Ανάκαμψη της τουριστικής αγοράς με αυξήσεις κρατήσεων, πτήσεων και ακτοπλοϊκής κίνησης

Με τον τουρισμό σε πρώτη ζήτηση

Ο τουρισμός καλά κρατεί για την Ελλάδα, καθώς η χώρα συνεχίζει, παρά τα οικονομικά προβλήματα και τις πολιτικές εμπλοκές σε ευρωπαϊκό επίπεδο που παρουσίασε, να βρίσκεται υψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών, ενώ τα στοιχεία όσον αφορά στην ακτοπλοϊκή κίνηση το επιβεβαιώνουν.

Αν και όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε έντονη φημολογία σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των πολιτικών εξελίξεων στον τομέα του τουρισμού, αποδεικνύεται πως όσοι υποστήριζαν πως πλήττεται άμεσα εξ αιτίας των πολιτικοοικονομικών καταστάσεων που επικρατούσαν στην χώρα, λειτουργούσαν ως προπαγανδιστές με συγκεκριμένη πολιτική στόχευση.

Τα στοιχεία έρχονται πλέον να επιβεβαιώσουν όλα όσα καταγράφονταν στα ρεπορτάζ της εφημερίδας του προηγούμενου διαστήματος, πως οι τουριστικοί προορισμοί καταγράφουν τους γνώριμους υψηλούς βαθμούς επισκεψιμότητας, με μόνη εξαίρεση τον εσωτερικό τουρισμό, που παρουσίαζε κάποια κάμψη, λόγω της ανασφάλειας και της οικονομικής δυσπραγίας των Ελλήνων πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όλα δείχνουν πως όχι μόνο δεν υπήρξε τουριστική μείωση αλλά το μεγάλο ρεύμα επισκεπτών προς την χώρα μπορεί να «σπάσει» και τα περσινά υψηλά δεδομένα. Με νέα ρεκόρ αφίξεων.

Προς αυτό συγκλίνουν και πολλά δημοσιεύματα του ξένου τύπου, όπως και τα στοιχεία που παραθέτουν τόσο οι tours operators όσο και οι αεροπορικές εταιρείες, τα οποία δείχνουν ανάκαμψη στον τομέα των κρατήσεων και των αφίξεων από το εξωτερικό.

Ανάλογα είναι και τα ενθαρρυντικά στοιχεία των ακτοπλοϊκών εταιρειών, βάσει των οποίων παρουσιάζεται αύξηση των κρατήσεων των εισιτηρίων και της επιβατικής κίνησης.

Διακοπές πολυτελείας

Το ειδικό αφιέρωμα στην τουριστική προοπτική της χώρας, της Wall Street Journal, δείχνει ανάγλυφα το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει ως τουριστικός προορισμός η Ελλάδα, με αναφορές τόσο στα στοιχεία των κρατήσεων όσο και στο ότι προτιμάται για πολυτελή τουρισμό.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην αύξηση των ξενοδοχειακών κρατήσεων, που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα, με τον διευθυντή ερευνών του ΙnSETE, Άρη Ίκκου, να κάνει λόγο για «ίδια ή ελαφρώς καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι», συμπληρώνοντας πως βλέπει ακόμα και να ξεπεραστούν τα 22 εκ. αφίξεων της περσινής χρονιάς, αρκεί να επικρατήσει στη χώρα ηρεμία.

Σημειώνεται πως ήδη έχει παρατηρηθεί αύξηση κατά 30% των πτήσεων της Aegean Airlines από την Ελληνική πρωτεύουσα προς την Ευρώπη, ενώ υπάρχει παράλληλη έναρξη ημερήσιων πτήσεων προς την Αθήνα 10 νέων αεροπορικών εταιρειών.

Για αύξηση των κρατήσεων κατά 2% σε σχέση με πέρυσι μιλά και η Ένωση Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων.

Ειδική αναφορά κάνει η Wall Street Journal στις διακοπές πολυτελείας στην Ελλάδα, εξαιτίας της μείωσης η οποία συγκριτικά με πέρυσι είναι της τάξης του 15%, βάσει των στοιχείων των διεθνών tours operators.

Το γεγονός αυτό, όπως υποστηρίζει ο Daniel Farrar, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής Switchfly, οδήγησε τον προηγούμενο μήνα στην αύξηση κατά 22,4% της διαμονής σε πολυτελή καταλύματα, ενώ πληρότητα έως τέλος Σεπτεμβρίου καταγράφεται στα πολυτελή ξενοδοχεία Αθήνας, Μυκόνου και Κρήτης.

Η παγκόσμια μηχανή αναζήτησης κρατήσεων Switchfly, κατατάσσει την Ελλάδα εντός των 15 δημοφιλέστερων προορισμών για τουρισμό πολυτελείας, με τις προαναφερόμενες περιοχές να ορίζονται μεταξύ αυτών.

Ακτοπλοϊκή κίνηση

Αυξημένη παρουσιάζεται και η κίνηση επιβατών της ακτοπλοΐας, βάσει των στοιχείων του Λιμενικού Σώματος, όπως εμφανίζεται με ενδεικτική μία ημέρα διακίνησης επιβατών και οχημάτων με την αντίστοιχη περυσινή.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή 24/07/2015, αναχώρησαν 25 πλοία από τον Πειραιά για τα νησιά του Αιγαίου, μεταφέροντας 24.754 επιβάτες, 3.594 ΙΧ οχήματα, 673 φορτηγά και 766 δίκυκλα.

Αντιστοίχως την ίδια ημέρα πέρυσι, αναχώρησαν από τον Πειραιά 19 πλοία, μεταφέροντας 18.767 επιβάτες, 2.048 ΙΧ οχήματα, 614 φορτηγών και 498 δίκυκλα.

Κατά την ίδια ημέρα φέτος από το λιμάνι της Ραφήνας αναχώρησαν 16 πλοία με 8.880 επιβάτες,1.583 ΙΧ οχήματα, 70 φορτηγά και 296 δίκυκλα, ενώ πέρυσι στις 24/07 αναχώρησαν 11 πλοία με 5.814 επιβάτες, 933 ΙΧ οχήματα, 89 φορτηγά και 132 δίκυκλα.

Αυξητικές τάσεις καταγράφηκαν και στις αναχωρήσεις από το λιμάνι του Λαυρίου, από όπου την ίδια ημέρα φέτος αναχώρησαν 7 πλοία, με 2.950 επιβάτες, 657 ΙΧ οχήματα, 30 φορτηγά και 86 δίκυκλα, ενώ την αντίστοιχη ημέρα πέρυσι είχαν αναχωρήσει 6 πλοία, με 1.056 επιβάτες, 277 ΙΧ οχήματα, 37 φορτηγά και 22 δίκυκλα.

Να αναφερθεί πως συνολικά εντός του 2014 τα πλοία που εξυπηρετούν τις ακτοπλοϊκές γραμμές, εκτέλεσαν 39.000 δρομολόγια, που αντιστοιχούν σε 100.000 προσεγγίσεις λιμένων, μεταφέροντας 13 εκ. επιβάτες, 1.8 εκ. Ι.Χ οχήματα και 650 χιλ. δίκυκλα.

Μένει πλέον να καταγραφούν τα φετινά συγκεντρωτικά στοιχεία ώστε να γίνει πλήρης σύγκριση, για να διαφανούν τα ποσοστά αύξησης της επιβατηγού κίνησης της ακτοπλοΐας, η οποία να σημειωθεί ότι εξυπηρετείται από 57 επιβατηγά πλοία σε ολόκληρο το Αιγαίο.