Τα τουριστικά δεδομένα και η θέσεις του ΣΕΤΕ

Διαψεύσθηκαν οι καταστροφολόγοι

Τίθενται ως αναγκαιότητα οι επενδύσεις
  • Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου, 2016 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 19 Οκτ. 2016 - 20:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Και ενώ κατέρρευσαν παταγωδώς όλες οι φωνές μικροπολιτικής σκοπιμότητας, που παρουσίαζαν μία καταστροφική χρονιά για τον τουρισμό, με τα στοιχεία να αποδεικνύουν πως ο ελληνικός τουρισμός όχι μόνο άντεξε αλλά σημείωσε νέα ρεκόρ, ξεκίνησε μία νέα προσπάθεια εκ μέρους του αρμόδιου υπουργείου για υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού που έχει θέσει, την ίδια ώρα που εκ μέρους των τουριστικών παραγόντων της αγοράς αρχίζει ένα νέο αφήγημα περί αμφιβολιών για τις αντοχές του κλάδου την επόμενη θερινή περίοδο.

Η ζοφερή εικόνα περί της πορείας του τουρισμού, όπως αυτή παρουσιαζόταν όχι μόνο από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και από φορείς του τουριστικού κλάδου, σχετικά με την καταπόντιση του τουρισμού, ως ισχυρού οικονομικού πυλώνα της χώρας, διαψεύσθηκε από την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα.

Το στοιχείο που καθιστούσε ιδιαιτέρως επικίνδυνη αυτό τον λόγο που διατυπωνόταν αποκλειστικά από πολιτική σκοπιμότητα, δεν σχετιζόταν με καμία από τις επικαλούμενες αιτίες, που είτε αφορούσαν την έξαρση του μεταναστευτικού, το Brexit και τον φόβο της τρομοκρατίας, αλλά το ίδιο το αφήγημα, όπως θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά στις τουριστικές αγορές.

Καταγράφηκαν αυξήσεις των δεικτών σε όλα τα επίπεδα, στις αφίξεις συνολικά, στην κρουαζιέρα, ακόμα και στα έσοδα, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών.

Αντί όλα αυτά να αποτελέσουν αντικείμενο προσεκτικής και ενδελεχούς ανάγνωσης για την επισήμανση των τρωτών σημείων προς βελτίωση τους, αντιθέτως και χωρίς καν να περάσει ο χρόνος αφομοίωσης και ανάλογης προσαρμογής των κινήσεων για την επόμενη περίοδο, έχει ξεκινήσει ένας νέος κύκλος διασποράς αμφιβολιών και δημιουργίας κλίματος αμφισβήτησης, ώστε να εξελιχθεί σταδιακά σε μία νέα καταστροφολογία.

Σε εκμετάλλευση της τουριστικής ανόδου στοχεύει το υπουργείο Τουρισμού, που προσανατολίζεται σε νέες κατευθύνσεις θεματικού τουρισμού, για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, ενώ γίνεται προσπάθεια ανάδειξης και των χειμερινών προορισμών.

Έμφαση στις επενδύσεις δίνει ο ΣΕΤΕ

Το στίγμα των επιχειρηματιών του χώρου έδωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος μιλώντας στο 15ο Συνέδριο «Τουρισμός & Ανάπτυξη», εστίασε στο ότι «ιδιαίτερα φέτος βρισκόμαστε πλέον στο σημείο που ο ελληνικός τουρισμός είναι έτοιμος να αλλάξει σελίδα».

Κάνοντας αναφορά στην ανάπτυξη που παρουσιάζει ο τουριστικός τομέας, την στιγμή που η Ελλάδα ταλανίζεται από τα μέτρα λιτότητας, σημείωσε ως αρχικό δεδομένο πως ο ελληνικός τουρισμός υποστηρίζει ουσιαστικά την επιβίωση της χώρας.

Μίλησε για τις συνεχείς και συστηματικές προσπάθειες που συνηγόρησαν υπέρ αυτού, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον τουρισμό, ενώ αναφέρθηκε και στο σχέδιο που κατέθεσε από το 2013 ο ΣΕΤΕ, βάσει του οποίου εξελίχθηκε και η δημόσια συζήτηση και ο διάλογος όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Παρά του ότι υπήρξε εκ μέρους του η παραδοχή ότι ξεπεράστηκε ο στόχος των αφίξεων, εστιάζει στη μη υλοποίηση των απαιτούμενων επενδύσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν υψηλού επιπέδου υποδομές και να υπάρξει ανανέωση των υφιστάμενων, κρίνοντας όμως ότι οι εν λόγω επενδύσεις είναι αναγκαίες και κοστολογούνται περί τα 3 δις ευρώ ετησίως.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ρόλο που διαδραματίζουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, λέγοντας συγκεκριμένα πως «Οι παρεχόμενες υπηρεσίες στον τουρισμό, η συνολική εμπειρία, δηλαδή, που έχει ο τουρίστας στη χώρα μας, είναι η συνισταμένη της προσπάθειας πολλών πλευρών. Ο επίσημος/θεσμικός ιδιωτικός τομέας, οι επιχειρήσεις, η τοπική κοινωνία, οι πρωτοβουλίες πολιτών, η κεντρική κυβέρνηση, η τοπική αυτοδιοίκηση και ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές σε αυτή την προσπάθεια».

Συμπλήρωσε όμως πως «Το κεντρικό ζητούμενο και ταυτόχρονα η μεγάλη δυσκολία, πέραν του να κάνει ο καθένας με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά του, είναι να επιτευχθούν εκείνες οι συνέργειες που θα μεγιστοποιήσουν το αποτέλεσμα και θα ελαχιστοποιήσουν τη σπατάλη δυνάμεων των επιμέρους πλευρών».

Μίλησε για ανάπτυξη που θα προέλθει από σχεδιασμό στρατηγικής «η οποία θα μεγιστοποιήσει τη διασύνδεση του τουρισμού με τους υπόλοιπους τομείς της ελληνικής οικονομίας…. με την οποία η θετική πορεία του τουρισμού θα συμπαρασύρει τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, τις κατασκευές, τη βιομηχανία. Αυτός θεωρούμε ότι είναι ο εφικτός δρόμος για να οδηγήσουμε τη χώρα στην πολυπόθητη ανάπτυξη».

Επανάφερε το πάγιο αίτημα του κλάδου για μείωση των φορολογικών συντελεστών, για πακέτο επενδυτικών κινήτρων, καθώς «ο κίνδυνος, λόγω της υπέρογκης και συνεχιζόμενης υπερφορολόγησης, να αφανιστούν χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις είναι πλέον ορατός και καταγεγραμμένος. Ο κίνδυνος, να μην είμαστε σε θέση να προσελκύσουμε τις απαραίτητες επενδύσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν τη ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, είναι ήδη καταγεγραμμένος και μετρήσιμος. Ο κίνδυνος να μην είναι σε θέση υγιείς επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους είναι μετρήσιμος και άμεσος».

Σε ότι αφορά στη στάση των επιχειρήσεων του τουρισμού επεσήμανε πως «Η επόμενη μέρα του τουρισμού, πρέπει να βρει τις επιχειρήσεις να στηρίζονται στα πόδια τους. Πρέπει να μας βρει συντεταγμένους απέναντι σε αυτούς που λένε ότι ο Ελληνικός τουρισμός είναι μια φούσκα που έχει προκύψει λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών. Πρέπει να μην επιτραπεί σε κανένα να σβήνει από τον χάρτη τη σκληρή καθημερινή δουλειά όλων μας. Πρέπει να επενδύσουμε στην εικόνα της χώρας, να καταρτίσουμε τους εργαζόμενους μας, να πάρουμε με το μέρος μας ολόκληρη την κοινωνία, κάνοντάς την κομμάτι της εμπειρίας που προσφέρουμε στους επισκέπτες».

Κλείνοντας σημείωσε πως «Είναι καθήκον μας να καλλιεργήσουμε συστηματικά την αντίληψη ότι ο τομέας του τουρισμού αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της ελληνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών».

 

Ετικέτες: