Αντιμέτωποι με την έλλειψη ρευστότητας οι ξενοδόχοι

Αναζήτηση νέων κατευθύνσεων από την ΠΟΞ

Σε «ανοιχτή αναμέτρηση» βρίσκονται οι επιχειρηματίες των ξενοδοχειακών μονάδων με τις επίμαχες νομοθεσίες καθώς η οικονομική κρίση φαίνεται να επηρεάζει τον κλάδο τους. 

Νέες πολιτικές αποφάσεις και διατάξεις επηρεάζουν επί του πρακτέος την αποτελεσματική λειτουργία του τουριστικού κλάδου. Η οικονομική κρίση, την οποία καλέστηκαν να αντιμετωπίσουν οι περισσότεροι κοινωνικοί τομείς της χώρας, αποδεικνύεται πως χτυπά πλέον και την πόρτα των τουριστικών επιχειρήσεων. Ακόμα και αν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έμοιαζαν οι άμεσες επωφελούμενες από την τουριστική ανάπτυξη, απόρροια των υψηλών ποσοστών αφίξεων και τουριστικής κίνησης ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου, οι υπάρχουσες πολιτικές νομοθεσίες αναστέλλουν την εξελικτική πορεία του κλάδου. Όπως καταγγέλλουν οι ξενοδόχοι, η έλλειψη ρευστότητας στην ξενοδοχειακή αγορά σε συνδυασμό με τους νέους ψηφισμένους νόμους από πολιτικής πλευράς, πλήττουν έναν τομέα που εν δυνάμει παρουσιάζεται ως οικονομικός πνεύμονας της χώρας και ειδικότερα η «ανάσα» οικονομίας των εγχώριων αγορών που δύναται να στηρίξουν και να προωθήσουν ένα ανταγωνιστικό τουριστικό μοντέλο. 

Αντίξοο επιχειρησιακό περιβάλλον 

Κατά την διάρκεια της τουριστικής σεζόν τα ποσοστά των αεροπορικών αφίξεων και η κατάκτηση νέων τουριστικών ρεκόρ της χώρας με πρωταγωνιστές τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, αποτελέσαν το βασικότερο θέμα που κέντρισε το ενδιαφέρον των πολιτών καθώς αναπτέρωσε τις ελπίδες της χώρας για οικονομική αποκατάσταση και ευημερία. Ωστόσο, την εικόνα που κρύβονταν πίσω από τα υψηλά ποσοστά της τουριστικής κινητικότητας, αποκάλυψε ο απόηχος της λήξης της σεζόν και οι απολογισμοί των επιχειρηματιών των ξενοδοχειακών μονάδων. Για πολλά νησιά, μεταξύ των οποίων και η Σύρος, το αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον της χώρας δεν απέδωσε καρπούς στις εγχώριες αγορές. Αρνητικό πρόσημο για τον τουριστικό τομέα κατά τη θερινή περίοδο αποτέλεσε εξίσου το γεγονός πως, αν και η Ελλάδα ξεπέρασα κάθε προηγούμενο ρεκόρ επισκεπτών και κατάφερε να ανταγωνιστεί άλλους σημαντικούς και αναγνωρισμένους τουριστικούς προορισμούς, οι επισκέπτες της χαρακτηρίστηκαν από την τοπική αγορά ως «τουρίστες χαμηλής οικονομικής δυναμικής». 

Σε συνδυασμό με την απουσία αποδοτικού και «ουσιαστικού» τουρισμού, οι φορολογικές επιβαρύνσεις έπληξαν την βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών μονάδων και των τουριστικών καταλυμάτων. Ιδιαίτερα, οι επιχειρήσεις των νησιών των Κυκλάδων “ασφυκτιούν” εξαιτίας των υψηλών λειτουργικών τους εξόδων. Θύματα του ΕΝΦΙΑ, των φορολογικών επιβαρύνσεων, των υψηλών δημοτικών τελών και του παγώματος του τραπεζικού δανεισμούς, είναι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.. Στην διεθνή Έκθεση Philoxenia, η οποία αποτελεί ο κύριο σημείο συνάντησης των επαγγελματιών στην Ελλάδα, με στόχο την ανάδειξη ότι πιο σύγχρονου διαθέτει η τουριστική βιομηχανία διεθνώς εμπλουτίζοντας την ελληνική εκθεσιακή πραγματικότητα με ένα γεγονός υψηλού επιπέδου και αυστηρά επαγγελματικού προσανατολισμού, το Συμβούλιο Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων παρέθεσε τα προβλήματα και τους μελλοντικούς στόχους του ξενοδοχειακού κλάδου. Για τα συνεχή «χτυπήματα» που δέχεται ο τουριστικός τομέας, ο οποίος αποτελεί την κινητήριο οικονομική δύναμη για την χώρα, έκανε λόγο και ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γιάννης Ρέτσος, στα πλαίσια της συγκεκριμένης έκθεσης. 

Φλέγον ζήτημα αποτέλεσε η έλλειψη ρευστότητας στην ξενοδοχειακή αγορά, καθώς όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος «Η έλλειψη ρευστότητας στην ξενοδοχειακή αγορά και η ανάγκη ρεαλιστικών λύσεων από πλευράς Τραπεζών, για τη διευθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων και τη χρηματοδότηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, αποτελεί “φλέγον ζήτημα” για τον κλάδο. Κάθε μέρα που περνάει χωρίς να δίνεται λύση σε αυτά τα ζητήματα, επιδεινώνει περαιτέρω τη θέση πολλών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, δοκιμάζοντας σκληρά τη βιωσιμότητά του. Δεν επαρκεί για την πλήρη κάλυψη των απωλειών και των συσσωρευμένων υποχρεώσεων, των προηγούμενων». Επιτακτική ανάγκη αποτελεί, όπως ομόφωνα τονίστηκε, η δημιουργία νέου πλαισίου αρχών και κανόνων περισσότερο ευνοϊκό για τις ξενοδοχειακές συνθήκες. Όπως σημειώθηκε από τους ίδιους του ξενοδόχους, το υψηλό ενεργειακό κόστος αποτελεί εξακολουθητικά το μεγαλύτερο πρόβλημα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Ενδεικτικά αναφέρθηκε πως το κόστος θέρμανσης, σε πολλές περιπτώσεις ξενοδοχείων μπορεί να φθάνει από το 25% έως και το 50% του λειτουργικού τους κόστους. 

Λειτουργικές  δυσλειτουργίες 

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν πληθώρα ξενοδοχειακών επιχειρήσεων καθώς, παρά τις αντιδράσεις των ξενοδόχων, το υπουργείο Οικονομικών παραμένει ανένδοτο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νησί της Σύρου αφού ο τουριστικός τομέας έως το φετινό έτος χαρακτηρίζοντας από αδράνεια. « Ένας τουριστικός προορισμός χωρίς επισκέπτες» θεωρήθηκε η Πρωτεύουσα των Κυκλάδων μέσα από την οποία αναβιώνει η εικόνα της «ερήμωσης». Η πτωτική πορεία που ακολουθούσε ο τουριστικός τομέας του νησιού σε συνάρτηση με τα νέα μέτρα φορολόγησης των ξενοδοχειακών καταλυμάτων και επιχειρήσεων, ώθησε στην οικονομική κατάρρευση οχτώ τοπικές επιχειρήσεις. Η υφιστάμενη οικονομική κρίση και οι φορολογικές επιβαρύνσεις των τουριστικών επιχειρήσεων δημιούργησαν ένα αναποτελεσματικό τοπίο για τους επιχειρηματίες του κλάδου. 

Υπό τις δεδομένες συνθήκες, προτάθηκε από τον πρόεδρο της ΠΟΞ ένας νέος σχεδιασμός που θα εστιάζει «στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού και του κόστους χρήματος, ιδίως προς τις υγιείς και συνεπείς επιχειρήσεις, στην παροχή πρόσθετων διευκολύνσεων και στον εξορθολογισμό των όρων αναχρηματοδότησης δανείων και αναδιάρθρωσης υποχρεώσεων, σε ρεαλιστικές και ευέλικτες λύσεις για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», με γνώμονα διεθνείς και δοκιμασμένες στην πραγματική οικονομία πρακτικές και δυνατότητες» όπως και ο ίδιος δήλωσε. 

Ταυτόχρονα, κατά την διάρκεια του Συμβουλίου, σημειώθηκε η σταθεροποίηση του εσωτερικού τουρισμού και η ανάσχεση της κατάρρευσης των τελευταίων χρόνων. Παράλληλα, αν και βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι των συζητήσεων η υιοθέτηση της από τριετίας πρότασης για μία σχολική ανάπαυλα μεταξύ Χριστουγέννων και Πάσχα, που σε συντονισμό των Ξενοδοχειακών Ενώσεων, των Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Υπουργείων Τουρισμού και Παιδείας θα δημιουργήσει ένα τετραήμερο το οποίο θα συνδυάζεται με δραστηριότητες πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και τοπικού χαρακτήρα, τονίστηκαν τα πρώτα θετικά στοιχεία για την περίοδο του 2015, όπως προέκυψε από την εξέλιξη των προκρατήσεων από ορισμένες μεγάλες αγορές.

<