Λίγο πριν τη διακοπή λειτουργίας και των γεννητριών το Νεώριο

Ελλοχεύουν κίνδυνοι

  • Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2016 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 11 Αυγ. 2016 - 21:30
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Η ασυνέπεια που επιδεικνύει η διοίκηση του Νεωρίου έναντι των οικονομικών της υποχρεώσεων όχι μόνο προς το Δημόσιο και τις υπηρεσίες, αλλά και προς τους προμηθευτές του, έχουν οδηγήσει σε επικίνδυνο πλέον σημείο την λειτουργία του ναυπηγείου.

Η από τετραμήνου διακοπή ηλεκτροδότησης της ναυπηγικής μονάδας έχει καταστήσει προβληματική την λειτουργία της, καθώς απαιτείται συνεχής τροφοδοσία με πετρέλαιο προκειμένου να είναι δυνατή η λειτουργία των γεννητριών η οποίες και ηλεκτροδοτούν το ναυπηγείο.

Η μη οικονομική ικανοποίηση του προμηθευτή πετρελαίου, καθώς οι οφειλές προς αυτόν εκ μέρους του Νεωρίου φτάνουν σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, τον οδήγησαν σε δήλωση αδυναμίας περαιτέρω εφοδιασμού, γεγονός που κατέστησε αδύνατη τη λειτουργία του ναυπηγείου.

Σε μία επίδειξη καλής διάθεσης εκ μέρους του προμηθευτή παραδόθηκε καύσιμο για μία ακόμη ημέρα, με τη δέσμευση από την πλευρά της εταιρείας να υπάρξει σήμερα σχετική συζήτηση για εξεύρεση έστω μίας προσωρινής λύσης.

Ενώ καθ' όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν πλήθος παρεμβάσεων εκ μέρους πολλών θεσμικών φορέων προκειμένου να επιτευχθεί η συνέχιση της ηλεκτροδότησης του ναυπηγείου, εκ μέρους των εκπροσώπων των εργαζομένων διατυπωνόταν μία συνεχής άρνηση συμμετοχής στην όποια προσπάθεια, υποδεικνύοντας ως μόνη υπαίτια τη διοίκηση, η οποία και επιβαρυνόταν με την ευθύνη της ηλεκτρικής επανασύνδεσης.

Τώρα που η κατάσταση έφτασε να είναι οριακή υπήρξε μία κινητικότητα εκ μέρους τους, με συναντήσεις που επεδίωξαν με τοπικούς φορείς προκειμένου αυτοί να παρέμβουν σε μία ύστατη προσπάθεια.

Σταδιακή απαξίωση

Το ναυπηγείο οδηγείται σταδιακά στην απαξίωση, όταν συνεχώς και με κάθε τρόπο αποκλείεται η προσέλευση πλοίων, καθώς είτε δεν παρέχονται εγγυήσεις ομαλής εξέλιξης των εργασιών είτε φημολογούνται κινήσεις δεσμεύσεων τους εντός της μονάδας.

Οι πρακτικές αυτές απωθούν τους πλοιοκτήτες στο να επιδείξουν εμπιστοσύνη προς το ναυπηγείο, με χαρακτηριστικό πρόσφατο γεγονός, που οδήγησε τελικά το πλοίο στο ναυπηγείο της Ελευσίνας.

Η ανάληψη της όποιας εργασίας από το Νεώριο, μέχρι την εξέλιξη του η οποία φημολογείται, θα έδινε έστω την ελάχιστη οικονομική δυνατότητα αντιμετώπισης των τρεχόντων εξόδων του και δεν θα επέτρεπε να οδηγηθεί σε τόσο ακραίες καταστάσεις.

Κατά τη χθεσινή ημέρα η περιορισμένη ποσότητα καυσίμου που διέθετε για τη λειτουργία των γεννητριών οδήγησε τους εργαζόμενους των γραφείων αλλά και του μηχανουργείου να σχολάσουν από τις 13:00, καθώς χωρίς ρεύμα ήταν αδύνατη η εκτέλεση της όποιας εργασίας.

Παρέμειναν μόνο οι εργαζόμενοι στην ασφάλεια, οι οποίοι και είναι επιφορτισμένοι με το να θέτουν σε συγκεκριμένες ώρες τις γεννήτριες σε λειτουργία ώστε να αποφευχθεί η βύθιση των δεξαμενών.

Καθώς οι δύο δεξαμενές, λόγω παλαιότητας, έχουν υποστεί μεγάλες φθορές, υπάρχει εισροή υδάτων στα οποία πρέπει να γίνεται απάντληση προκειμένου να διατηρηθεί η ευστάθεια τους και να μην βυθιστούν.

Η πλήρης διακοπή ηλεκτροδότησης του ναυπηγείου, με τη μη δυνατότητα λειτουργίας έστω των γεννητριών εγγυμονεί άμεσους κινδύνους τόσο για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων, όσο και για την ασφάλεια του λιμένα του νησιού και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που θα επιφέρει.

Θεσμικές παρεμβάσεις

Αναρμόδιος δήλωσε ο εισαγγελέας στους εκπροσώπους του Εργοστασιακού Σωματείου που τον ενημέρωσαν σχετικά, παρά του ότι η διαμορφωθείσα κατάσταση εγγυμονεί κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια.

Στη συνέχεια υπήρξαν εκ μέρους τους συνεχείς συναντήσεις με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών, οι οποίοι εκ νέου προχώρησαν σε σύνταξη επιστολών προς κάθε αρμόδιο φορέα.

Σχετική επιστολή απέστειλε και ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Σκουρλέτη και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, αλλά και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, Εμ. Παναγιωτάκη.

Στην επιστολή ο κ. Λεονταρίτης επισημαίνει τους κινδύνους που ενέχει η διακοπή ηλεκτροδότησης του Νεωρίου, με τον φόβο καταβύθισης των δύο δεξαμενών, ζητώντας τους να προχωρήσουν σε άμεσες ενέργειες ηλεκτρικής επανατροφοδότησης του ναυπηγείου.

Ο αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους του Εργοστασιακού Σωματείου για την οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση του Νεωρίου, η οποία έχει ως “συνέπεια την πλήρη αδυναμία της για την κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων της προς τη ΔΕΗ και τον προμηθευτή πετρελαίου (για την παραγωγή ρεύματος από διαθέσιμες γεννήτριες)”.

Την κατάσταση αυτή αναφέρει στους αρμοδίους προκειμένου να ενεργήσουν άμεσα για την επανατροφοδότηση του ναυπηγείου με ηλεκτρικό ρεύμα προς αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων και οι οποίες αφορούν τους κινδύνους που προκύπτουν, “δεδομένου ότι είναι ορατός και άμεσος ο κίνδυνος βύθισης των δύο πλωτών δεξαμενών του ναυπηγείου”.

Επισημαίνεται δε πως “τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά τόσο για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων στις πλωτές δεξαμενές, όσο και για την επιχείρηση, αλλά και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο λιμάνι του νησιού εν μέσω τουριστικής περιόδου”.

Οι εκπρόσωποι του Εργοστασιακού Σωματείου πραγματοποίησαν συνάντηση και με τον Δήμαρχο, κατά την οποία ήταν παρών και ο κυβερνητικός βουλευτής, Αντώνης Συρίγος, στους οποίους εξέθεσαν τον προβληματισμό τους για την δημιουργηθείσα ζητώντας την παρέμβαση των δύο θεσμικών εκπροσώπων.

Ανάλογης λογικής και της ίδιας επιχειρηματολογίας είναι και η επιστολή του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού, την οποία απέστειλε προς τους προαναφερόμενους αρμοδίους, όπως επίσης και προς τους 4 βουλευτές του νομού, ενώ την κοινοποίησε και προς τον εισαγγελέα, αλλά και την διοίκηση της εταιρείας.