«Η ΡΟΔΙΑΚΗ»

Ξεσπούν οι έμποροι στη Ρόδο: «Βοήθεια έπρεπε να μας δώσουν, όχι να μας κυνηγούν!»

• Νεκρή η αγορά επί τρεις μήνες στο νησί • Φωνή βοώντος εν τη ερήμω για μείωση ΦΠΑ
  • Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2020 - 07:17

Σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η κίνηση στην αγορά της Ρόδου από τη μέρα που επιτράπηκε το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, καθώς στην ουσία ο εμπορικός κόσμος του νησιού μας περιμένει καρτερικά τους καταναλωτές, για να αρχίσει να γίνεται και τζίρος.  

Κατά γενική ομολογία όλες αυτές τις ημέρες δεν υπάρχει κατανάλωση στην αγορά τέτοια που να μας επιτρέπει να μιλάμε για επανεκκίνηση και φυσικά δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά ενώ και η οικονομία μας είναι εξαντλημένη μετά από τόσο καιρό απραξίας.

Από την άλλη ο εμπορικός κόσμος της περιοχής μας εκτιμά ότι όσα έδωσε η κυβέρνηση με τα μέτρα σαφώς και δεν επαρκούν για να μπορέσουν να καλύψουν αυτό που βιώνει όλος ο ελληνικός πληθυσμός. «Είναι κάτι που δεν μπορεί να μας βοηθήσει στο βαθμό που θα έπρεπε να μας βοηθήσει. Κατά βάση οι επιχειρήσεις δεν πήραν τίποτα.

Ό,τι μοιράστηκε- μοιράστηκε στα φυσικά πρόσωπα» δηλώνουν στη «Ροδιακή» επιχειρηματίες του νησιού μας και τονίζουν ότι  κάθε επιχείρηση έμεινε μεν κλειστή για δύο μήνες αλλά η κατανάλωση 15 ημέρες πριν ήταν μηδενική λόγω κορωνοϊού καθώς και άλλες 15 ημέρες μετά το άνοιγμα των καταστημάτων, άρα μιλάμε στην ουσία για ένα τρίμηνο που είναι εντελώς χαμένο από κάθε εμπορική δραστηριότητα. Και όλα αυτά τη στιγμή που πολλές επιχειρήσεις είχαν λειτουργικά έξοδα.  Από την άλλη χαρακτηρίζουν ως απαράδεκτο το μέτρο της μείωσης του ενοικίου με τον τρόπο που έγινε καθώς έπληξε μία άλλη κοινωνική ομάδα αντί να υπάρξει μία άλλη διαδικασία και να επιδοτηθούν τα ενοίκια, όπως έκαναν άλλες χώρες, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.

Στην προκειμένη περίπτωση οι άνθρωποι αυτοί αδικήθηκαν αφού απώλεσαν το έσοδο που είχαν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις που είχαν δημιουργήσει οπουδήποτε.

Όπως επισημαίνουν έμποροι και επιχειρηματίες στη «Ροδιακή», τα έξοδα «έτρεχαν» για τις επιχειρήσεις αν εξαιρέσουμε τους μισθούς των υπαλλήλων. Παράλληλα στη Ρόδο έχουμε πολλές επιχειρήσεις που είναι τουριστικές οι οποίες λειτουργούν μόνο το καλοκαίρι και είχαν ΚΑΔ που δεν ανεστάλησαν και ούτε ήταν στους πληττόμενους κλάδους. Ούτε αυτές δεν είχαν κανένα όφελος από την κατάσταση.

Συγκεκριμένα όλα τα εποχιακά μίνι μάρκετ, δεν εντάσσονται στους πληττόμενους κλάδους και ούτε έκλεισαν γιατί έχουν τον ίδιο ΚΑΔ με τα σούπερ μάρκετ.

Άρα αυτοί δεν είχαν καμία ευεργετική μεταχείριση. Και ακόμα και σήμερα είναι κλειστά γιατί πώς θα ανοίξουν εφόσον δεν έχει ξεκινήσει η σεζόν; Αναμένουμε την έναρξη τον Ιούλιο αν όλα πάνε καλά...

Έξαλλος ο εμπορικός κόσμος για την κατηγοριοπoίηση!

Παράλληλα ο εμπορικός κόσμος είναι έξαλλος με τις αστοχίες της κυβέρνησης και του υπουργείου Τουρισμού σε ό,τι αφορά την κατηγοριοποίηση των περιοχών της χώρας αναφορικά με τις δομές υγείας για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνοϊού και ειδικά σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της Ρόδου.

«Έρχεται τώρα η κυβέρνηση μετά την καταστροφή που υπέστησαν όλες οι επιχειρήσεις χωρίς να αντιλαμβάνεται τι σημαίνει για τη Ρόδο να την κατατάξει στη Β’ κατηγορία στοχοποιώντας μας και είναι σαν να λέει ότι ο τουρισμός θα πάει μόνο σε περιοχές που είναι στην κατηγορία Α’. Πού είναι το υπουργείο Τουρισμού να μας προστατέψει; Δεν αντιλαμβάνεται ότι τουρισμός δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία;» αναρωτιούνται οι έμποροι της Ρόδου και μάλιστα ξεσπούν και για το αίτημα να μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ για το οποίο φωνή βοώντος εν τη ερήμω!

«Πού είναι να αντιληφθεί ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ αυτή τη στιγμή είναι το σημαντικότερο που θα μπορούσε να δώσει μία ανάσα ζωής στις επιχειρήσεις μας και ειδικά τις τουριστικές επιχειρήσεις; Γιατί τουρισμός δεν είναι μόνο το ξενοδοχείο και οι μεταφορές. Τουρισμός είναι ένα μεγάλο πακέτο. Δεν είναι υποχρέωσή του βέβαια, είναι του υπουργείου Οικονομικών αλλά δεν υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση;» δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Πάντως όλοι εκφράζουν την απορία και την αγανάκτησή τους για την απόφαση αυτή και περιμένουν διορθωτική κίνηση άμεσα. Όπως εξηγούν, τα περισσότερα νησιά έχουν ενταχθεί στην κατηγορία Γ’και κάποια στη Β’ κατηγορία και αναρωτούνται αν πρέπει να είναι τα νησιά σε αυτές τις κατηγορίες που έχουν ελάχιστα κρούσματα και κανένα θάνατο λέγοντας: «Εμάς γιατί μας δημιουργούν πρόβλημα; Η Κρήτη για παράδειγμα είναι στην πρώτη κατηγορία και δε διαθέτει μηχάνημα μοριακού ελέγχου. Εμείς μπήκαμε στη δεύτερη επειδή διαθέτουμε τέτοιο μηχάνημα, είναι λογικό αυτό; Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται στα υπουργεία είναι ότι η Κρήτη έχει και κτηνοτροφία και γεωργία και βιομηχανία. Τα νησιά όπως η Ρόδος δεν έχουν τίποτα από αυτά.

Άρα στην ουσία ζούμε από τον τουρισμό. Δεν μπορεί οι αρμόδιοι να μην αντιλαμβάνονται τι σημαίνει για τη Ρόδο όλο αυτό;»

Πάντως όπως δήλωσαν στη «Ροδιακή» τα πρακτορεία το λαμβάνουν αυτό σοβαρά υπόψη αφού κύριο μέλημά τους είναι η ασφάλεια των ταξιδιωτών και με οργή δηλώνουν: «Γιατί μας στοχοποιούν συνέχεια; Τότε και με την κατάργηση του ΦΠΑ έγινε λόγος για «αποκατάσταση της ισονομίας. Τι φταίμε στα νησιά; Ότι προσφέρουμε στο ΑΕΠ της χώρας το έχουν αντιληφθεί; Τα μαργαριτάρια τους και τις πηγές εσόδων τους τα προσέχουν και δεν τα στοχοποιούν δεν τα υποβαθμίζουν, τα αναβαθμίζουν. Βοήθεια έπρεπε να μας δώσουν όχι να μας κυνηγούν. Είναι άδικο. Πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια…».

Όπως εκτιμά ο εμπορικός κόσμος, φέτος θα είναι μία σεζόν που δεν ξέρουμε πότε θα ξεκινήσει με πόσο κόσμο και με αυξημένα κόστη. Όπως λένε, τα σπασμένα θα τα πληρώσουν δυστυχώς οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις των νησιών αφού δεν υπάρχει καμία ουσιαστική βοήθεια από το κράτος.

«Μάλιστα η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών τώρα ήταν η κατάλληλη εποχή για να γίνει. Θα αντιληφθούν βέβαια γρήγορα το πρόβλημα όταν δεν θα υπάρχουν έσοδα για να πουν στα κρατικά ταμεία αλλά εμείς θα… έχουμε πεθάνει. Πόσο να αντέξουμε ακόμα;» ξεσπούν οι έμποροι της Ρόδου...

Ετικέτες: