Ανθεκτικός ο ελληνικός τουρισμός με τη συνδρομή των αφίξεων από το εξωτερικό

«Ο τουρισμός θα “πληρώσει” την υπερφορολόγηση»

Στάση αναμονής για τις αλλαγές στο ΦΠΑ από το 2016

Ανθεκτικό, αλλά με μεγάλες εσωτερικές απώλειες, χαρακτηρίζουν οι παράγοντες του τομέα τον τουρισμό της Ελλάδας, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης επιχειρείται καμπάνια εφησυχασμού των ξένων χωρών, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι επισκέπτες της «τελευταίας στιγμής».

Μία πρόωρη αποτίμηση της φετινής τουριστικής σεζόν έκανε σε τηλεοπτική εμφάνισή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η οποία είχε ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς για ένα ακόμη «σπάσιμο» των ρεκόρ, όσον αφορά στην τουριστική κίνηση της χώρας, που δοκιμάστηκε βάναυσα, ωστόσο, από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, οι οποίες παρά τα εξαιρετικά αντανακλαστικά των ίδιων των επιχειρηματιών, αλλά και την επιμονή των ξένων τουριστών για την Ελλάδα, την έφεραν με οριακές απώλειες, περίπου στα επίπεδα του 2014.

Παράλληλα, η αν. υπουργός Τουρισμού, κ. Έλενα Κουντουρά, έχει ξεκινήσει με το επιτελείο του υπουργείου μια σειρά εμφανίσεων σε ξένα τηλεοπτικά δίκτυα, μέσω των οποίων εγγυάται την ασφάλεια, που προσφέρει η Ελλάδα, στους τουρίστες που θα θελήσουν να απολαύσουν τις ομορφιές της.

Παρά την καμπάνια του υπουργείου, ωστόσο, για τους τουρίστες της «τελευταίας στιγμής», απ’ ότι φαίνεται, μόνο οι προορισμοί, που θεωρούνται παραδοσιακά «πυλώνες» του τουρισμού, φαίνεται να πέρασαν αλώβητοι το χρονικό διάστημα της πολιτικο-οικονομικής αστάθειας του προηγούμενου μήνα, με αποτέλεσμα η συνολική επισκεψιμότητα να φαίνεται μεν σταθερή στα επίπεδα του περασμένου έτους, αλλά να παρατηρούνται σημαντικές απώλειες στους πιο «αδύναμους» τουριστικά προορισμούς.

«Έχει καταρρεύσει ο εσωτερικός τουρισμός»

Σε συνέντευξή του σε μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, τόνισε πως η ανθεκτικότητα της τουριστικής βιομηχανίας, οφείλεται κυρίως στην τουριστική αγορά του εξωτερικού, καθώς ο εγχώριος τουρισμός, δείχνει να καταρρέει, προειδοποιώντας και για συνέπειες από την άνοδο του ΦΠΑ στον τουρισμό, οι οποίες θα γίνουν αισθητές από την επόμενη τουριστικής σεζόν.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, ο τουρισμός άντεξε την πίεση των κεφαλαιακών ελέγχων και των αρνητικών εξελίξεων και, αν και φαντάζει δύσκολο, μπορεί να πετύχει το στόχο αφίξεων και εσόδων για το 2015.

Παρ’ όλα αυτά, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, «ο εσωτερικός τουρισμός αντανακλά την οικονομίας της χώρας», κάνοντας λόγο για μία γενικότερη κακή συγκυρία, που επιβαρύνει επιπλέον την ήδη κακή οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών, σε συνδυασμό με την περιορισμένη λειτουργία των τραπεζών και τους κεφαλαιακούς ελέγχους.

Όπως τόνισε ο κ. Ανδρεάδης, η πίεση από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ θα γίνει αισθητή από το 2016, καθώς τότε θα έχει εφαρμοστεί ο υψηλότερος συντελεστής και στη διαμονή και όχι μόνο στην εστίαση, όπως ισχύει φέτος. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι οι ανταγωνιστές στο εξωτερικό, προσφέρουν πακέτα με έως και 50% χαμηλότερη φορολογία.

«Το πακέτο στην Ελλάδα πηγαίνει στο 15 με 16% την ώρα που ο ανταγωνισμός είναι στο 8 με 10%. Αναμφίβολα, το 2016 θα δούμε το αποτέλεσμα αυτής της υπερφορολόγισης του ελληνικού τουρισμού. Αυτό, θα το “πληρώσει” οπωσδήποτε ο ελληνικός τουρισμός και αυτό, επειδή εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι αυτή τη στιγμή και επειδή, βέβαια, “μπαίνει πλάτη” για την οικονομία», υποστήριξε.

Εκστρατεία ανάδειξης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος

Συνεντεύξεις σε ξένα τηλεοπτικά δίκτυα παραχώρησε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, προκειμένου να αναδειχτεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο ελληνικός τουρισμός, να παρέχει κίνητρο στους ξένους τουρίστες να επισκεφτούν την Ελλάδα, έστω και την τελευταία στιγμή, αλλά και να ενισχυθεί το αίσθημα φιλίας και ασφάλειας, που μπορεί να παρέχει η Ελλάδα.

Στην τοποθέτησή της σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου Russia24, η κ. Κουντουρά ανέφερε, πως «ο ελληνικός τουρισμός διαθέτει όλες εκείνες τις απαραίτητες υποδομές που στόχο έχουν να χαρίσουν στους τουρίστες μας ιδανικές και αξέχαστες διακοπές στην Ελλάδα».

Για την ανοδική κίνηση, η οποία παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, συγκριτικά με αυτή του προηγούμενου χρόνου, αλλά και για την αποδεδειγμένη δυναμική του ελληνικού τουρισμού, μίλησε η αν. υπουργός στο τηλεοπτικό κανάλι Bloomberg, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι η Ελλάδα παραμένει ασφαλής και μαγευτικός τόπος προορισμού για διακοπές.

Χρησιμοποιώντας τα επίσημα στοιχεία του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», τόνισε πως οι τουριστικές αφίξεις έχουν παρουσιάσει άνοδο για το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, κατά 24%, όπως αύξηση της τάξεως του 19% παρατηρήθηκε στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, παρά την πολιτική κατάσταση. Αναφορά έκανε η κ. Κουντουρά και στη διαδικτυακή καμπάνια «Happening Now: #GreekSummer» που είναι σε εξέλιξη για την προσέλκυση τουριστών τελευταίας στιγμής από όλο τον κόσμο.

Ανοίγει η «ψαλίδα» με κερδισμένους μόνο τους «ισχυρούς»

Αλλαγή των πόλων έλξης της επισκεψιμότητας, προκάλεσε το σοκ, που υπέστη ο ελληνικός τουρισμός από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και την κορύφωση της αβεβαιότητας εντός του Ιουλίου.

Ενώ το Νότιο Αιγαίο, έως πέρσι κρατούσε τα «σκήπτρα» στην επισκεψιμότητα, με το κέντρο βάρους του τουρισμού να εντοπίζεται στο «τρίγωνο» Μύκονος – Σαντορίνη – Κρήτη – Ρόδος – Κως, φέτος Κρήτη και Δωδεκάνησα «αποχώρησαν» από τη λίστα των πρωτοπόρων, έπειτα από τη δυναμική είσοδο της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας.

Ενώ οι περισσότεροι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί καταγράφουν μειώσεις ή σταθερότητα σε σχέση με το 2014, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και το «κοσμοπολίτικο δίδυμο», όπως αναφέρονται η Μύκονος και η Σαντορίνη, φαίνονται ανεπηρέαστες από την προσωρινή αρνητικότητα.

Αντίθετα, οι περιοχές που δούλευαν κυρίως με Έλληνες τουρίστες παρουσιάζουν τραγικές μειώσεις στην κίνηση, δημιουργώντας, με αυτό τον τρόπο μια μεγάλη διαφορά στην «ψαλίδα» μεταξύ των δημοφιλών και των λιγότερο «δυνατών» του τουρισμού.