Έναρξη του Διεθνούς Συμποσίου Μελισσοκομίας στη Σύρο

Χαιρετισμός των εργασιών από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και τον Δήμαρχο Σύρου - Ερμούπολης

Την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συμποσίου Μελισσοκομίας στη Σύρο, που διοργανώνουν το Επιμελητήριο Κυκλάδων, το Eva Crane Trust και το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ Δήμητρα χαιρέτισαν σήμερα το μεσημέρι ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός.

Γ. Λεονταρίτης: “Η παράδοση των Κυκλάδων”

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Λεονταρίτης σημείωσε ότι οι Κυκλάδες από τους προϊστορικούς χρόνους έχουν καταγράψει σημαντικά πράγματα στο χώρο της πρωτογενούς παραγωγής και ιδιαίτερα της μελισσοκομίας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι από το 1890 υπάρχει ένα σύγγραμμα του Ντε Λα Ρόκα, στο οποίο παρουσιάζονται όλες οι διεργασίες παραγωγής του μελιού. “Πρόκειται για ένα σύγγραμα πολύ σημαντικό το οποίο κάποια στιγμή θα πρέπει να επαναφέρουμε στο προσκήνιο, καθώς θα είναι ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για όλους εκείνους που ασχολούνται με τη μελισσοκομία”.

Γ. Μαραγκός: “Στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας”

Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος κ. Μαραγκός κατέστησε σαφές ότι η συμβολή του συνόλου των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας στην ανάπτυξη της Σύρου και ιδιαίτερα του πρωτογενή, με την προστιθέμενη επιπρόσθετη αξία που δημιουργεί, είναι εκ των ών ουκ άνευ.

Εξήγησε δε ότι η οργάνωση αυτή έρχεται σε ένα κομβικό χρονικό σημείο για να συνδυαστεί με μια δέσμη δράσεων που βρίσκονται υπό σχεδιασμό και υλοποίηση σε συνεργασία με τους τοπικούς, κοινωνικούς και επιχειρηματικούς φορείς και αφορούν στη στήριξη της τοπικής οικονομίας και βεβαίως της αγροτικής δραστηριότητας που πάντα αποτελούσε σημαντικό πυλώνα της οικονομίας της Σύρου.

Γ. Ρούσσος: “Ανάπτυξη των τοπικών προϊόντων”

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσου, μέσα από τη διοργάνωση κορυφώνεται μία προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια. Ως φορέας δημοσίου δικαίου με 17.000 επιχειρήσεις σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους σε 24 νησιά, οχτώ γραφεία σε οχτώ κομβικά σημεία, το Επιμελητήριο έθεσε πριν λίγα χρόνια ως κεντρικό πυλώνα των προγραμματικών δεσμεύσεών του, τη στήριξη της παραγωγικής βάσης, της ανοδικής ανάπτυξης της περιοχής μας και των τοπικά παραγόμενων προϊόντων προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας με μια σειρά ενεργειών, σεμιναρίων, ημερίδων, πρωτοβουλιών, διαβουλεύσεων και με περισσότερους από 20 κύκλους σεμιναρίων με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται επίσης η ανάπτυξη του δικτύου Aegean Cuisine, του του πρότυπου δικτύου μελών επιχειρήσεων που προωθεί την τοπική γαστρονομία και τα προϊόντα της περιοχής με την υποστήριξη της περιοχής.

Α. Παπαδόπουλος: “Πρόσληψη 100 ερευνητών από το υπουργείο Γεωργίας”

Στην πρόθεση του Υπουργείου Γεωργίας να συμβάλει στην οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, προκειμένου να γίνει ο μοχλός ανάπτυξης και των υπολοίπων του εμπορίου και της βιομηχανίας αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Έρευνας ΕΛΓΟ “Δήμητρα”. Ενημέρωσε μάλιστα ότι έχει ήδη προκηρυχθεί από το υπουργείο Γεωργίας η πρόσληψη 100 ερευνητών υψηλών προσόντων, κατόχων διδακτορικών ώστε να επανδρώσουν τόσο το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας, όσο και τα υπόλοιπα Ινστιτούτα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Πρόεδρος της Eva Crane Trust, Richard Jones. Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του Συμποσίου θα ολοκληρωθούν στις 21:00 και θα συνεχιστούν αύριο στις 11:30.

Το Συμπόσιο λαμβάνει χώρα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων σε ζωντανή σύνδεση με τα νησιά Άνδρος, Μήλος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη και Τήνος.