“Κούνησαν μαντήλι” σε Σύρο, Τήνο, Μύκονο

Τέλος εποχής για το Blue Star Ithaki

Διάχυτη η συγκίνηση στο τελευταίο δρομολόγιο του πλοίου στις Κυκλάδες
  • Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου, 2014 - 06:09
  • /   Eνημέρωση: 27 Οκτ. 2014 - 9:56
  • /   Συντάκτης: Αντώνης Μπούμπας

Με δώρα, εγκάρδιες αγκαλιές, μηνύματα αγάπης, παρατεταμένες κόρνες και συνοδεία καϊκιών μέχρι την έξοδο του λιμανιού, οι κάτοικοι της Σύρου αποχαιρέτισαν το απόγευμα του Σαββάτου το πλήρωμα του Blue Star Ithaki, στο τελευταίο του δρομολόγιο στη γραμμή των Κυκλάδων, λίγο πριν ξεκινήσει το μακρινό ταξίδι για το νέο “σπίτι” του, τον Καναδά.

Μέσα σε κλίμα συναισθηματικά φορτισμένο, οι τοπικές κοινωνίες της Σύρου, της Τήνου και της Μυκόνου εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τους ανθρώπους εκείνους, οι οποίοι επί 14 ολόκληρα χρόνια προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, θέτοντας ως προτεραιότητα το καθήκον και τις ανάγκες των νησιωτών.

Εγκάρδιες εκδηλώσεις αγάπης

Αποδίδοντας τιμή στο έμψυχο δυναμικό ενός πλοίου, το οποίο αγαπήθηκε πολύ τόσο από τους θαλασσινούς όσο και από τους στεριανούς, οι κάτοικοι των τριών νησιών έκλεισαν με πανηγυρικό τρόπο έναν όμορφο κύκλο, ο οποίος άνοιξε το 2000, σημαίνοντας την αρχή της σταδιακής αναβάθμισης της μέχρι τότε ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Κυκλάδων.

Αρχιπλοίαρχοι και μηχανικοί της Καναδικής πλοιοκτήτριας εταιρείας, οι οποίοι συνόδευαν το πλοίο στο τελευταίο του ταξίδι στα νερά του Αιγαίου, ήρθαν σε επαφή με τις ένθερμες εκδηλώσεις αγάπης των κατοίκων και των επιβατών προς το νέο τους απόκτημα. Εκδηλώσεις που απέδειξαν έμπρακτα την ικανοποίηση και την πολυετή εμπιστοσύνη των νησιών προς αυτό.

Διάδοχοι του Blue Star Ithaki, το οποίο αποτελεί πλέον παρελθόν για τις Κυκλάδες και την Ελλάδα γενικότερα είναι τα πλοία Blue Star Paros και Patmos, τα οποία εξυπηρετούν πλέον τη γραμμή Πειραιά-Σύρος-Τήνος-Μύκονος.

Μετά το Ithaki....τι;

Σύγχρονες εταιρείες, όπως η Blue Star Ferries, φροντίζουν να ανανεώνουν, να εκσυγχρονίζουν και να διαφοροποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς, τον μηχανολογικό τους εξοπλισμό, στη προκειμένη περίπτωση τα πλοία. Αυτό γίνεται, όταν μπορούν να εκμεταλλευτούν τη μέγιστη εμπορική τους τιμή και όχι φυσικά, όταν θα απαξιωθούν.

Στον αντίποδα, υπάρχουν κάποιοι δήθεν έξυπνοι επιχειρηματίες, οι οποίοι, με μοναδικό κριτήριο το χαμηλό κόστος κτήσης, αγοράζουν απαρχαιωμένο και απαξιωμένο εξοπλισμό, παλιάς τεχνολογίας, δημιουργώντας τελικά αξεπέραστα προβλήματα πέραν της αγοράς στην οποία δραστηριοποιούνται, στις ίδιες τις δικές τους επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν συνήθως άδοξο τέλος...!

Εμείς έχοντας εμπιστοσύνη τα διοικητικά στελέχη της Blue Star, η οποία έχει αποδείξει ότι σέβεται και υπολογίζει τον ταξιδιώτη και τις νησιωτικές περιοχές, αναμένουμε κάποιο από τα νεότευκτα, να δώσει ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης στο νησί μας!

Δάκρυα χαράς και λύπης

“Καλό ταξίδι, αγαπημένο μας “Ιθάκη” σε όποιες θάλασσες και αν ταξιδέψεις”, ήταν το μήνυμα των επιβατών της Σύρου το οποίο αντίκρισε το πλήρωμα του πλοίου κατά την άφιξή του στο λιμάνι της Ερμούπολης. Ο συριανός καπετάνιος, Ηλίας Βερβενιώτης αλλά και μέλη του πληρώματος δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Θερμή ήταν η υποδοχή του πλοίου και στα τρία νησιά, με τους κατοίκους να “κουνούν μαντήλι” στο αγαπημένο τους πλοίο, το οποίο ως ένδειξη ευγνωμοσύνης έκανε στροφές στα λιμάνια, με τα αδιάκοπα σφυρίγματα από την τσιμινιέρα του να αποτελούν το μεγάλο “ευχαριστώ” του πληρώματος για την αγάπη που δέχτηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Ξεχωριστός ήταν ο αποχαιρετισμός στη Σύρο, όπου δώρα και ευχές από εκπροσώπους του δήμου, του Λιμενικού Ταμείου, της Λιμενικής Αρχής, της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, αλλά και πολλών επαγγελματιών του νησιού περίμεναν τον καπετάνιο και το πλήρωμα του Blue Star Ithaki.

Εξίσου συγκινητική ήταν η υποδοχή του πλοίου από αλιευτικά σκάφη, τα οποία το συνόδεψαν στην είσοδο του λιμανιού. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης του πληρώματος προς το νησί της Σύρου, το πλοίο άλλαξε την προκαθορισμένη πορεία του και έβαλε πλώρη για Πειραιά, περνώντας από τον Φοίνικα και αποχαιρετώντας κάθε χωριό του νησιού.

Η. Βερβενιώτης: “Νιώθουμε σαν να μας αλλάζουν κλειδαριά στο σπίτι μας”

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο κ. Βερβενιώτης μίλησε για το σημαντικό αυτό κεφάλαιο της ζωής του, το οποίο έκλεισε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στις 20:00. “Παρόλο που προσπαθήσαμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, λυγίσαμε κι εμείς οι ίδιοι. Ήταν κάτι που θα μείνει χαραγμένο βαθιά στην καρδιά μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιδιαίτερη σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ του Blue Star Ithaki και των νησιών που επί δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια εξυπηρετούσε, βασίζεται κυρίως στο έμψυχο υλικό. “Οι άνθρωποι είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά και συμπληρώνουν το βαπόρι για να έχει ζωή”, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην προσεχή ημέρα παράδοσης του πλοίου στον Καναδά έκρινε ότι θα είναι μία δύσκολη στιγμή για όλους όσοι είχαν την τύχη και την ευκαιρία να εργαστούν σε αυτό. “Την ώρα που θα πρέπει να κατέβουμε από το πλοίο για να το παραδώσουμε στο νέο του πλήρωμα, θα νιώθουμε σαν να άλλαξε κάποιος κλειδαριά στο σπίτι μας. Είναι κάτι που χαρακτηρίζει όλους τους ναυτικούς που έχουν δεθεί με τα πλοία που έχουν υπηρετήσει, γιατί χωρίς να μας ανήκει, γίνεται δικό μας, γίνεται το σπίτι μας”, επεσήμανε.

Ωστόσο, εξήγησε πως δεν θα πρέπει να βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο. “Ίσως υπάρξουν από δω και μπρος νέες παραλαβές πλοίων οι οποίες θα είναι μια αφορμή για το γιορτάσουμε. Στη συγκεκριμένη περίοδο όμως είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αυτό που επιβάλλουν οι τρέχουσες επαγγελματικές εξελίξεις και το καθήκον μας”, τόνισε.

Ολοκληρώνοντας, δήλωσε ότι το “Ithaki” είναι ένα κομμάτι από τη ζωή του, το οποίο δεν μπορεί να του το πάρει κανείς. “Ευχαριστούμε όλο τον κόσμο που τόσα χρόνια έδειξε τόσο έμπρακτα την αγάπη του και στο πλήρωμα και στο ίδιο το πλοίο. Αυτό είναι το καλύτερο φορτίο που μπορούμε να κρατήσουμε μέσα στο πλοίο στο ταξίδι μας μέχρι τον Καναδά”, κατέληξε.

Ν. Στάικος: “Μια μεγάλη παρακαταθήκη στην πορεία μου”

Έντονα χαρακτήρισε τα συναισθήματα της τελευταίας ημέρας και ο Οικονομικός προϊστάμενος του Blue Star Ithaki, Νίκος Στάικος, ο οποίος υπηρετεί στο πλοίο από το 2003. Όπως δηλώνει στο web tv της “Κοινής Γνώμης” υπήρξε μία περίοδος η οποία χαρακτηρίστηκε από τις φήμες περί πώλησης του πλοίου, φθείροντας ψυχολογικά τους εργαζομένους. “Παρότι είχαμε μια μικρή ελπίδα ότι αυτό μπορεί να αλλάξει, το πλοίο εκτελεί τελικά το τελευταίο του ταξίδι στη γραμμή, την οποία υπηρέτησε πάντα με πίστη και τιμιότητα”, σημείωσε. Ο ίδιος ευχήθηκε καλά ταξίδια στο πλοίο και στο νέο πλήρωμα που θα το επανδρώσει. Αναφερόμενος στη σχέση του πλοίου με τους κατοίκους των τριών νησιών, ο κ. Στάικος υποστήριξε ότι υπάρχει μία αμεσότητα ανάμεσα στο νησιώτη με το πλοίο και τον εργαζόμενο σε αυτό, το οποίο διαπίστωνε καθημερινά και με την αλλαγή της εποχής. “Στα δεκατέσσερα αυτά χρόνια παρουσίας μας στις Κυκλάδες εισπράξαμε μια μεγάλη κατανόηση και αγάπη. Για μένα είναι μια πολύ μεγάλη παρακαταθήκη για την πορεία μου και ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας και το χρωστάω σε αυτό το πλοίο και ιδιαίτερα στη Σύρο”.

Ανατρέχοντας στις αναμνήσεις του από το όμορφο αυτό “ταξίδι”, υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε ούτε ένα πρόβλημα στην πλεύση του πλοίου στον καιρό, στην απόδοση και στις μηχανές του. “Ήταν άψογο, αξιόπλοο και νιώθω απόλυτα ικανοποιημένος, διότι δεν ήρθα ποτέ στη δυσάρεστη θέση να αναγκαστώ να πω πράγματα που δεν ισχύουν στους επιβάτες για να ωραιοποιήσω καταστάσεις. Το πλοίο ήταν στην ώρα του, οι επιβάτες ρύθμιζαν το ρολόι τους με την ώρα άφιξης, υπήρχε μια ευκολία στην επιβίβαση-αποβίβαση και οι συνθήκες διαβίωσης ήταν πάρα πολύ καλές”, σημείωσε.

Αναφορικά με το επαγγελματικό μέλλον του πληρώματος, ο κ. Στάικος ενημέρωσε πως μετά το τέλος της άδειάς του, το προσωπικό θα απορροφηθεί σε κάποια από τα 12 πλοία της εταιρείας. “Η Blue Star Ferried έχει αναπτυξιακό πλάνο και εμείς θα υπηρετήσουμε σε όποιο πλοίο μας ζητηθεί”, υπογράμμισε.

Ετικέτες: