Μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας στις Κυκλάδες

  • Πέμπτη, 26 Μαρτίου, 2020 - 06:17

Συνεχείς οι επισημάνσεις και οι εκκλήσεις προς την κυβέρνηση από τους φορείς της τοπικής επιχειρηματικότητας των Κυκλάδων,  τόσο με το Επιμελητήριο, όσο και με τους εμπορικούς συλλόγους του νομού να αιτούνται επέκταση των μέτρων στήριξης.

Στην επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και  Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, σημειώνει  την κλιμάκωση της πτώσης τζίρου των επιχειρήσεων που έχουν μείνει ανοικτές, γεγονός που υπαγορεύει την ανάγκη λήψης οριζόντιων μέτρων, επισημαίνοντας την αβεβαιότητα για την επαναφορά της επιχειρηματικής ομαλότητας.

Ανάλογη είναι και στάση 10 εμπορικών συλλόγων των νησιών των Κυκλάδων (Άνδρου, Θήρας, Κέας, Μήλου, Νάξου, Πάρου-Αντιπάρου, Σερίφου, Σίφνου, Σύρου, Τήνου), οι οποίοι ζητούν να ισχύσουν όλα τα μέτρα ελάφρυνσης που έχουν παρθεί και για αυτούς τους κλάδους που δεν έχουν συμπεριληφθεί, όπως και να δοθεί άμεση λύση για τις μεταχρονολογημένες επιταγές.

Επιμελητήριο Κυκλάδων

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Είναι πλέον φανερό σε όλους μας ότι η εξάπλωση της πανδημίας του κορωναϊού και οι διαστάσεις που έχει πάρει σε παγκόσμιο επίπεδο μας έχουν φέρει αντιμέτωπους με καταστάσεις που είναι πρωτόγνωρες και έχουν επηρεάσει όχι μόνο την καθημερινότητα, αλλά πολύ περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα του συνόλου των πολιτών, δυστυχώς με δυσμενείς επιπτώσεις.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε εξαρχής όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διαχειριστεί αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και πιστεύουμε πως το σύνολο των μέτρων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Εκφράζουμε επίσης την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι αρκετά από τα μέτρα που έχει προωθήσει το Επιμελητήριο Κυκλάδων αλλά και σύσσωμη η επιμελητηριακή κοινότητα έχουν υιοθετηθεί.

Όμως, από την εφαρμογή της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, αναπόφευκτα κλιμακώθηκε η πτώση του τζίρου και των λιγοστών επιχειρήσεων που έχουν μείνει ανοικτές.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων δέχεται τις τελευταίες ημέρες σωρεία ερωτημάτων αλλά και αιτημάτων από τα μέλη του, που στο σύνολό τους συγκλίνουν στο να ληφθούν οριζόντια μέτρα στήριξης για όλες τις επιχειρήσεις, είτε έχουν κλείσει, είτε μένουν ανοικτές αλλά διαπιστωμένα αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της εφαρμογής των πρόσφατων έκτακτων μέτρων.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι οι Κυκλάδες είναι μια περιοχή, όπου η επιχειρηματικότητα παρουσιάζει διακριτές ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες. Γνωρίζετε ήδη ότι η περίοδος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεών μας περιορίζεται κατά κύριο λόγο στην καλοκαιρινή σεζόν, η οποία δεν είναι και ίδια σε διάρκεια για όλα τα νησιά. Τα έσοδα που προκύπτουν από την κάθε σεζόν είναι αυτά που κρατούν ζωντανά τα νοικοκυριά όλο τον υπόλοιπο χρόνο και εξασφαλίζουν την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων την επόμενη χρονιά.

Νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, ήδη μετρούν σημαντικές απώλειες από τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο, ενώ η περίοδος του Πάσχα έχει χαθεί για όλο το νομό. Επιπλέον, είναι αβέβαιο το πότε θα επανέλθει η ομαλοποίηση της κατάστασης και η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι κάθε μέρα που χάνεται είναι ζωτικής σημασίας και έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για το μέλλον και τη βιωσιμότητα των κυκλαδικών επιχειρήσεων.

Παρόλο που βλέπουμε ότι είναι δυναμικές οι εξελίξεις και συνεχίζεται η ένταξη νέων ΚΑΔ, θεωρούμε ότι πρέπει να συμπεριληφθούν όλες οι επιχειρήσεις που η δραστηριότητά τους έχει επηρεαστεί. Πιο συγκεκριμένα:

 Να συμπεριληφθούν στα μέτρα στήριξης, εκτός από τις επιχειρήσεις των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία, και όλες οι επιχειρήσεις που παραμένουν σε λειτουργία, υπό την προϋπόθεση ότι τεκμηριώνεται πως ο κύκλος εργασιών τους έχει επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό από την εφαρμογή των πρόσφατων έκτακτων μέτρων.

 Η ένταξη των επιχειρήσεων στα μέτρα στήριξης να γίνεται με βάση όχι τον κύριο ΚΑΔ, αλλά το ΚΑΔ όπου διαπιστωμένα πραγματοποιείται τζίρος.

 Να επιταχυνθεί η αντιμετώπιση του θέματος των μεταχρονολογημένων επιταγών προκειμένου το τέλος του μήνα να μας βρει έτοιμους, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των επιταγών έχει ως ημερομηνία συνήθως την τελευταία μέρα κάθε μήνα.

Θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι κατανοούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και των νέων συνθηκών που δημιουργούνται και είμαστε βέβαιοι ότι θα λάβετε όλα τα αναγκαία μέτρα με την ταχύτητα που επιβάλλεται εκ των συνθηκών για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας».

 

Εμπορικοί Σύλλογοι Κυκλάδων

«Με την 1η ανοιχτή επιστολή ο εμπορικός νησιωτικός κόσμος των Κυκλάδων διεκδίκησε για όσο διάστημα διαρκέσει η παρούσα κρίση λόγω της παγκόσμιας πανδημίας εξαιτίας του κορωνοϊού (covid - 19) για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν αλλά και για αυτές που παραμένουν ανοιχτές τα εξής:

Επαρκή μέτρα οικονομικής στήριξης για όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. Οι συνέπειες της έκτακτης αυτής της κατάστασης σε οικονομικό επίπεδο, θα είναι τραγική αφού και πριν, πόσο μάλλον τώρα , οι οικονομικές υποχρεώσεις είναι πολλαπλάσιες των δυνατοτήτων τους.

Την απαλλαγή από τις τρέχουσες εισφορές για την προσωπική ασφάλιση, χωρίς απώλεια των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Την απαλλαγή από τα δημοτικά και λιμενικά τέλη.

Την άμεση αναστολή των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων προς τρίτους και ρύθμιση αποπληρωμής τους μετά την παρέλευση του 4μήνου.

Να μην χαθεί καμιά ρύθμιση λόγω μη δυνατότητας αποπληρωμής των τρεχουσών δόσεων σε εφορία, ασφαλιστικό φορέα, τράπεζες, ΔΕΗ, άλλους λογαριασμούς.

Την άμεση άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης δεσμευμένων λογαριασμών, κατασχέσεων, κλπ. εις βάρος μας. Να ανασταλούν πλειστηριασμοί αλλά και κάθε διακοπή ρεύματος, νερού, κλπ.

Την άμεση επιβολή αφορολόγητου ορίου για εισοδήματα που να είναι απολύτως επαρκή για την φυσική και επαγγελματική επιβίωση και την κατάργηση η αναστολή  του τέλους επιτηδεύματος.

Την απόδοση του μεταφορικού ισοδύναμου

Τα περισσότερα από αυτά έχουν ήδη εφαρμοστεί και για κλειστές επιχειρήσεις και για κάποιες επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές.

Η διαπίστωση των Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων, μέχρι την ώρα που γράφεται η δεύτερη αυτή ανοικτή επιστολή και με την απαγόρευση της κυκλοφορίας και της απαγόρευσης μετακίνησης πέρα των μόνιμων κατοίκων να είναι πια γεγονός, είναι ότι στους ΚΑΔ για τους οποίους ισχύουν τα μέτρα ελάφρυνσης, δεν συμπεριλαμβάνονται πολλές δραστηριότητες που πραγματικά βάλλονται από την παρούσα κατάσταση (π.χ. οπωροπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, επαγγελματίες όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, τεχνικοί, εγκαταστάτες συστημάτων ασφαλείας και κλειστών κυκλωμάτων, ξυλουργοί και άλλες πολλές ειδικότητες που η εργασία τους στηρίζεται σε επισκέψεις είτε σε σπίτια είτε σε επιχειρήσεις που είναι αδύνατες πλέον λόγω επικινδυνότητας).

Με τη δεύτερη ανοικτή επιστολή ζητάμε να κατανοήσουν οι αρμόδιοι ότι και σε αυτές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η επισκεψιμότητα και ο τζίρος τους είναι μηδενικός.

Είναι αδύνατο να καλυφθεί η οποιαδήποτε οικονομική υποχρέωση που αφορά ενοίκια, φόρους, ρυθμίσεις, ασφαλιστικό τομέα, δάνεια, κεφάλαια κίνησης, επιταγές και συγχρόνως τις στοιχειώδεις ανάγκες των οικογενειών τους. Οι κλάδοι αυτοί δεν ανήκουν ούτε σε πολυεθνικές ούτε είναι υπεραγορές με τον κόσμο να δημιουργεί ατελείωτες ουρές για να εξυπηρετηθεί.

Άλλο ένα πολύ σοβαρό θέμα που απασχολεί τις επιχειρήσεις είναι οι επιταγές που λόγω του σχεδόν μηδενικού τζίρου είναι αδύνατο να καλυφθούν από τους περισσοτέρους. Είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί άμεσα λύση ώστε να παραμείνουν ενεργές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επειδή είναι σίγουρο ότι από το τέλος αυτού του μήνα θα αντιμετωπίσουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ λοιπόν:

Να ισχύσουν όλα τα μέτρα ελάφρυνσης που έχουν παρθεί και για αυτούς τους κλάδους που δεν έχουν συμπεριληφθεί

Άμεση λύση για τις μεταχρονολογημένες επιταγές

Ο κορωνοϊός πρέπει να αντιμετωπιστεί και θα αντιμετωπιστεί με ατομική υπευθυνότητα και συλλογική ευθύνη κράτους και πολιτών.

Θα πρέπει όμως να αντιμετωπιστούν και οι παράπλευρες απώλειες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, οι οποίες επίσης πρέπει να επουλωθούν άμεσα και αποτελεσματικά και αυτό είναι υποχρέωση και αποκλειστική ευθύνη του κράτους».