Ρωσικό ενδιαφέρον για το Νεώριο και απαξίωση της Σύρου από πρώην θεσμικά όργανα

Άνοιγμα ναυπηγικής συνεργασίας

  • Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου, 2014 - 07:18
  • /   Eνημέρωση: 16 Οκτ. 2014 - 9:08
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Διήμερη επίσκεψη αντιπροσωπείας από το Ταταρστάν στη Σύρο, κατόπιν του μνημονίου τουριστικής συνεργασίας που υπογράφηκε πριν επτά μήνες, η οποία όμως συνοδεύτηκε από ερωτηματικά, εκφρασμένες ενοχλήσεις και ξεκάθαρο επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Με υποβιβασμένο τον ρόλο της Σύρου όσον αφορά στην επίσκεψη των Ρώσων αξιωματούχων στο νησί, γεννήθηκαν απορίες ως προς τη σκοπιμότητα επιλογής της Σαντορίνης και της Μυκόνου για την υποδοχή του προέδρου του κρατιδίου του Ταταρστάν και όχι της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, την οποία και αφορούσε η επίσκεψη.

Προηγήθηκε κατά μία ημέρα η άφιξη στη Σύρο αντιπροσωπείας αξιωματούχων του κρατιδίου, για την διενέργεια επαφών με αυτοδιοικητικούς και επιμελητηριακούς φορείς του νησιού, ενώ η άφιξη του προέδρου έγινε στη Σαντορίνη και από εκεί η μετάβαση του στη Μύκονο, όπου και κλήθηκαν να παραστούν για τη συνάντηση μαζί του οι θεσμικοί εκπρόσωποι της Σύρου.

Κύριο σημείο αναφοράς του ενδιαφέροντος της ρωσικής αντιπροσωπείας υπήρξε για τη Σύρο μόνο το ναυπηγείο του Νεωρίου, ενώ οι τουριστικές τους προοπτικές, στράφηκαν στους δύο μεγάλους τουριστικούς προορισμούς Μύκονο και Σαντορίνη.

Υποβιβασμός της Σύρου

Με υποσκελισμό των θεσμικών εκπροσώπων της Σύρου, από πλευράς του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Πουσσαίου, καθορίστηκε η επίσκεψη της ρωσικής αντιπροσωπείας και καταρτίστηκε το σχετικό πρόγραμμα, το οποίο ενώ ήταν γνωστό μία εβδομάδα νωρίτερα, στους τοπικούς άρχοντες ανακοινώθηκε μόλις δύο ημέρες πριν.

Εξ απροόπτου βρέθηκαν τόσο ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, όσο και ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, όταν ενημερώθηκαν πως ο πρόεδρος του Ταταρστάν, Rustam Minnikhanov, δεν πρόκειται να επισκεφτεί τη Σύρο, αλλά θα πρέπει να εκείνοι να μεταβούν στη Μύκονο για να τον συναντήσουν.

Ενώ αρχικά από τον κ. Πουσσαίο, τέθηκε θέμα δυσχέρειας προσγείωσης του αεροπλάνου του προέδρου στη Σύρο και για τον λόγο αυτό επιλέχθηκε η Μύκονος, που διαθέτει μεγάλο αεροδρόμιο, τελικά αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για πρόφαση, καθώς το αεροπλάνο προσγειώθηκε στη Σαντορίνη και ο κ. Πουσσαίος πήγε έως εκεί με ελικόπτερο προκειμένου να παραλάβει τον πρόεδρο του Ταταρστάν, με το οποίο και μετέβησαν στη Μύκονο.

Ερωτηματικά γεννώνται για αυτή την επιλογή και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, καθώς το ελικόπτερο θα μπορούσε κάλλιστα να μεταφέρει τον πρόεδρο στη Σύρο και όχι να απαιτηθεί από τους εκπροσώπους του νησιού η συνάντηση μαζί του να πραγματοποιηθεί στη Μύκονο.

Αυτό συνιστά στοιχείο απόλυτης υποβάθμισης για τη Σύρο, καθώς όπως φάνηκε από τον τρόπο που, ο χωρίς καμία θεσμική αρμοδιότητα πλέον, κ. Πουσσαίος, κατάρτισε το πρόγραμμα επίσκεψης, τόσο υποτιμητικά για το νησί και προσβλητικά για τους αιρετούς του εκπροσώπους.

Εκ μέρους του Δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού, μόνο ως εκδήλωση δυσαρέσκειας μπορεί να ερμηνευτεί η άρνηση του να μεταβεί στη Μύκονο για συνάντηση με τον πρόεδρο του Ταταρστάν και αντί αυτού να παραστεί ο αντιδήμαρχος, αρμόδιος για θέματα τουρισμού, Θάνος Φώσκολος.

Από την πλευρά του Αντιπεριφερειάρχη, Γιώργου Λεονταρίτη, διατηρήθηκε, για λόγους ευγενείας προς τους ξένους επισκέπτες, μία διακριτική στάση, όμως στο θέμα φαίνεται ότι θα δοθεί συνέχεια, καθώς οι πρώτες του δηλώσεις σχετικά με το γεγονός στοχοποιούν ξεκάθαρα τον κ. Πουσσαίο.

Όπως ο κ. Λεονταρίτης ανέφερε «Η Σύρος υποβαθμίστηκε τελείως και εμείς θα προσπαθήσουμε να σώσουμε ότι μπορέσουμε. Θα παραστούμε για να προασπίσουμε τα συμφέροντα της Σύρου και της Περιφέρειας».

Η προοπτική του Νεωρίου

Νέοι ορίζοντες ανοίγονται για το Νεώριο, με την πιθανή συνεργασία της ελληνικής με την ρωσική πλευρά, με τους εκπροσώπους του Ταταρστάν να ξεναγούνται εχθές το πρωί στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου, όπου από τον υιό του Διευθύνοντα Συμβούλου του Νεωρίου, Γ. Στεφάνου, έγινε μία καθαρά επιχειρηματική παρουσίαση, με τα δεδομένα αλλά και τις νέες προοπτικές του ναυπηγείου.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έγινε λεπτομερής αναφορά στους χώρους και τον εξοπλισμό του ναυπηγείου,

Το μνημόνιο τουριστικής και όχι μόνο συνεργασίας, που υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2014, μεταξύ της αντιπροσωπείας της Σύρου και των εκπροσώπων του Ταταρστάν, ανοίγει ορίζοντες και για μεταστροφή του επιχειρηματικού προφίλ του ναυπηγείου της Σύρου, καθώς η νέα προοπτική του ναυπηγείου, μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά και υποστηρικτικά προς τον τομέα του τουρισμού.

Μία θετική μεταβολή πορείας, με τις δυνατότητες στροφής του Νεωρίου στις νέες τεχνολογίες, την κατασκευή και μετασκευή mega yachts και εγκατάλειψη της έως σήμερα ρυπογόνου δράσης του, ώστε να δένει η όποια ναυπηγική δραστηριότητα με το περιβάλλον του νησιού, όπως συνάγεται από τη χθεσινή ενημέρωση.

Άλλωστε στην ναυπηγική εμπειρία των Ρώσων και στον τομέα κατασκευής ταχυπλόων σκαφών, υπήρξε θετική ανταπόκριση από πλευράς Νεωρίου, ενώ ενισχυτικά προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και το ερώτημα των Ρώσων σχετικά με τη δυνατότητα του ναυπηγείου να αναλάβει εξ ολοκλήρου την κατασκευή πλοίων.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης αλλά και της ξενάγησης στους χώρους του Νεωρίου, τα ερωτήματα εκ μέρους των Ρώσων αφορούσαν στο πόσα πλοία δέχεται ετησίως το ναυπηγείο, πόσους εργάτες απασχολεί και εάν διαθέτει σχολή εκπαίδευσης των εργατών.

Εκ μέρους του εκπροσώπου του ναυπηγείου έγινε αναφορά στην μακροχρόνια συνεργασία του Νεωρίου με τη Ρωσία, που χρονολογείται από τη δεκαετία του ’80, με την επισκευή πολεμικών πλοίων από όλους σχεδόν τους ρωσικούς ναυστάθμους.

Στο σημείο αυτό υπήρξε μία παρατήρηση του προέδρου του επιμελητηρίου του Ταταρστάν ότι περισσότερο θα πρέπει να τον ενημερώσουν για τα πλοία και λιγότερο για την ιστορία.

Επεσήμανε δε πως υπάρχουν μελλοντικές δυνατότητες ανάπτυξης, συμπληρώνοντας όμως πως για να υπάρξει το ενδιαφέρον συνεργασίας θα πρέπει να αποδειχθεί η καλή δουλειά που γίνεται.

Ενδιαφέρον με παρελθόν

Έκδηλο το ενδιαφέρον των Ρώσων αξιωματούχων για την λειτουργία του ναυπηγείου, κατά την πρώτη τους συνάντηση με τους αυτοδιοικητικούς και επιμελητηριακούς φορείς της Σύρου, το οποίο φέρνει στη μνήμη αρχικό ενδιαφέρον των Ρώσων, από το 2010, με ανάλογο διάβημα προς την τότε ελληνική κυβέρνηση, για απόκτηση του Νεωρίου.

Το θέμα είχε αναδειχθεί από την εφημερίδα «Αυριανή», στις 5 Αυγούστου 2010, ενώ ο τότε διαμεσολαβητής αρχηγός του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, σε τοπικό μέσο ενημέρωσης της Σύρου είχε παραδεχθεί τόσο τον διαμεσολαβητικό του ρόλο όσο και το έντονο ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς.

Στην προχθεσινή επίσκεψη των αξιωματούχων του Ταταρστάν στη Σύρο, το ενδιαφέρον τους επιβεβαίωσε τις προθέσεις τους, καθώς επικεντρώθηκε στο καθεστώς που επικρατεί στη χώρα στον τομέα της απασχόλησης, όπως φαίνεται από τα ερωτήματα που τέθηκαν σχετικά με το ύψος των εργατικών αμοιβών, των εργοδοτικών εισφορών, την φορολογία, τον δανεισμό και τα επιτόκια.

Ειδική αναφορά έγινε στο μεγάλο ποσοστό επιστημόνων που διαθέτει το ρωσικό κρατίδιο, γεγονός, που όπως σημειώθηκε, γεννά την έλλειψη σε εργατικό δυναμικό.

Με καθαρά ύφος υπόδειξης προς την ελληνική πλευρά, ο Ρώσος πρόεδρος του Επιμελητηρίου, τονίσε πως στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ταταρστάν θα πρέπει να τεθεί το θέμα του ναυπηγείου και να του δοθούν όλες οι σχετικές πληροφορίες, καθώς, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, το σημαντικότερο είναι να σχηματιστεί μια καλή εικόνα στο μυαλό του προέδρου.

Εκ μέρους των Ρώσων έγινε λόγος για πρόγραμμα μελλοντικής συνεργασίας του Νεωρίου με ναυπηγεία της Ρωσίας, διευκρινίζοντας ότι δεν ήρθε η ρωσική αποστολή για εθιμοτυπική επίσκεψη, αλλά για μία αποτελεσματική συνάντηση.

Τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων και επαφών, των σχεδιασμών και των συμφωνιών που τελικά θα προκύψουν, αναμένεται να γίνουν άμεσα ορατά, με την ελπίδα ότι θα προσδώσουν ένα θετικό τουριστικό, αλλά και επιχειρηματικό πρόσημο στο νησί και δεν θα λειτουργήσουν προσχηματικά ως «δούρειος ίππος» ασύμφορων, μειωτικών και υποβιβαστικών στοιχείων για τον τόπο.

Το εκδηλωθέν ενδιαφέρον για το Νεώριο αναμένεται να λειτουργήσει σύμφωνα με το υπάρχον φορολογικό και εργατικό καθεστώς, στα πλαίσια της ελληνικής νομοθεσίας ώστε να αποφέρει εργατική τόνωση και οικονομική ανάκαμψη στο νησί, μέσω κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποδεκτών εφαρμογών και όχι με την εφαρμογή της λογικής των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ).

Ετικέτες: