Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Σίφνου

Η οικονομική εικόνα της φετινής τουριστικής σεζόν

  • Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου, 2016 - 06:21
  • /   Eνημέρωση: 14 Νοε. 2016 - 17:00

Παρά τα διάφορα γεγονότα με τα οποία ήλθε αντιμέτωπη η χώρα μας και ο κλάδος του τουρισμού τη σεζόν που πέρασε, όπως η προσφυγική κρίση, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, το Brexit κ.ά., η Σίφνος όχι μόνο «κρατήθηκε», αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία αφίξεων του Λιμεναρχείου Σίφνου, κατέγραψε αύξηση αφίξεων.

Όσον αφορά την οικονομική εικόνα της σεζόν που πέρασε στα καταλύματα της Σίφνου, ο τζίρος κατά μέσο όρο, κρατήθηκε στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2015.

Αυτό οφείλεται σε διάφορες αιτίες:

- Υπήρξε αύξηση αφίξεων στα καταλύματα, αλλά με μικρότερη διάρκεια διαμονής από αυτήν του 2015. Αυτή η επαναλαμβανόμενη μικρότερη διάρκεια διαμονής θεωρούμε ότι αιτιολογεί και την εικόνα της αύξησης στα στοιχεία αφίξεων στο νησί μας.

- Πολλοί επισκέπτες μας, έκαναν καθυστερημένες (τελευταίας στιγμής) κρατήσεις κι έτσι πέτυχαν χαμηλότερες τιμές.

- Υπήρξε μεγάλη αύξηση (βάσει της εικόνας που έχουμε απ’τα τουριστικά γραφεία του Συλλόγου μας στις Καμάρες και στην Απολλωνία) στη ζήτηση καταλυμάτων επισκεπτών της Σίφνου κατά την άφιξή τους στο νησί, με αποτέλεσμα να πετυχαίνουν διαμονή μέσω των προσφορών της τελευταίας στιγμής (από τις διαθεσιμότητες που δήλωναν τα μέλη του Συλλόγου μας).

- Παρ’ όλες τις προσφορές της τελευταίας στιγμής, οι επισκέπτες, κυρίως οι Έλληνες, οι οποίοι παρουσίασαν αυτή τη σεζόν κάποια αύξηση αφίξεων, επέλεγαν από τα καταλύματα που δήλωναν χαμηλότερες τιμές.

- Πρόωρες (κατά μία ημέρα) αναχωρήσεις ξένων επισκεπτών του νησιού μας κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στον απόπλου ναυτιλιακής εταιρείας, προκειμένου να μην χάσουν τις κλεισμένες πτήσεις αναχώρησής τους από τη χώρα.

- Αλλαγές αφίξεων, λόγω αλλαγών ανακοινωμένων, από το τέλος του 2015, δρομολογίων ναυτιλιακής εταιρείας.

- Ακυρώσεις και πρόωρες αναχωρήσεις ξένων επισκεπτών, λόγω της απεργίας των πλοίων στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Βάσει της εικόνας από τα τουριστικά γραφεία του Συλλόγου, η μεγαλύτερη κίνηση σημειώθηκε κατά σειρά, στα καταλύματα των Καμαρών-Αγίας Μαρίνας, καθώς και της Απολλωνίας, του Άνω Πεταλιού, του Κάστρου και του Αγίου Λουκά. Οι υπόλοιποι παραλιακοί οικισμοί, Πλατύς Γιαλός, Βαθύ, Φάρος, Χρυσοπηγή, Χερρόνησος, υστέρησαν, με βασική αιτία, βάσει μαρτυρίας των υπαλλήλων των γραφείων, της κακής τοπικής συγκοινωνιακής ανταπόκρισης-κάλυψης.

Εκ κατακλείδι, όσον αφορά τοπικά, στην απερίσπαστη λειτουργία του κλάδου, κύριο αίτημα των μελών του Συλλόγου, κατά τη Γενική Συνέλευσή του στις 4/10, ήταν η σωστή τοπική συγκοινωνιακή ανταπόκριση και κάλυψη, από το ξεκίνημα της Πασχαλινής περιόδου μέχρι και τα μέσα με τέλη Οκτωβρίου, εφόσον είναι επιθυμητή επί της ουσίας η επιμήκυνση της τουριστικής μας περιόδου. Όσον δε αφορά ακτοπλοϊκά, είναι η έγκαιρη και έγκυρη, ανακοίνωση και αυστηρή τήρηση των δρομολογίων.

Τέλος είναι επιτακτικό, για τη βιωσιμότητα του κλάδου, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού, να επιστρέψουν το ταχύτερο σε ανταγωνιστικά επίπεδα οι φορολογικοί συντελεστές, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε ο τουριστικός τομέας να δώσει άμεσα πρόσθετη ενίσχυση στα έσοδα του κράτους, κυρίως τώρα που τα έχει ανάγκη λόγω της δυσμενούς οικονομικής περιόδου που διανύουμε.

Η «ισοπεδωτική» αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 24%, η πρόσφατη ασφαλιστική αλλαγή, η προβλεπόμενη για το 2018 επιβολή φόρου διαμονής στην οργανωμένη αγορά των ελληνικών καταλυμάτων, οι επιβαρύνσεις με νέα τέλη και φόρους, πλήττουν ασταμάτητα, την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Από πλευράς μας, προσπαθούμε συνέχεια για την αναβάθμιση του προϊόντος μας μέσω εκπαίδευσης, συνεχούς εκσυγχρονισμού των μονάδων και των προσφερόμενων υπηρεσιών μας.

Εφόσον όμως και το κράτος επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τον τουρισμό, το μοναδικό αναπτυξιακό όπλο που διαθέτει αυτή τη στιγμή, ως μοχλό ανάτασης και ανασυγκρότησης της ευρύτερης οικονομίας, οφείλει να αντιμετωπίσει τους κλάδους που τον συγκροτούν όχι καθαρά «εισπρακτικά», αλλά προστατευτικά. Γιατί εν προκειμένω, ο τουρισμός είναι το μέλλον της χώρας μας!