεί η απόφαση αυτή.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου της Νάξου, μέσω του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου, ο οποίος με υπόμνημά του είχε απευθυνθεί προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ζητώντας να μην επιτραπεί η λειτουργία των δύο υπεραγορών στο νησί, η ΑΔΑ έδωσε εν τέλει το «πράσινο φως», χορηγώντας στις 28 Αυγούστου 2014 προέγκριση ίδρυσης επιχείρησης στις εταιρίες, ακυρώνοντας, ουσιαστικά την ειλημμένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Στρέφονται σε Ομοσπονδία και ΕΣΕΕ

Μετά από αυτή την εξέλιξη, το διοικητικό συμβούλιο του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου πραγματοποίησε συνεδρίαση στα γραφεία του την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου, με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη «Την την προέγκριση αδειοδότησης λειτουργίας πολυκαταστημάτων στο νησί μας», την χορήγηση της οποίας αποφάσισε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου, η οποία εξεδόθη δύο ημέρες μετά την συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι του εμπορικού κλάδου της Νάξου καταγγέλλουν την απόφαση της ΑΔΑ και των πολιτικών της προϊσταμένων για τη χορήγηση προέγκρισης λειτουργίας, καθώς, όπως ισχυρίζονται, αυτή λήφθηκε με σκοπό την προστασία των συμφερόντων των μεγάλων πολυκαταστημάτων – πολυεθνικών, εις βάρος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του νησιού.

Στην ανακοίνωσή του, ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος, καλεί την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου, όπως επίσης και την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, στις οποίες και κοινοποιήθηκε το έγγραφο, να στηρίξουν τις θέσεις του Συλλόγου και να καταδικάσουν με τη σειρά τους την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Κάλεσμα, επίσης, απευθύνει ο Σύλλογος και στους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Νάξου, ώστε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ενώ ζητούν άμεσα συνάντηση, για συζήτηση επί του θέματος, με τον δήμαρχο, κ. Μαργαρίτη και τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων.

Τέλος, κλήθηκαν τα μέλη σε ένα ανοιχτό και διευρυμένο συμβούλιο, το οποίο πραγματοποιήθηκε χτες, Κυριακή 5 Οκτωβρίου, προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις και προτάσεις, έτσι ώστε να καθοριστούν από κοινού και άμεσα οι επόμενες κινήσεις του Συλλόγου.

Παρά το ανοιχτό κάλεσμα, το μεσημέρι της Κυριακής διαπιστώθηκε η, πλην ενός, καθολική απουσία των μελών. Στην συνάντηση αυτή, ο πρόεδρος, κ. Ευάγγελος Στρατούρης, τόνισε, μεταξύ άλλων, την αντίθεσή του στις αθέμιτες μορφές ανταγωνισμού, ενώ υπογράμμισε για ακόμη μια φορά την πάγια άποψη του Συλλόγου ενάντια στην εξάπλωση πολυκαταστημάτων στο νησί.

Διχασμός απόψεων

Για το συγκεκριμένο θέμα, οι απόψεις των πολιτών της Νάξου διίστανται, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι, που στηρίζουν την λειτουργία των υπεραγορών, με βασικό επιχείρημα, πως η λειτουργία τους στο νησί απορρέει από τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου, ενώ η απόρριψή τους ή όχι είναι μια απόφαση, την οποία θα λάβουν οι καταναλωτές, λαμβάνοντας υπόψιν την ποιότητα των παρεχομένων προϊόντων και υπηρεσιών, σε σχέση με αυτές που παρέχουν οι τοπικές μικρές, μεσαίες και μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα, λόγω του ανταγωνισμού, η παρουσία τους να λειτουργήσει καταλυτικά στη μείωση των τιμών.

Στον αντίποδα, βρίσκεται η άποψη, πως η μεγάλη ευκολία, με την οποία οι πολυεθνικές υπεραγορές θα θέτουν χαμηλά τον πήχη της τιμολόγησης των προϊόντων, θα προσελκύσει τους καταναλωτές, απομακρύνοντάς τους από τις τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες, δεν έχουν την ίδια ευκολία στην διαχείριση των τιμών, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με την συντριπτική φορολόγηση, αλλά και το υψηλό κόστος των λειτουργικών τους εξόδων, καθιστώντας τις μη ανταγωνιστικές και ωθώντας, κυρίως τις μικρότερες εξ’αυτών, σε «λουκέτα».