Grexit και στα χλιδάτα εξοχικά της Μυκόνου

  • Τρίτη, 23 Ιουνίου, 2015 - 06:20

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

"Συστήνουμε στους πελάτες μας που ταξιδεύουν στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες να είναι προετοιμασμένοι και να διαθέτουν αρκετά χρήματα σε ευρώ". Αυτό συμβουλεύει ιδρυτής εταιρείας συναλλάγματος περιγράφοντας στη βρετανική εφημερίδα Guardian τους κινδύνους που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν οι Βρετανοί τουρίστες στην Ελλάδα. Οι φόβοι όμως, για ενδεχόμενο "στέγνωμα" ρευστότητας έχουν επιφέρει καίριο πλήγμα και στην αγορά των μισθωμένων εξοχικών κατοικιών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν στελέχη της κτηματαγοράς, η, μέχρι πρότινος, κραταιά αγορά των ενοικιαζόμενων κατοικιών δοκιμάζεται έντονα από την απειλή του "grexit", καθώς αυξάνεται ο αριθμός των τουριστών που παρότι επιλέγει για διακοπές έναν ελληνικό προορισμό δεν δέχεται να προκαταβάλει, όπως προβλέπεται, το απαιτούμενο ποσό για την ενοικίαση μίας εξοχικής κατοικίας.

"Λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας ολοένα και περισσότεροι ξένοι ταξιδιώτες αρνούνται να προκαταβάλουν την προβλεπόμενη εγγύηση για την μίσθωση εξοχικής κατοικίας, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε όσους δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά. Ως αποτέλεσμα, ενώ κοντεύει να παρέλθει ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού σε δημοφιλείς προορισμούς, υπάρχει ακόμη κρίσιμη μάζα εξοχικών σπιτιών που παραμένουν ξενοίκιαστα" αναφέρει o Δημήτρης Παπαχρήστου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Build Up.

Χωρίς μισθωτή

Πράγματι, σύμφωνα με μεγάλο βρετανικό ιστότοπο αναζήτησης ενοικιαζόμενων βιλών και διαμερισμάτων πρώτης κατηγορίας (σε καλή τοποθεσία, με πισίνα, πλησίον στη θάλασσα κτλ) για το διάστημα 1η Ιουλίου μέχρι 31 Αυγούστου:

-στην Μύκονο από τα περίπου συνολικά 900 προσφερόμενα σπίτια, παραμένουν διαθέσιμα περίπου 200

-στη Σαντορίνη από τα 800 προσφερόμενα σπίτια, διαθέσιμα παραμένουν τα 300

-στην Πάρο περίπου το 1/6 (ήτοι 50 από περίπου 300) των προσφερόμενων κατοικιών παραμένει χωρίς μισθωτή

-στην Κέρκυρα από τα συνολικά 930 χωρίς μισθωτή παραμένουν τα 240

- στην Κρήτη από τα περίπου 2580 σπίτια, 430, δηλαδή το 1/6 παραμένουν χωρίς μισθωτή

-στη Χαλκιδική από τα 560 καταλύμματα, χωρίς μισθωτή παραμένουν 175, περίπου δηλαδή το 1/3

Παρότι συγκρίσιμα στοιχεία για προηγούμενες χρονιές δεν υπάρχουν, παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι σε απόλυτα μεγέθη ο αριθμός των κατοικιών που παραμένουν χωρίς μισθωτή είναι ιδιαίτερα μεγάλος και έχει αυξηθεί λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας.

Αυτό όταν πέρυσι, σύμφωνα με μεσίτες, η αγορά των μισθωμένων κατοικιών είχε εμφανίσει υψηλές επιδόσεις, καθώς η ζήτηση από το εξωτερικό ήταν πολύ μεγάλη.

Τιμές

Οι ενοικιαζόμενες επαύλεις και βίλες είναι νεόδμητα ή ανακαινισμένα ακίνητα εμβαδού 120 έως 400 τ.μ., χωρητικότητας, κατ’ελάχιστον, δύο ατόμων και μισθώνονται κυρίως από εύπορους ξένους τουρίστες, συνήθως, σε μηνιαία βάση.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με δημοσιευμένες αγγελίες, το μηνιαίο ζητούμενο τίμημα μίσθωσης για πολυτελή βίλα:

- στην Μύκονο που μπορεί να φιλοξενήσει έως 8 άτομα είναι περίπου 5.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 161 ευρώ ανά ημέρα

-στο Μεγαλοχώρι Σαντορίνης που μπορεί να φιλοξενήσει έως 6 άτομα είναι περίπου 15.000 ευρώ

-στην Παροικιά της Πάρου που μπορεί να φιλοξενήσει έως 3 άτομα είναι περίπου 5.000 ευρώ

Ας σημειωθεί ότι βάσει νομοθεσίας, οι ιδιοκτήτες τουριστικών ακινήτων, είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας από τον ΕΟΤ. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 ευρώ.

Πηγή: capital.gr

Ετικέτες: