Κοινή επιστολή των Ενώσεων Ξενοδόχων Πάρου-Αντιπάρου, Μήλου, Σαντορίνης, Τήνου

Αίτημα στήριξης και στα εποχιακά ξενοδοχεία

  • Τρίτη, 14 Απριλίου, 2020 - 06:16

Την ένταξη των εποχικών ξενοδοχείων στα προβλεπόμενα μέτρα στήριξης, ζητούν οι Ενώσεις Ξενοδόχων Πάρου-Αντιπάρου, Μήλου, Σαντορίνης, Τήνου, με επιστολή του προς τον Υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη.

Με αφορμή τα ανακοινωθέντα μέτρα, αλλά και τα μέτρα που προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων να ληφθούν για τη στήριξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, η οποία λαμβάνει υπόψιν της μόνο τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, οι Κυκλαδικές Ενώσεις των Ξενοδόχων επισημαίνουν ότι οι προϋποθέσεις ένταξης ενός ξενοδοχείου στα προβλεπόμενα μέτρα ουσιαστικά αποκλείουν τη συμμετοχή των εποχικών επιχειρήσεων.

Όπως σημειώνουν, “η κατηγορία των εποχικών ξενοδοχείων δεν είναι αμελητέα ούτε και το αποτύπωμά της στην εθνική οικονομία. Όπως και στην υπόλοιπη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έτσι και στα νησιά μας, ο τουρισμός αποτελεί τον κύριο πυλώνα της οικονομίας μας και συμβάλλει κατά συντριπτικό ποσοστό στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ των νησιών αυτών. Μάλιστα σε επίπεδο Περιφέρειας το ΑΕΠ εξαρτάται κατά 97,1% από τον τουρισμό (ΙΝΣΕΤΕ 2018).

Στις Κυκλάδες η πλειοψηφία των ξενοδοχείων είναι μικρές και μεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις και πρόκειται στο σύνολό τους για εποχικές επιχειρήσεις πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Η τουριστική σεζόν περιορίζεται στους 4 μήνες (μέσα Μαΐου έως μέσα Σεπτεμβρίου) με μία μικρή προσθήκη την περίοδο του Πάσχα ή στους 6 μήνες για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Τα έξοδα, τα δημοτικά τέλη, οι φόροι και οι εισφορές προφανώς αφορούν στο σύνολο του ημερολογιακού έτους. Σημειωτέον ότι τα τελευταία χρόνια οι προνομιακοί οικονομικοί όροι λόγω νησιωτικότητας έχουν εξαλειφθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, χωρίς όμως εμείς να σταματήσουμε να είμαστε νησιώτες με όσες δυσκολίες αυτό συνεπάγεται. Για φέτος, η περίοδος του Πάσχα έχει ήδη χαθεί. Διαβάζουμε και ακούμε από επίσημα χείλη ότι πλέον οι ελπίδες για ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου τοποθετούνται στο γ’ τρίμηνο του έτους, δηλαδή από Ιούλιο, σενάριο μάλιστα που χαρακτηρίζεται ως αισιόδοξο. Παράλληλα, οι ακυρώσεις πληθαίνουν και τα αιτήματα για επιστροφές προκαταβολών αυξάνονται μέρα με τη μέρα, καθιστώντας την προοπτική του ανοίγματος πρακτικά αμφίβολη λόγω αδυναμίας κάλυψης λειτουργικών εξόδων και υποχρεώσεων. Μετά και τη δήλωση της Προέδρου της Κομισιόν κας Φον Ντερ Λάιεν, που ουσιαστικά συμβουλεύει τους Ευρωπαίους να μη ταξιδέψουν για καλοκαιρινές διακοπές φέτος και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι τουρίστες αποτελούν τον κύριο όγκο επισκεπτών στα νησιά μας, η κατάσταση επιβαρύνεται επικίνδυνα.

Εν ολίγοις η χρονιά για εμάς, τα εποχικά ξενοδοχεία προδιαγράφεται χαμένη, μιας και το Σεπτέμβριο ουσιαστικά κλείνουν τα περισσότερα ξενοδοχεία των νησιών μας, της δε Αντιπάρου από την αρχή του Σεπτεμβρίου. Σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία πόλεως και τα 12μηνης λειτουργίας, εμείς δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να ανακάμψουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς μιας και οι καιρικές συνθήκες υπαγορεύουν τον τερματισμό της λειτουργίας μας νωρίς το φθινόπωρο. Όσο και να «τραβηχτεί» η σεζόν, τον Οκτώβριο η υγρασία είναι έντονη και τα εποχικά καταλύματα δεν διαθέτουν υποδομή για να εξασφαλίσουν συνθήκες άνεσης στους χώρους τους. Μέσα σε δύο μήνες -αν υποθέσουμε ότι θα υπάρξει ικανοποιητική πληρότητα- δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν λειτουργικά έξοδα και υποχρεώσεις, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή για εμάς, τα εποχικά ξενοδοχεία, όλες οι υποχρεώσεις παραμένουν όπως ίσχυαν προ πανδημίας. Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, τις προϋποθέσεις ένταξης στα μέτρα καθώς και τις προβλέψεις για την φετινή τουριστική σεζόν, καθίσταται σαφές ότι όλα αυτά τα ξενοδοχεία μένουν εκτός ρυθμίσεων, εκτός βοήθειας και κατά πάσα πιθανότητα χωρίς αντικείμενο εργασίας, γεγονός καταστροφικό για την επιβίωσή τους”.

Καταλήγοντας δε σημειώνεται πως “το ξενοδοχειακό δυναμικό των Κυκλάδων αποτελείται από μικρά και μεσαία εποχικά ξενοδοχεία που συμμετέχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ελληνική οικονομία. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει άμεσα πρόνοια, ώστε να μπορέσουν τα ξενοδοχεία αυτά να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιβίωσή τους και κατ’ επέκταση να περιοριστεί το οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και πανελλαδικά”.

Οι προτάσεις

Από τον αρμόδιο Υπουργό Τουρισμού ζητείται να ληφθούν υπόψιν οι προτάσεις, συμπληρωματικές των προτάσεων της ΠΟΞ, με άμεση εφαρμογή.

1. Ένταξη όλων των εποχικών ξενοδοχείων σε όλα τα μέτρα στήριξης που ισχύουν ήδη και σε όσα ακόμα αποφασίσετε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της «επιστρεπτέας προκαταβολής», όπου οι προϋποθέσεις ένταξης ουσιαστικά απορρίπτουν τη συμμετοχή των εποχικών, παρόλο που αυτά πλήττονται σε υπερθετικό βαθμό και έχουν άμεση ανάγκη από κεφάλαιο κίνησης. Πιο συγκεκριμένα, τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν απασχολούν προσωπικό τον Μάρτιο ούτε έχουν τιμολογήσει για να υπάρχει ΦΠΑ, στοιχεία προαπαιτούμενα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο μέτρο. Τώρα που η προθεσμία για εκδήλωση ενδιαφέροντος παρατάθηκε, είναι απαραίτητο να ενταχθούν και τα εποχικά ξενοδοχεία σε αυτή τη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

2. Εφαρμογή εθνικής συλλογικής σύμβασης στις ασφαλιστικές εισφορές και όχι της σύμβασης ξενοδοχοϋπαλλήλων, δηλαδή εξαήμερη εργασία και όχι πενθήμερη.

3. Εξισορρόπηση του αυξημένου κόστους λόγω νησιωτικότητας με επαναφορά του ΦΠΑ στο 4% στη διανυκτέρευση, στο 9% για την εστίαση και στο 16% για τον γενικό.

4. Παραχώρηση αιγιαλού δωρεάν ή έστω χρέωση για το διάστημα λειτουργίας των μονάδων και όχι για το σύνολο του έτους. Άλλωστε θα κληθούμε να δουλέψουμε – αν τελικά αυτό καταστεί δυνατόν - για 2 μήνες και μάλιστα με ειδικές προδιαγραφές αποστάσεων στις παραλίες και άρα σημαντικό περιορισμό τυχόν εσόδων.

 

 

 

 

 

 

Σχετικά αρχεία: