Τη δυνατότητα λειτουργίας περιφερειακού γραφείου στη Σύρο, που θα εξυπηρετεί το νομό Κυκλάδων, εξετάζει ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή, Γ. Καπλάνη

«Είναι σημαντικό να έχουμε παρουσία στη Σύρο»

Στη Σύρο βρέθηκαν ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, με αφορμή τη διεξαγωγή των Σεμιναρίων της Ερμούπολης, με τον Γ.Δ., του οργανισμού να επισημαίνει πως διερευνάται η δυνατότητα λειτουργίας γραφείου του ΟΒΙ στη Σύρο.

Η Σύρος, με την ιδιαίτερα πλούσια ιστορία της, σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία, αλλά και τη φιλοξενία του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, αποτελεί, και ως πρωτεύουσα των Κυκλάδων, έναν ιδανικό προορισμό, προκειμένου να λειτουργήσει Περιφερειακό Γραφείο του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του, κ. Γιάννη Καπλάνη, ο οποίος βρέθηκε στη Σύρο, προκειμένου να παρακολουθήσει τα σεμινάρια για την Οικονομία της Γνώσης και την Κοινωνία της Πληροφορίας, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στη Σύρο, με συνδιοργανωτή φορέα, μεταξύ άλλων και τον ΟΒΙ.

Σημαντικές υπηρεσίες στο χώρο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, ΝΠΙΔ υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης με σκοπό τη συμβολή στην τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, συστάθηκε το 1987 (Νόμος 1733/87) με σκοπό να συμβάλει στην τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες στο χώρο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας:

Για την κατοχύρωση των εφευρέσεων στην Ελλάδα χορηγεί διπλώματα Ευρεσιτεχνίας, Πιστοποιητικά Υποδείγματος Χρησιμότητας, Πιστοποιητικά Κατάθεσης Μετάφρασης Ευρωπαϊκού Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας και άλλους τίτλους προστασίας. Για την καταχώριση των (βιομηχανικών) σχεδίων και υποδειγμάτων στην Ελλάδα χορηγεί σχετικό πιστοποιητικό προστασίας.

Λειτουργεί ως γραφείο παραλαβής αιτήσεων για την κατοχύρωση των ευρεσιτεχνιών και την καταχώριση των (βιομηχανικών) σχεδίων στο εξωτερικό, παρέχει τεχνολογική πληροφόρηση για τεχνικά, βιβλιογραφικά και άλλα στοιχεία από Δ.Ε. της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, παραχωρεί Συμβάσεις Μεταφοράς Τεχνολογίας, ενώ παράλληλα, παρέχει συμβουλές και γνωμοδοτήσεις στο κοινό του, συνεργάζεται με ομοειδείς και άλλους Οργανισμούς διεθνώς, για θέματα βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, εκδίδει το Ειδικό Δελτίο Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και άλλα ενημερωτικά έντυπα.

Ευκαιρία κάλυψης των νησιών από τη Σύρο

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ, Δρ. Ιωάννης Καπλάνης, σχετικά με τη διοργάνωση των σεμιναρίων, είπε μιλώντας στην εφημερίδα, πως “είναι ιδιαίτερη χαρά μας που συμμετέχουμε και φέτος στα Σεμινάρια της Ερμούπολης, στα σεμινάρια της Οικονομίας της Γνώσης και Κοινωνίας της Πληροφορίας. Μάλιστα, ο Οργανισμός μας, ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, φέτος είχε και πιο ενεργό ρόλο, αυτόν του επίσημου συνδιοργανωτή των σεμιναρίων, με συμμετοχή στις παρουσιάσεις από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Διοικητικού μας Συμβουλίου, αλλά και από εμένα”.

Όπως εξήγησε, “θεωρούμε πολύ σημαντικό τον προβληματισμό που αναπτύσσεται και τον κύκλο των συζητήσεων, τόσο σε επίπεδο ανάλυσης, όσο και σε επίπεδο υλοποίησης. Να αναφέρουμε, ότι σχετικά με τις συζητήσεις που έγιναν αναφορικά με τον ψηφιακό προγραμματισμό και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εμείς ως Οργανισμός έχουμε κάνει βήματα σε αυτή την κατεύθυνση”.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Καπλάνη, “φέτος, από τον Απρίλιο έχει ξεκινήσει η ηλεκτρονική μας πλατφόρμα, για την κατάθεση ηλεκτρονικά όλων των τίτλων πνευματικής ιδιοκτησίας και ευρεσιτεχνιών και μηχανικών σχεδίων. Με αυτό τον τρόπο, ένας εφευρέτης από τη Σύρο, από τη Νάξο, μπορεί να καταθέσει την ευρεσιτεχνία του, χωρίς να απαιτείται να μετακινηθεί στην Αθήνα, ή να τη στείλει ταχυδρομικά. Βλέπουμε, έτσι, την εφαρμογή στην πράξη, των ζητημάτων που συζητούνται στο πλαίσιο των σεμιναρίων”.

Όπως τόνισε, «υπήρχαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες θεματικές, τόσο σε ό,τι αφορά στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, όσο και στην οικονομία της γνώσης. Ως Οργανισμός θέλουμε αυτός ο προβληματισμός να συνεχίσει να υπάρχει. Θέλουμε να γίνονται βήματα προς την κατεύθυνση αυτή».

«Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί η αγαστή και πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με το Επιμελητήριο Κυκλάδων», επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ. «Μάλιστα, με τον πρόεδρό του, κ. Γιάννη Ρούσσο, είμαστε σε συζητήσεις σε ό,τι αφορά την εξερεύνηση της δυνατότητας να λειτουργήσει περιφερειακό γραφείο του Οργανισμού μας στη Σύρο, το οποίο θα καλύπτει όλο το νομό Κυκλάδων».

Ο κ. Καπλάνης διευκρίνισε, πως «ήδη ο Οργανισμός λειτουργεί έξι περιφερειακά γραφεία μέχρι στιγμής, εκ των οποίων τρία από πέρσι στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο Κρήτης και τρία από εφέτος, στο Βόλο, τα Ιωάννινα και την Ξάνθη. Καλύπτουμε ένα μεγάλο μέρος της χώρας, αλλά δυστυχώς, δεν καλύπτεται ακόμη η νησιωτική Ελλάδα και θεωρούμε, ότι ακριβώς και λόγω της σύνδεσης που υπάρχει με τα Σεμινάρια της Ερμούπολης, αλλά και όλον αυτό τον κόσμο, που ανταμώνει και συζητά κάποια πράγματα που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για τον Οργανισμό μας. Να θυμίσω, ότι πρόκειται για τον Οργανισμό, που είναι αρμόδιος για την κατοχύρωση των ευρεσιτεχνιών και του βιομηχανικού σχεδίου, αλλά και για τη διάχυση της τεχνολογικής πληροφόρησης. Και στη Σύρο υπάρχει σχολή βιομηχανικού σχεδίου, το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η μόνη ανώτατη σχολή σε δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα στη χώρα μας».

«Έτσι, για μας είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τακτική παρουσία εδώ. Θεωρούμε, ότι τόσο σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, με το Τμήμα ΜΣΠΣ, αλλά και μέσω του θεσμού αυτού των Σεμιναρίων της Ερμούπολης και συγκεκριμένα τα σεμινάρια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και την Οικονομία της Γνώσης, καθώς πρόκειται για ένα θεσμό, πάνω στον οποίο μπορούμε να 'πατήσουμε' για να συνεχίσουμε με επόμενα βήματα», υπογράμμισε κλείνοντας ο Γεν. Διευθυντής του Οργανισμού.