Συνάντηση του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου με τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης….

Με ζητούμενο να λάβουν άλλοι την ευθύνη

Συνδικαλιστικά τεχνάσματα, προκλητική επιθετικότητα και απουσία θέσεων ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά που επιδείχθηκαν κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου με τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό, για την πτωχευτική πορεία του ναυπηγείου.

Η στοχοποίηση της «Κοινής Γνώμης» εκ μέρους του Εργοστασιακού, υπήρξε ο πρόλογος της συνάντησης των εκπροσώπων των εργαζομένων του Νεωρίου με τον Δήμαρχο, αποκλείοντας τελικά την δημοσιογραφική παρουσία από τη συζήτηση.

Παρά τον αποκλεισμό, η «Κοινή Γνώμη» καλύπτει δημοσιογραφικά το θέμα με εγκυρότατη και διασταυρωμένη πληροφόρηση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, οι συνδικαλιστές του Νεωρίου, στερούμενοι της όποιας θέσης επί του προβλήματος που καλούνται να διαχειριστούν ως άμεσα εμπλεκόμενοι, πρότειναν αυτό να μεταφερθεί σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, με εμπλοκή και του συνόλου των φορέων του νησιού, αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ εκ μέρους του Δημάρχου υπήρξε θετική ανταπόκριση ως προς την κατάθεση των προτάσεων των φορέων σε μία ανοιχτή συγκέντρωση, αποκλείοντας όμως κάθε εμπλοκή του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο δεν νομιμοποιείται για ανάλογες ενέργειες.

Προκλητική επιθετικότητα

Εχθές το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, μία συνάντηση με πρωτοβουλία του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου προκειμένου οι εκπρόσωποι των εργαζομένων να συζητήσουν με τον Δήμαρχο, την προοπτική υπαγωγής της ναυπηγικής εταιρείας στον Πτωχευτικό Κώδικα.

Καθώς η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για σήμερα, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του Δημάρχου, υπήρξε αλλαγή του προγραμματισμού για μία ημέρα νωρίτερα.

Η τελική απόφαση για τη νέα συνάντηση ελήφθη μόλις δύο ώρες πριν από αυτήν, για την οποία η εφημερίδα είχε άμεση πληροφόρηση, γεγονός όμως που φαίνεται ότι ενόχλησε τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Προς τη δημοσιογράφο που βρέθηκε στο γραφείο του Δημάρχου υπήρξε αρνητική αντιμετώπιση εκ μέρους των εκπροσώπων του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, οι οποίοι διατύπωσαν ευθαρσώς την αντίδραση τους στην πληροφόρηση της εφημερίδας για την επικείμενη συνάντηση τους με τον Δήμαρχο, επιβεβαιώνοντας έτσι πως επρόκειτο για μία κίνηση εκ μέρους τους που υποκινήθηκε από σκοπιμότητα, οπότε επιθυμούσαν να παραμείνει και μακριά από τη δημοσιότητα.

Όσο δε για το έντονο ύφος με το οποίο αντιμετωπίστηκε η δημοσιογράφος της εφημερίδας και το μένος που εκφράστηκε από συγκεκριμένο «συνδικαλιστή», μπορεί να αποτελεί ίδιον γνώρισμα μερικών εξ αυτών, όμως παράλληλα επιβεβαιώνει με τον πλέον σαφή τρόπο, πως αυτό που ενοχλεί είναι η αμεσότητα και η εγκυρότητα της πληροφόρησης της εφημερίδας, που δεν αφήνει περιθώρια και άνεση κινήσεων υπαγόρευσης ή κατασκευής ειδήσεων, όπως θα έπρατταν άλλα καθοδηγούμενα μέσα ενημέρωσης.

Η ένταση που συνηθίζει να δημιουργεί συγκεκριμένο μέλος του Εργοστασιακού, καθώς όλοι κινούνται και λειτουργούν σε μία μικρή κοινωνία και γνωρίζουν, πόσο δε η εφημερίδα που τυγχάνει να έχει και στοιχεία για την δράση του θερμόαιμου «συνδικαλιστή»(;), δεν πείθει πλέον για την «συνδικαλιστική» του πυγμή, με τις παράλληλες εργασιακές σχέσεις που έχει αναπτύξει αυτός και όταν από «συνδικαλιστής» είχε ταυτόχρονα αναλάβει και ρόλους «εργοδότη» με μαύρο χρήμα, για εργασίες Σαββατοκύριακου και υπερωριών….

Οπότε, εάν τίθεται θέμα για το πώς και με ποιο τρόπο είχε η εφημερίδα πληροφόρηση για την συγκεκριμένη συνάντηση, ας γίνει αντιληπτό ότι η εφημερίδα έχει αποδεδειγμένα πολύ μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική πληροφόρηση για πλέον σημαντικά θέματα, όπως τα προαναφερόμενα, για το οποία εάν υπάρξουν αντιδράσεις δημιουργίας εντυπώσεων ή εκφραστούν οι όποιες απορίες, είναι πρόθυμη να δημοσιοποιήσει συγκεκριμένα και αδιάψευστα στοιχεία, με ονοματεπώνυμα και ημερομηνίες.

Πριν τη συνάντηση

Μία συνάντηση, η οποία περισσότερο με προκαθορισμένη έμοιαζε παρά υποκινούμενη από κάποια αναγκαιότητα που έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης, καθώς δεν υπήρξε καμία επί της ουσίας συζήτηση, όταν άλλωστε και εκ μέρους του Δημάρχου δεν υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης του σε οτιδήποτε αφορά στις αποφάσεις μίας ιδιωτικής επιχείρησης, στην παρούσα περίπτωση του Νεωρίου.

Το αίτημα για τη συνάντηση κατατέθηκε εκ μέρους του Εργοστασιακού, με τον Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό, να αναφέρει «Πάντοτε είμαστε πολύ “ζεστοί” και με μεγάλο ενδιαφέρον στα θέματα τα οποία απασχολούν το ναυπηγείο του Νεωρίου, άρα με μεγάλη χαρά αποδέχτηκα το αίτημα του Εργοστασιακού Σωματείου για αυτή τη συνάντηση. Ελπίζω μέσα από αυτή τη συνάντηση και τον γόνιμο διάλογο να αναδειχθούν θέματα και να ξεπεραστούν προβλήματα, στο μέτρο των δυνατοτήτων του Δήμου, διότι η παρεμβατική μας αρμοδιότητα εξαντλείται σε αυτά τα οποία ορίζει η νομοθεσία. Δεν μπορούμε σε θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την λειτουργία μίας ιδιωτικής επιχείρησης να έχουμε παρεμβατικό ρόλο. Ελπίζουμε ότι μέσα από αυτή τη συνάντηση θα δοθεί η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν ζητήματα και το επόμενο διάστημα για το Νεώριο, η κρίση η οποία ταλανίζει την επιχείρηση, αν όχι να ξεπεραστεί τελείως τουλάχιστον να αμβλυνθεί και να μπορέσουν και οι άνθρωποι αυτοί να λειτουργούν σε ένα εργασιακό περιβάλλον αμειβόμενο, το οποίο είναι μείζον ζήτημα εκ μέρους μας και το οποίο θα ικανοποιεί και τους ίδιους».

Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν η απόφαση της διοίκησης του Νεωρίου για την υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα, με το ενδιαφέρον εκ μέρους του Εργοστασιακού να επικεντρώνεται στην μετάθεση του προβληματισμού τους στην τοπική κοινωνία και την χρησιμοποίηση του Δήμου ως προς αυτό.

Σε ότι αφορά στην άρνηση παρακολούθησης εκ μέρους των δημοσιογράφων της συζήτησης των δύο πλευρών εντός του Δημαρχιακού γραφείου, εκ μέρους του Δημάρχου υπήρξε αναδίπλωση του σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των εκτάκτων εργαζομένων του Νεωρίου, κατά την οποία είχε ο ίδιος ετσιθελικά απαγορεύσει την παρουσία δημοσιογράφων.

Στην παρούσα περίπτωση εξέφρασε την άποψη πως «με δεδομένο ότι η πρωτοβουλία για την συνάντηση ελήφθη εκ μέρους του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, είναι νομίζω ηθικό και πρέπον να ζητείται πρωτίστως η άποψη της πλευράς η οποία προκαλεί τη συνάντηση για το εάν επιθυμεί ή όχι την παρουσία δημοσιογράφων ή μέσων ενημέρωσης».

Παρέμβαση σε πολιτικό επίπεδο

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Δήμαρχο, οι εκπρόσωποι του Εργοστασιακού έθεσαν το φλέγον θέμα σχετικά με την πρόθεση της επιχείρησης να υπαχθεί στον Πτωχευτικό Κώδικα, διατηρώντας από την πλευρά τους ήπιους τόνους έναντι του Δημάρχου, τον οποίο θέλησαν να ενημερώσουν σχετικά.

Ο Δήμαρχος υποστήριξε σχετικά με το θέμα πως «ο Δήμος δεν έχει καμία πρόθεση να ταχθεί έναντι, αλλά αντιθέτως να σταθεί δίπλα στο ναυπηγείο».

Εκ μέρους των εργαζομένων υποστηρίχθηκε πως με τα όσα εκ του νόμου ορίζονται για την υπαγωγή στο άρθρο 106, εκτός της πρόθεσης της επιχείρησης απαιτείται και η συναίνεση των εργαζομένων, οι οποίοι λόγω των οφειλών της εταιρείας προς αυτούς εμφανίζονται ως πιστωτές της, πρέπει και οι ίδιοι να συνυπογράψουν γεγονός που, όπως οι ίδιοι υποστήριξαν, σημαίνει ότι το Νεώριο θα πτωχεύσει με την υπογραφή τους ή χωρίς αυτήν.

Καθώς ο Δήμαρχος δεν μπορεί να έχει λεπτομερή γνώση επί του συγκεκριμένου νόμου ή εάν εντοπίζονται σε αυτόν συγκεκριμένες αδυναμίες, παρέπεμψε το Σωματείο στη νομική του εκπρόσωπο, η οποία είναι αυτή που μπορεί να τους λύσει τις όποιες απορίες.

Ζητήθηκε επίσης να υπάρξει, στο μέτρο του δυνατού, εκ μέρους του Δημάρχου, στις όποιες συναντήσεις του με υπουργικά στελέχη, παρέμβαση σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να τεθεί στην ατζέντα των θεμάτων του Δήμου και το θέμα του Νεωρίου, για ανάθεση κρατικού έργου προς το ναυπηγείο, προοπτική όμως που εδώ και καιρό έχουν δώσει κυβερνητικά στελέχη.

«Πονηρός» συνδικαλισμός

Κατανοητή και απολύτως σεβαστή η απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι του Νεωρίου, όντας απλήρωτοι επί μακρόν, με οφειλόμενα χιλιάδων ευρώ και λαμβάνοντας μόλις 500 ευρώ σε αραιά χρονικά διαστήματα, καθίσταται προβληματικός και ο στοιχειώδης βιοπορισμός τους, όμως αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα από την συνδικαλιστική ανεπάρκεια που επιδεικνύεται εκ μέρους των εκπροσώπων τους.

Για να γίνει κοινωνός του προβλήματος του Νεωρίου και να συναποφασίσει η τοπική κοινωνία, οι εκπρόσωποι του Εργοστασιακού ζήτησαν μία παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με αποκλειστικό και μοναδικό θέμα το Νεώριο και ανάπτυξη εκ μέρους τους των δυνατοτήτων και τον προοπτικών που δίνει η υπαγωγή στο άρθρο 106.

Ουσιαστικά, θέλησαν ένα καθαρά επιχειρηματικό θέμα να το μεταφέρουν στην τοπική κοινωνία, μετακυλίοντας της το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας παράλληλα το θεσμικό όργανο του Δήμου.

Εκ μέρους του Δημάρχου ξεκαθαρίστηκε επ’ αυτού ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για γενικόλογες ενημερώσεις, καθώς η πρόσκληση σύγκλισης του γίνεται για συζήτηση θεμάτων επί των οποίων πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Αυτό που επιχειρείται πλέον, το οποίο και αναφέρθηκε στη συζήτηση, είναι το σύνολο των φορέων του νησιού, δηλαδή Περιφέρεια, Δήμος, Επιμελητήριο, επαγγελματικοί σύλλογοι κ.λ.π. να πραγματοποιήσουν μία ανοιχτή συγκέντρωση, προκειμένου να εκφράσει έκαστος εξ αυτών την άποψη του σχετικά με την υπαγωγή ή όχι του Νεωρίου στον Πτωχευτικό Κώδικα.

Ως πρόσχημα πρόσχημα για την εμπλοκή αυτή των φορέων χρησιμοποιείται το ότι θίγονται άμεσα ή έμμεσα, σε οικονομικό επίπεδο, από την εξέλιξη του ναυπηγείου.

Από αυτή και μόνο την πρόταση γίνεται κατανοητό ότι ουδεμία θέση δεν έχουν επί του θέματος οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ως οι άμεσα εμπλεκόμενοι, καθώς ακόμα υπάρχει κατάληξη σε μία τελική συμφωνία από τη νομική τους εκπρόσωπος με τους νομικούς εκπροσώπους της εταιρείας.

Αντί λοιπόν να λάβουν την ευθύνη της δικής τους απόφασης για το επίμαχο θέμα, επιχειρούν μέσω των απόψεων που θα καταθέσουν οι εκπρόσωποι των φορέων, να τους στοχοποιήσουν για την όποια εξέλιξη προκύψει.

Σε κάθε περίπτωση, είτε αφορά στην κατάθεση απόψεων εκ μέρους των φορέων ώστε να υπάρξει δέσμευση τους, είτε την μετακύλιση του προβλήματος σε επίπεδο κοινωνίας, πρόκειται για μία ενέργεια πονηρού συνδικαλιστικού σκεπτικού, που σαφώς δεν μπορεί να βρει απήχηση, καθώς κανείς δεν μπορεί και δεν νομιμοποιείται να δεσμεύσει ή έστω να προκαταλάβει τη βούληση του ιδιώτη επιχειρηματία σχετικά με τον τρόπο που θα επιλέξει να δράσει όσον αφορά στην επιχείρηση του.