Διάλογος για την αλλαγή του επιχειρηματικού τοπίου στο νησί

Συνάντηση για το μέλλον της Σύρου

  • Παρασκευή, 3 Ιουνίου, 2016 - 17:28

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, στο πλαίσιο των δράσεων και παρεμβάσεων στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα για τη Σύρο, διοργάνωσε σε συνεργασία με το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης συνάντηση με θέμα «Το μέλλον της Σύρου: συνεργασία και συντονισμός δράσεων με σκοπό την αύξηση της κερδοφορίας και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».

Η συνάντηση, στην οποία προσκαλέστηκαν όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου στη Σύρο καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και συλλόγων, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Ιουνίου και είχε σαν στόχο το διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με λύσεις και προτάσεις για την αλλαγή του επιχειρηματικού τοπίου στο νησί.

Τόσο ο Δήμαρχος, κ. Γιώργος Μαραγκός, όσο και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιάννης Ρούσσος, απηυθύναν σύντομους χαιρετισμούς προκειμένου να αφιερωθεί χρόνος στους προσκεκλημένους εισηγητές και, κυρίως, στους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες και πολίτες.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Δρ. Χρήστος Νικολαΐδης (Ειδικός εμπειρογνώμονας σε θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης, Ξενοδοχειακού Management  και Ανάπτυξης Διεθνούς Κρουαζιέρας), ο οποίος παρουσίασε πρόσφατα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την κατάταξη της Ελλάδας ως τουριστικός προορισμός στον παγκόσμιο χάρτη, έθιξε ειδικά θέματα τουριστικής ανάπτυξης για τη Σύρο (branding, υποδομές, παρεχόμενες υπηρεσίες, ανταγωνιστικότητα κ.ά.) και αναφέρθηκε στην εφαρμογή καλών πρακτικών στην τουριστική ανάπτυξη (θεματικός τουρισμός, ενίσχυση εικόνας/brand, δυνατές εμπειρίες κ.ά.). Επίσης, επεσήμανε ότι η Σύρος με τον κατάλληλο προγραμματισμό και τις απαραίτητες ενέργειες θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη διεθνή κρουαζιέρα, ειδικά σε σχέση με το έλλειμα κλινών. Υπογράμμισε ότι για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού και τη βελτίωση του κλίματος στο επιχειρείν θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες συνέργειες  και ολοκληρωμένες ενέργειες, όχι πυροτεχνήματα.

Ο Δρ. Γιάννης Κριτσωτάκης (Ειδικός σε θέματα Marketing και Εκπαίδευσης Στελεχών Επιχειρήσεων), σε μια προσπάθεια αφύπνισης της επιχειρηματικής κοινότητας, τόνισε ότι «οι καιροί άλλαξαν και αν συνεχίσουμε να κάνουμε τα πράγματα που κάναμε στο παρελθόν δε θα οδηγηθούμε πουθενά». Μίλησε για τη σημασία του κοινού οράματος, για την ανάγκη απαλλαγής από το σύνδρομο της έννοιας «κρίση» (άλλο κρίση και άλλο οικονομική ύφεση), για το δυνατό σημείο της Σύρου που είναι η ιστορία της και το πνευματικό και πολιτιστικό της κεφάλαιο. Τάχθηκε κατά των κλειστών μαγαζιών, ενώ επεσήμανε ορισμένα σημεία που επιδέχονται βελτίωσης προκειμένου η Σύρος να αναβαθμίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες.

Στη συνέχεια ακολούθησε διάλογος με τοποθετήσεις προβληματισμού και ερωτήματα τόσο από εκπροσώπους φορέων όσο και από επιχειρηματίες. 

Θετικό ήταν το γεγονός ότι ακούστηκαν όλες οι απόψεις και η συνάντηση αποτέλεσε σημαντική ευκαιρία ανοιχτής συζήτησης. Ομιλητές και συμμετέχοντες της συνάντησης συμφώνησαν ότι όλοι μαζί - θεσμοί, φορείς, επιχειρηματίες και πολίτες - οφείλουν να συνεργαστούν ώστε να καθορίσουν από κοινού το μέλλον που επιθυμούν για τη Σύρο και τις προσαρμογές σε νοοτροπία και πρακτικές που θα ενισχύσουν την οικονομία του νησιού.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση μαγνητοσκοπημένη εδώ: