Υπεγράφη χθες το μισθωτήριο συμβόλαιο για το κεντρικό ακίνητο του κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη στην Ερμούπολη

Ξεκινά η φιλόδοξη ξενοδοχειακή επένδυση στο “Κυκλαδικόν”

Στη Σύρο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Μισθώτριας Εταιρείας, κ. Χάρης Αλεξανδράτος

Τη φιλόδοξη τουριστική επένδυση της εταιρείας “ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ” και του Διευθύνοντα Συμβούλου της, κ. Χάρη Αλεξανδράτου καλωσορίζει με χαρά η Σύρος, καθώς η Ερμούπολη πρόκειται να αποκτήσει ένα 5αστερο ξενοδοχείο πολυτελείας 14 σουιτών, χάρη στη δυνατότητα αξιοποίησης του ιστορικού κεντρικού ακινήτου του Κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη, πλησίον της πλατείας Μιαούλη.

Η παραχώρηση του ακινήτου πραγματοποιήθηκε επισήμως χθες, με την υπογραφή του μισθωτηρίου συμβολαίου - διάρκειας 49 ετών -, μεταξύ εταιρείας και Κληροδοτήματος, γεγονός που πυροδοτεί μία σειρά θετικών εξελίξεων άμεσα, όπως η έναρξη των πρώτων βασικών εργασιών στο ακίνητο, από την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Αλεξανδράτος συνοδευόμενος από στενούς συνεργάτες του και από εκπροσώπους των εταιρειών ALKO HOLDINGS LTD και ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΕΠΕ, οι οποίες βρίσκονται πίσω από τη μισθώτρια εταιρεία, μίλησε για την επενδυτική κίνηση που αναπτύσσει ο ίδιος και οι συνεργάτες του αναλυτικά, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε, στα γραφεία της έδρας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, παρουσία του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Κληροδοτήματος και χωρικού Αντιπεριφερειάρχη, Γ. Λεονταρίτη, αλλά και των μελών της, του Διευθυντή του κεντρικού υποκαταστήματος της Εθνικής Τραπέζης στη Σύρο, Κ. Φουντουκίδη και του Αντιδημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Ν. Φωτεινιά.

Σύμφωνα με όσα τόνισε ο ίδιος, πρόκειται για μία επένδυση που θα πλησιάσει το ποσό των 3,8 εκ. ευρώ, προκειμένου το ακίνητο να μετατραπεί σε ένα ξενοδοχείο πολυτελείας, με παροχές υψηλού επιπέδου, που θα απευθύνονται τόσο σε επισκέπτες της Σύρου, όσο όμως και στους Συριανούς.

Ο κ. Αλεξανδράτος εξήγησε πως η εταιρεία έχει ετοιμότητα για την υλοποίηση της επένδυσης, αμέσως μόλις εκδώσει και την έγκριση για την τελική μελέτη το Υπ. Πολιτισμού, το οποίο ως τότε θα παρέχει – τμηματικά – άδειες για τη σταδιακή ανάπτυξη εργασιών στο ιστορικό κτίριο πλησίον της πλατείας Μιαούλη.

Η θετική εξέλιξη της υπογραφής του μισθωτηρίου συμβολαίου με την προαναφερθείσα εταιρεία, για την παραχώρηση του ακινήτου, ακολούθησε του ελέγχου και της θετικής γνώμης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, η οποία ενέκρινε την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής για τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, μετά από οκτώ τουλάχιστον άκαρπους διαγωνισμούς και σαφώς για λόγους ασφάλειας των πολιτών με φόντο την κατάσταση που έχει περιέλθει το ακίνητο.

Θα πρέπει να υπογραμμισθεί, πως, η συγκεκριμένη άκρως θετική εξέλιξη, “γεννά” αισιοδοξία στο νησί και την τοπική κοινωνία στην κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης, ενώ αποτελεί κι ένα γεγονός που – ευχή όλων – είναι να λειτουργήσει σαν “μαγνήτης” για την προσέλκυση κι άλλων επενδυτών για λήψη και ανάπτυξη παρόμοιων πρωτοβουλιών.

Αξίζει να αναφερθεί πως στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν επίσης, ο κ. Καλογερογιάννης Διονύσης μέλος του ΔΣ της μισθώτριας εταιρείας, ο κ. Γιώργος Ρέκας, δικηγόρος της εταιρείας και ο κ. Κουνενιδάκης Θέμης, πολιτικός μηχανικός και εκπρόσωπος της ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΙΚΗΣ.

Η Σύρος κέρδισε τον επενδυτή από το πρώτο του ταξίδι, το Πάσχα του 2019

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ενημέρωση που παρείχε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Αλεξανδράτος αναφορικά με την επιλογή τόσο του ίδιου, όσο και των συνεργατών του, να αποφασίσουν να επενδύσουν στη Σύρο και μάλιστα να αξιοποιήσουν, αλλά και να διασώσουν το ιστορικό κεντρικό ακίνητο του Κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη.

“Θα πω μία μικρή ιστορία για δύο λεπτά. Στη Σύρο πρωτοήρθα το Πάσχα του 2019 για να κάνω γιορτές. Κάθισα να πιω έναν καφέ ακριβώς απέναντι και έβλεπα το κτίριο. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να σκεφτώ, γιατί αυτό το κτίριο είναι έτσι; Και μίλησα με Συριανούς, οι οποίοι μου είπαν ότι είναι ένα Κληροδότημα το οποίο έχει μείνει έτσι” ανέφερε αρχικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΝ, γνωστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο, την αφορμή που γέννησε τη σκέψη του για τη συγκεκριμένη μεγάλη και άκρως σημαντική επένδυση.

Στη συνέχεια σημείωσε πως μερίμνησε να έρθει σε επαφή με την πλευρά της Διοικούσας Επιτροπής, ώστε να μπορέσει να εξετάσει αν είναι εφικτή ή όχι, η υλοποίηση της βούλησής του για την τουριστική επένδυση.

Έτσι ξεκίνησε η επαφή με τον κ. Λεονταρίτη, χωρίς κανένα σχέδιο. Ήρθαμε δηλαδή εδώ και ήπιαμε έναν καφέ και είπαμε τί μπορούμε να κάνουμε εάν και εφόσον οικονομικά είναι εφικτό, να βάλουμε σε λειτουργία ένα τέτοιο κτίριο και φυσικά να κοσμεί την πλατεία της Ερμούπολης, η οποία κατά τη γνώμη μου – αν κι έζησα τριάντα χρόνια στο εξωτερικό – πιστεύω ότι είναι μέσα στις πέντε καλύτερες πλατείες της Ελλάδος”.

Ο κ. Αλεξανδράτος εκφράζοντας σε απόλυτο τόνο πως η Σύρος και η εικόνα της Ερμούπολης τον κέρδισαν εξ αρχής, πρόσθεσε παρακάτω πως η πλατεία Μιαούλη είναι “μία μουσειακή πλατεία” ενώ υπογράμμισε παράλληλα πως, “εμένα η Ερμούπολη γενικώς μου θυμίζει Φλωρεντία. Εγκαταλελειμμένη μεν, αλλά Φλωρεντία εν δυνάμει της Ελλάδος”.

Ως εκ τούτου, εξήγησε πως η θετική εντύπωση που του άφησε το νησί, πυροδότησε την έναρξη των προσπαθειών σε πρακτικό επίπεδο για τη συγκεκριμένη επένδυση στο πεδίο του Τουρισμού, λέγοντας στη συνέχεια πως η Σύρος διαφέρει ως προορισμός και μπορεί να αναπτυχθεί σε σημαντικό βαθμό τουριστικά.

5στερο με 14 σουίτες και υψηλού επιπέδου παροχές

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο κ. Αλεξανδράτος περιέγραψε τον χαρακτήρα της επένδυσης, αφού προηγουμένως τόνισε πως σε συνεννόηση με τους συνεργάτες του και βάσει μελετών, αποφάσισαν πως μπορεί να επιτύχει η αξιοποίηση του ακινήτου.

Ξεκινήσαμε από τον Ιούνιο του 2019 με τον κ. Αρβανίτη και την ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΙΚΗ να εξετάζουμε τις μελέτες, τα στατικά, τη μελέτη εφαρμογής, τη μελέτη βιωσιμότητας, κατά πόσον μπορεί να γίνει, ενώ κάναμε τους προϋπολογισμούς, μέχρι που τελικώς, το οριστικό “οk” το διαμορφώσαμε κάπου στο τέλος Αυγούστου, που είπαμε πως πλέον είναι εφικτό το έργο”.

Συμπλήρωσε μάλιστα αναλυτικά πως, “Αυτή τη στιγμή πάμε να φτιάξουμε ένα κτίριο, το οποίο φυσικά θα διατηρεί τα χαρακτηριστικά που έχει, άλλωστε αυτό είναι προαπαιτούμενο και από το Υπουργείο Πολιτισμού” εξηγώντας συγκεκριμένα όσα θα περιλαμβάνει: “Θα γίνουν 14 σουίτες 42 τ.μ. η κάθε μία, 5 αστέρων στον α΄ και β΄ όροφο. Στο ισόγειο θα υπάρχει η reception και από το δεξί μέρος η καφετέρια με το εστιατόριο. Στη βεράντα που υπάρχει στον α΄ όροφο θα δημιουργηθεί μία μικρή καφετέρια όπου θα σερβίρεται το πρωινό για τους ενοίκους του ξενοδοχείου και στο roof garden θα λειτουργήσει ένα bar με 82 καθίσματα, στην ταράτσα”.

Όσον αφορά το κομμάτι παροχών μάλιστα, εξήγησε πως, στον παρόντα χρόνο αυτά έχει η μελέτη”, αλλά σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ακολούθως: “Η μελέτη όμως είναι μερικώς ολοκληρωμένη γιατί τη συνεχίζουμε”, γνωστοποιώντας πως και στο υπόγειο του κτιρίου θα γίνουν διαμορφώσεις για παροχές υψηλού επιπέδου.

“Η επένδυση όπως την παρουσιάσαμε και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που μας ζήτησε το κόστος είναι περίπου 3 εκ. ευρώ, αλλά πιστεύω ότι τελικώς θα ξεπεράσει τα 3,8 εκ. ευρώ γιατί στη μελέτη δεν υπάρχει το κομμάτι του υπογείου, όπου σκοπεύουμε να κάνουμε ένα spa, όπως και άλλες παροχές για το ξενοδοχείο (μασάζ κλπ)”.

Διευκρίνισε δε, πως, “Αυτό δεν έχει μπει μέσα στο κόστος της μελέτης, καθώς δεν έχει αποτυπωθεί το υπόγειο”, ωστόσο είπε πως, “μετά την άντληση των υδάτων, θα γίνει κι αυτό”.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε διάστημα ενός μήνα από σήμερα, ο κ. Αλεξανδράτος ανέφερε πως θα παρουσιαστεί η επένδυση και τα σχετικά σχέδια σε μορφή 3D στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο.

Οφείλει να “τρέξει” το Υπ. Πολιτισμού για τελικές εγκρίσεις

Αναφορικά με το κομμάτι των μελετών, ο κ. Αλεξανδράτος επεσήμανε πως η πλευρά του Υπ. Πολιτισμού θα πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα στις πραγματικές ανάγκες, οι οποίες συνοψίζονται στο γεγονός πως το ιστορικό ακίνητο δυστυχώς “καταρρέει” και ευτυχώς υπάρχει η δυνατότητα να διασωθεί.

Το καλό νέο είναι ότι πήραμε την πρώτη έγκριση από το Υπ. Πολιτισμού. Στις αρχές Δεκεμβρίου μας έδωσαν το “ok” να μπούμε μέσα στο κτίριο, να κλείσουμε τα ύδατα και να μαζέψουμε τα μπάζα, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην τρίτη άδεια που θα έχει να κάνει με τη στατική ενίσχυση του κτιρίου” γνωστοποίησε ο ίδιος, λέγοντας μάλιστα πως οι σχετικές εργασίες θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα.

“Εμείς είμαστε έτοιμοι - και το ανακοινώνω με χαρά - ότι την επόμενη εβδομάδα θα μπούμε μέσα να ξεκινήσουμε εργασίες, όσο μας επιτρέπει η συγκεκριμένη άδεια που έχουμε πάρει (άντληση νερού και απομάκρυνση μπαζών)” πρόσθεσε ο επενδυτής, εξηγώντας μάλιστα πως στη συνέχεια, “το κτίριο θα ντυθεί με υλικό προστασίας και απ΄ ό,τι έχουμε μάθει από το Υπουργείου Πολιτισμού, θα ξεκινήσουν να μας δίνουν σταδιακά άδειες, θεματικές που θα έχουν σχέση με τα κουφώματα, με τη σκάλα και θα ξεκινάμε τις εργασίες έτσι, μέχρι που να παρθεί η τελική άδεια”.

Ερωτηθείς για τον χρόνο που μπορεί η μισθώτρια εταιρεία να πάρει την τελική έγκριση από το Υπ. Πολιτισμού, ο ίδιος απάντησε τα εξής: “Δεν είμαι μάντης για να πω πότε, αλλά μακάρι να βγει και “αύριο””. Θέλησε μάλιστα να επισημάνει πως όσο πιο άμεσα βγει η άδεια, τόσο το καλύτερο για το ακίνητο, αφού η επένδυση θα ξεκινήσει αμέσως. “Λέω μόνον ότι αν βγει αύριο – μεθαύριο, εμείς είμαστε έτοιμοι και ξεκινάμε. Είμαστε απολύτως έτοιμοι, αφού έχει γίνει η μελέτη εφαρμογής, τα στατικά, τα πάντα, βασιζόμενοι βεβαίως στη μελέτη που μας έδωσε το Κληροδότημα και την είχε κάνει από το 2015 και την επικαιροποιήσαμε”.

“Είμαστε σε αυτό το στάδιο. Έχουν γίνει τα πάντα και είμαστε ένα κλικ μακριά από το να δώσουμε παραγγελία για τα έπιπλα” σχολίασε σχετικά με την ετοιμότητά τους, τονίζοντας βεβαίως πως οι εργασίες για το ακίνητο έχουν ανατεθεί και θα ανατεθούν σε ντόπια συνεργεία, μηχανικούς και διακοσμητές.

12μηνη λειτουργία με φιλοδοξία έναρξης το Πάσχα του 2021

Προσεγγίζοντας το ζήτημα της δυνατότητας λειτουργίας του 5αστερου ξενοδοχείου από αισιόδοξη σκοπιά, ο Χάρης Αλεξανδράτος θέλησε να εξηγήσει παρακάτω πως δεν αποκλείεται αυτό να μπορεί να ξεκινήσει την πορεία του από το Πάσχα του 2021.

“Είμαι πάρα πολύ συγκινημένος και πλέον είμαι κι εγώ Ερμουπολίτης, μιας και από τον Αύγουστο έχω γίνει μόνιμος κάτοικος της Σύρου. Περνάω όμορφα και νιώθω ήδη το νησί σαν σπίτι μου'” σχολίασε ο ίδιος, λέγοντας πως επιθυμεί το ξενοδοχείο πολυτελείας να λειτουργήσει το ταχύτερο δυνατό. “Θα ήθελα κάποια στιγμή να παραδοθεί στην κοινωνία της Σύρου προς χρήση και φυσικά να είμαι εδώ να το βλέπω να δουλεύει και να βλέπω το δημιούργημα όλων μας. Εύχομαι το συντομότερο δυνατόν να είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τις πόρτες στους κατοίκους της Σύρου και φυσικά στους επισκέπτες του νησιού” πρόσθεσε, εξηγώντας πως η λειτουργία του θα είναι 12μηνη.

Επανερχόμενος στο θέμα του χρόνου έναρξης λειτουργίας του, ο ίδιος σημείωσε πως η εταιρεία θα χρειαστεί 8 μήνες για την ολοκλήρωση της επένδυσης, παρά το γεγονός πως η συμβατική υποχρέωση δίνει περιθώριο 18 μηνών.

“Για εμάς θα είναι 8 μήνες. Είμαστε έτοιμοι. Σύμφωνα με την κουβέντα που έχουμε κάνει και με τον κ. Αρβανίτη (σσ. συνεργάτης του), πιστεύουμε ότι σε 8 μήνες από τη στιγμή που θα πάρουμε την τελική άδεια, θα είμαστε έτοιμοι. Και το λέω και μακάρι να γίνει” πρόσθεσε κατηγορηματικά ο ίδιος, εξηγώντας μάλιστα πως “όπως συζητάμε με ανθρώπους από το Υπ. Πολιτισμού το χρονοδιάγραμμά μας είναι έτσι, εάν και εφόσον έχουμε την τελική άδεια, να ανοίξουμε του χρόνου το Πάσχα, το 2021”.

Βέβαια, ο ίδιος επανέλαβε πως αυτή η προσέγγιση προκύπτει “με κάθε επιφύλαξη”, αφού όλα εξαρτώνται από την ταχύτητα του Υπ. Πολιτισμού.

Ευήκοα ώτα σε Διοικούσα και στήριξη από συνεργάτες

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της μισθώτριας εταιρείας, κ. Χάρης Αλεξανδράτος θέλησε να ευχαριστήσει τόσο τους συνεργάτες του για τη συμπόρευση στην πρωτοβουλία και ιδιαιτέρως τον κ. Αρβανίτη, όσο όμως και τη Διοικούσα Επιτροπή του Κληροδοτήματος, η πλευρά της οποίας “αγκάλιασε” την προσπάθεια, μεριμνώντας αυτονόητα ως όφειλε για το καλύτερο σχετικά με το ιστορικό ακίνητο του Κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη.

Εκτός από τον πρόεδρο και τα παριστάμενα μέλη της, ο κ. Αλεξανδράτος θέλησε να συμπεριλάβει στις ευχαριστίες του και το πρώην μέλος της Διοικούσας και πρώην δημοτικό σύμβουλο, Γιώργο Παπαμανώλη, ο οποίος όπως τόνισε, βοήθησε σε μεγάλο βαθμό, όπως παρομοίως έπραξε και ο Διευθυντής του κεντρικού υποκαταστήματος της Εθνικής Τραπέζης.

Η συνέντευξη Τύπου έκλεισε με τις δηλώσεις της Διοικούσας Επιτροπής (Λεονταρίτη, Φουντουκίδη, Φωτεινιά) σχετικά με την αξία αυτής της επένδυσης για το νησί της Σύρου, αλλά και με την ευχή αυτή να αποτελέσει την αφορμή για την προσέλκυση κι άλλων επενδυτών.