Απαντήσεις σε ερωτήματα για την ΑΕΠΙ

  • Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2016 - 06:22
  • /   Eνημέρωση: 5 Ιουλ. 2016 - 8:10

Με αφορμή ερωτήματα που έχουν απευθύνει επιχειρήσεις στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, σχετικά με πρόσφατη εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών με θέμα τις εκθέσεις ελέγχου που εκδίδει η ΑΕΠΙ και κατά πόσο αποτελούν στοιχείο που οδηγεί σε επιβολή διοικητικών κυρώσεων, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, ασχολείται επι σειρά ετών συστηματικά με το θέμα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων και το πλαίσιο μέσα στο οποίο διεκδικούνται οι σχετικές οικονομικές απαιτήσεις από την ΑΕΠΙ, έχοντας υλοποιήσει ενέργειες είτε μεμονωμένα, είτε σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.

Η πρόσφατη εγκύκλιος με αρ. πρωτ. 19421/24.6.2016 του Υπουργείου Εσωτερικών ανακαλεί παλαιότερη και ουσιαστικά θέτει διακριτά όρια στη δικαιοδοσία ΑΕΠΙ και Δήμων. Όμως, δεν είναι αυτό το σημαντικότερο στοιχείο στα σχετικά με την ΑΕΠΙ ζητήματα, καθώς νέες εξελίξεις θα λάβουν χώρα, ενώ αναμένεται και η κατάθεση σχεδίου νόμου που βρίσκεται σε επεξεργασία.

Μέχρι και την ψήφιση του σχεδίου νόμου, παρακαλούμε τις επιχειρήσεις – μέλη του Επιμελητηρίου να τηρήσουν στάση αναμονής, έως ότου να λάβουν επίσημη και έγκυρη ενημέρωση από το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Επιπλέον, ενημερώνουμε τις επιχειρήσεις μέλη μας ότι σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο, για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λόγω παραβίασης των διατάξεων του ν.2121/1993 (περί πνευματικής ιδιοκτησίας) απαιτείται βεβαίωση παράβασης από Δημόσια Αρχή και όχι από ιδιώτη. Συνεπώς για τη διενέργεια τέτοιων ελέγχων θα πρέπει να γίνεται απαιτητή η παρουσία εκπροσώπου της αρμόδιας Αρχής.