«Προ των πυλών» ο ιατρικός τουρισμός για τα νησιά

Ξεδιπλώνοντας νέες τουριστικές πτυχές της χώρας

Με την άφιξη της νέας χρονιά, οι αρμόδιοι του τουριστικού φορέα θέτουν νέους στόχους σχετικά με την επικείμενη ανάπτυξη τόσο των νησιών όσο και ολόκληρης της χώρας, αποσκοπώντας στην καθιέρωση της Ελλάδας και ιδιαίτερα του νησιωτικού χώρου, ως αναγνωρισμένο τουριστικό προορισμό ώστε να τονωθεί η οικονομία των τοπικών κοινωνιών. Η αξιοποίηση των πολύπλευρων τομών του τουρισμού καθίσταται πλέον ο αρχικός στόχος της χώρας.

Με στόχο η χώρα να καταστεί υπολογίσιμη οικονομική δύναμη στην Ευρωπαϊκή σκηνή, θέτει σε εφαρμογή ένα από τα δυνατά της «χαρτιά» μέσω της αξιοποίησης των επιμέρους τομέων του τουριστικού κλάδου. Ο τουριστικός τομέας επέδειξε θεαματικά οικονομικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια εξυγιαίνοντας ένα μέρος της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας. Βασικός πυλώνας αλλά και παράγοντας της αξιοσημείωτης τουριστικής και οικονομικής πορείας της Ελλάδας, αποτέλεσαν τα κυκλαδίτικα νησιά, τα οποία διαμέσων των υποδομών τους, την φιλοξενία τους και των υψηλών παροχών τους κατάφεραν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών τους όπως και των ξένων επενδυτών. Η επενδυτική δραστηριότητα άρχισε να εντείνεται στην χώρα, στα πλαίσια της αναπτυξιακής πολιτικής του τουριστικού κλάδου , η οποία σε συνδυασμό με την τουριστική αποδοχή ξένων επισκεπτών, δημιούργησε νέες απαιτήσεις για τα ελληνικά δεδομένα στο συγκεκριμένο κλάδο. Στο σύνολο των νέων ενεργειών και των στοχεύσεων που θέτει η χώρα για το νέο έτος, εντάσσεται και η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, με σκοπό την εξελικτική πορεία του τουριστικού τομέα, ο οποίος αποτελεί τον οικονομικό πνεύμονα της χώρας.

Ο ιατρικός τουρισμός στην πράξη

Ο ιατρικός τουρισμός αποτελεί μία νέα συνεχώς αναπτυσσόμενη οικονομική δραστηριότητα που επεκτείνεται εκτός και εντός συνόρων ανθρώπων με προβλήματα υγείας προκειμένου να τους παραχθεί ιατρική φροντίδα που στοχεύει στην πρόληψη, διάγνωση και διατήρηση της υγείας τους. Βασική προϋπόθεση της επιτυχής ανάπτυξης του, είναι η σύνθεση συνεργασίας και η κοινή προσπάθεια του επιχειρηματία τουρισμού και του ιατρού, συμπεριλαμβανομένου επίσης υπηρεσίες μεταφοράς, ενημέρωσης, ξενάγησης, εστίασης και διαμονής των τουριστών υγείας σε επιλεγμένα ξενοδοχεία. Για τον λόγο αυτό η Όλγα Κεφαλογγιάνη κάνει λόγο για «ένα σημαντικό στοίχημα και μια μεγάλη ευκαιρία, για να αποδείξουμε ως χώρα ότι μπορούμε να καταστούμε διεθνής προορισμός και σε αυτόν τον τομέα στα επόμενα χρόνια», που ωστόσο απαιτεί τη συνέργεια όλων των παραγόντων που σχετίζονται με την υγεία αλλά και χρόνο προκειμένου να αποδώσουν οι προσπάθειες. Τα τελευταία χρόνια, εκμηδενισμός των αποστάσεων, προσέφερε την δυνατότητα σε εκατομμύρια ασθενείς ανά τον κόσμο να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα έξω από τα εθνικά τους σύνορα συμμετέχοντας σε προγράμματα ιδιωτικής ιατρικής φροντίδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Τουρισμού πάνω από το 10-15% των ασθενών στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητούν νοσηλεία, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, εκτός εθνικών συνόρων. Την νέα τάση αυτή, επιδιώκει η χώρα να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει στα νησιά σε συνδυασμό με την αύξηση των αεροπορικών δρομολογίων που διευκολύνουν τις συνδέσεις των χωρών μεταξύ τους και τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους όπως η ιστορία, ο πολιτισμός, το ιδανικό φυσικό περιβάλλον και το ήπιο κλίμα, τα οποία ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες εξυπηρέτησης του Ιατρικού Τουρισμού. Η Ελλάδα αποδεικνύεται πως πληροί τις προϋποθέσεις για την καθιέρωση τέτοιου τύπου τουρισμού, καθώς αποτελεί έναν ασφαλή τουριστικό προορισμό, διαθέτοντας αυστηρό νομικό πλαίσιο για την δικαστική προστασία των ασθενών και χωρίς να μαστίζεται από τοπικές ασθένειες ή επιδημίες ενώ παράλληλα η κομβική γεωγραφική της θέση όπως και οι ελλιπείς γραφειοκρατικές διαδικασίες εισόδου στην χώρα συναποτελούν το συγκριτικό της πλεονέκτημα.

Πολύπλευρος νησιώτικος τουρισμός

Σε συνάντηση συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλη Βλασταράκο και την υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη τέθηκαν τα θεμέλια ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στην χώρα και ειδικότερα στα νησιά. Σημείο αναφοράς, της συζήτησης που διεξάχθηκε μεταξύ των δυο αρμόδιων τουριστικών φορέων, αποτέλεσε η ενίσχυση των δομών της Υγείας στη νησιωτική Ελλάδα, ένα ζήτημα το οποίο είχε τεθεί και το προηγούμενο χρόνο σε ανακοίνωση των ΕΕΚΕ Τουρισμού και Υγείας. Συγκεκριμένα, εν έτη 2013 είχαν πραγματοποιηθεί οι πρώτες συνεργασίες ώστε το 2014 να προταθεί νόμος για τον ιατρικό τουρισμό στην Ελλάδα. Ωστόσο στην ημερίδα που διεξήχθη με κέντρο βάρους το συγκεκριμένο ζήτημα, εκφράστηκαν ανησυχίες από την πλευρά του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αναφορικά με τον all inclusive ιατρικό τουρισμό και κατ’ επέκταση την τόνωση της ιδιωτικής υγείας, χωρίς οικονομική και κοινωνική ανταποδοτικότητα. « Υποστελεχωμένες και Υποχρηματοδοτούμενες υποδομές του ΕΣΥ» ήταν οι υποψίες που δημιουργούσαν μια επιφυλακτική στάση των άμεσα εμπλεκόμενων του κλάδου. Επί της ουσίας, πληθώρα νησιών αντιμετωπίζει εν έτη 2015 σημαντικές παραλείψεις και ελλείψεις στον υγειονομικό τομέα.

Ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός του ιατρικού τουρισμού, με τις επικρατούσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και ανάγκες της χώρας επίτασσε μια διαφορετική προσέγγιση από το φάσμα των εμπλεκομένων φορέων τουρισμού και υγείας, αποσκοπώντας στην ενίσχυση και χρηματοδότηση του προσωπικού όπως επίσης, του δημόσιου συστήματος υγείας προκειμένου να υποδεχθεί και να εξυπηρετήσει με αποδοτικότητα τους ξένους ασθενείς. Υπό τις δεδομένες συνθήκες, για να καταστούν τα νησιά υγειονομικά και τουριστικά ανταγωνιστικά απαιτείται η αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στο τομέα της υγείας στο νησιωτικό χώρο ώστε η χώρα να διατηρήσει το συγκριτικό της πλεονέκτημα που την καθιστά ένα από τα καλύτερα Εθνικά Συστήματα Υγείας, καθόσον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την έχει κατατάξει στην 14η θέση παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, προαπαιτείται η εξασφάλιση του χαμηλού κόστος των ιατρικών υπηρεσιών, συγκρινόμενο με αυτό άλλων ευρωπαϊκών χωρών καθώς και των Η.Π.Α., φτάνοντας σε πολλές περιπτώσεις και 40% χαμηλότερα.