Σαρωτικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις τουριστικών προορισμών

Υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής

Για ακόμα μία χρονιά η τουριστική περίοδος, που συνεπάγεται αυξημένη κίνηση στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, χρησιμοποιήθηκε ως ευκαιρία φοροδιαφυγής, με τους ελέγχους να δείχνουν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας των επιχειρήσεων.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μετά το πρώτο «κύμα» ελέγχων που διενεργήθηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα σε τουριστικές περιοχές, δημοσιοποίησε τα στοιχεία, όπως αυτά διαμορφώνονται από τα αποτελέσματα της δράσης των ελεγκτικών κλιμακίων.

Κατά την περίοδο από Παρασκευή 17 Ιουλίου έως και την Κυριακή 26 Ιουλίου διενεργήθηκαν 568 μερικοί επιτόπιοι προληπτικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο κέντρο του Πειραιά, τις Κυκλάδες, τα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και την Κρήτη, κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν 210 παραβάσεις.

Τους ελέγχους διενήργησαν υπάλληλοι των ΔΟΥ της χωρικής αρμοδιότητας Φορολογικής Περιφέρειας Πειραιά, στο πλαίσιο εντατικοποίησης των προληπτικών ελέγχων και της διεύρυνσης του πεδίου διενέργειάς τους σε όλη τη χώρα, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την ενίσχυση της συμμόρφωσης, την δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Βάσει των στοιχείων που δημοσιοποιήθηκαν, τα ξενοδοχεία, οι επιχειρήσεις εστίασης και τα καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης καταγράφουν και τα μεγαλύτερα ποσοστά φορολογικής παραβατικότητας, με τουλάχιστον μία στις τρεις επιχειρήσεις να φοροδιαφεύγει.

Οι σαρωτικοί έλεγχοι πρόκειται να συνεχιστούν καθ’ όλο το επόμενο διάστημα, με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να επισημαίνει ότι έχουν δοθεί οδηγίες για συνεχείς ελέγχους σχετικά με αδήλωτους φορολογικούς μηχανισμούς και φορολογικές ταμειακές μηχανές.

Η ιδιαίτερη αναφορά στις ταμειακές μηχανές γίνεται καθώς πρόκειται για την νέα παραβατική μέθοδο που ακολουθείται προκειμένου να αποκρυβούν φορολογητέα έσοδα των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, γίνονται ρυθμίσεις ταμειακές μηχανές ώστε ενώ κόβονται όλες οι αποδείξεις, προκειμένου να είναι συνεπής η επιχείρηση στον διενεργούμενο έλεγχο, στο συνολικό ποσό που αφορά στον ημερήσιο τζίρο, αυτό να εμφανίζεται μικρότερο, ώστε να είναι και μικρότερο το ποσό του ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδοθεί στην εφορία.

Πέραν αυτού, εντοπίστηκαν και επιχειρήσεις που ενώ εκδίδουν κανονικά το σύνολο των αποδείξεων, οι ταμειακές μηχανές δεν είναι δηλωμένες στην εφορία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταγραφεί το σύνολο των εσόδων της επιχείρησης, άρα και να μην φορολογηθεί.