Πολύμορφες κινητοποιήσεις της φοιτητικής κοινότητας ενάντια στο σχέδιο “Αθηνά”

“Μνημόνιο” στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

- Διήμερες δράσεις στη πλατεία Μιαούλη με στόχο την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας - Συμπαραστάτες στον αγώνα των φοιτητών οι εργαζόμενοι της αιρετής Περιφέρειας και η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

“Ετοιμοπόλεμοι” να προασπίσουν την υπόσταση του Πανεπιστημίου, δήλωσαν οι φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, στο πλαίσιο των διήμερων (Παρασκευή και Σάββατο) ενημερωτικών δράσεων που πραγματοποίησαν, προκειμένου να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία για τις εξελίξεις στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και για την εισαγωγή της Σχολής στις Θετικές Επιστήμες.

Σταθερός στόχος προς διεκδίκηση, σύμφωνα με όσα τόνισαν οι φοιτητές που πήραν το λόγο και μίλησαν στην πλατεία Μιαούλη, αποτελεί το αίτημα για ένα Πανεπιστήμιο μαζικό, δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό και ειδικότερα μία Σχολή αναβαθμισμένη στη Σύρο, η οποία θα έχει απώτερο σκοπό τη “μετατροπή” σε πολυτεχνική σχολή.

Επαγρύπνηση

Συγκεκριμένα, αρκετοί από τους φοιτητές του Τμήματος στη Σύρο, έδωσαν το “παρών” στις δύο συγκεντρώσεις που έλαβαν χώρα στην πλατεία Μιαούλη. Την Παρασκευή το βράδυ και το απόγευμα του Σαββάτου, εκπρόσωποι του φοιτητικού συλλόγου, μίλησαν αναλυτικά για τη θέση των φοιτητών ενάντια στο σχέδιο “Αθηνά”. Με αφορμή την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη με οριακή πλειοψηφία (148 ναι) και η οποία επί της ουσίας, ανάβει τις μηχανές του υπουργείου Παιδείας για την εφαρμογή του σχεδίου “Αθηνά” στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, οι φοιτητές της Σύρου, ανέπτυξαν τους προβληματισμούς τους σχετικά με την ένταξη του Τμήματος στις Θετικές Επιστήμες. Μεταξύ άλλων, υποστήριξαν ότι οι ενδεχόμενες αλλαγές που μπορεί να φέρει στο ακαδημαϊκό προσκήνιο η εφαρμογή της απόφασης στην πράξη, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούν να προσδιοριστούν ακόμη, ωστόσο, όπως συμπλήρωσαν “απειλούν” με υποβάθμιση το Τμήμα, αφού κατά πάσα πιθανότητα “υπαγορεύουν” τον επαναπροσδιορισμό ή επανασχεδιασμό του προγράμματος σπουδών αλλά και του τρόπου λειτουργίας της Σχολής. “Όπως υπάρχει Μνημόνιο 1, Μνημόνιο 2 και Μνημόνιο 3, παρόμοια μπορεί να υπάρξει “Αθηνά 1” ή και “Αθηνά 2”. Είναι η στιγμή που η σπουδάζουσα νεολαία, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι οφείλουμε ενωμένοι να παλεύουμε για ένα πανεπιστήμιο μαζικό, δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό”, υποστήριξαν όσοι τοποθετήθηκαν, καλώντας τους Συριανούς και τους φορείς του τόπου να ανταποκριθούν στο κάλεσμά τους για έναν πολύμορφο αγώνα που θα έχει κοινό στόχο τη διατήρηση και την αναβάθμιση σε πολυτεχνική σχολή, του Τμήματος της Σύρου.

Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι της φοιτητικής κοινότητας πήραν την απόφαση να λήξουν την κατάληψη και να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους με αποχή από τα μαθήματα. Την ίδια στιγμή, δεν παρέλειψαν να αναφέρουν πως κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή τα υφιστάμενα προβλήματα που ταλανίζουν το Τμήμα, ένα εκ των οποίων, αποτελεί και το οικονομικό ζήτημα των συμβασιούχων καθηγητών, για το οποίο μέχρι στιγμής, οι ίδιοι οι καθηγητές δεν έχουν παραχωρήσει πρόσφατα καμία σαφή ενημέρωση.

Επιπρόσθετα, οι φοιτητές τόνισαν ότι η υπεράσπιση του Τμήματος της Σύρου, πρέπει να “αγγίξει” όλη την τοπική κοινωνία ενώ εξέφρασαν την πεποίθηση πως θα ήταν ωφέλιμη η “συμπόρευση και ο συντονισμός” των συνιστωσών του Τμήματος και του Πανεπιστημίου γενικότερα.

“Ουσιαστικά υποβαθμίζεται”

Με τον αγώνα των φοιτητών συντάσσονται και οι εργαζόμενοι της αιρετής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Παρακολουθώντας τις δράσεις και τις μορφές των κινητοποιήσεων, τα μέλη του Συλλόγου εργαζομένων, ορμώμενοι και από την ψήφιση της τροπολογίας για το σχέδιο “Αθηνά”, συνυπέγραψαν μία ανακοίνωση μέσω της οποίας υποστηρίζουν ότι:


“Ο σύλλογος των εργαζομένων της αιρετής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Π.Ε. Κυκλάδων) εκφράζει την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στους φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων που βρίσκονται σε κινητοποίηση από την προηγούμενη εβδομάδα” και εξηγούν πως: “Όπως και οι εργαζόμενοι και ο λαός της χώρας μας βρίσκονται αντιμέτωποι με την επίθεση της μνημονιακής τρικοματικής συγκυβέρνησης, έτσι και οι φοιτητές αγωνίζονται ενάντια στο διαβόητο σχέδιο “Αθηνά” του υπουργού Παιδείας. Ένα σχέδιο που ουσιαστικά οδηγεί στην υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Το σχέδιο “Αθηνά” δεν είναι παρά μια ξεκάθαρη προβολή της μνημονιακής πολιτικής στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στερούμενη κάθε έννοιας ακαδημαϊκής στοχοθεσίας και επιστημονικού εξορθολογισμού. Παρόλο που ο υπουργός Παιδείας επικαλείται επιστημονικά κριτήρια για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας δεν έχει κατατεθεί καμία τέτοιου είδους μελέτη, ούτε καν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όταν συζητήθηκε το νομοσχέδιο. Οι μόνες γνωστές μελέτες για την αποτύπωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας ανατέθηκαν σε θυγατρική εταιρεία γνωστού ΙΕΚ. Γεγονός καθόλου τυχαίο”.

Μάλιστα αναφερόμενοι στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, επισημαίνουν ότι η υπαγωγή του στις Θετικές Επιστήμες σημαίνει την υποβάθμισή του: “Δεν καταργείται, ούτε συγχωνεύεται, αλλά ουσιαστικά υποβαθμίζεται καθώς αν και πενταετούς φοίτησης (πολυτεχνικού επιπέδου) εντάσσεται στις σχολές θετικών επιστημών (τετραετούς φοίτησης). Εκτός αυτού, οι συμβασιούχοι διδάσκοντες του ν. 407, που αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό προσωπικό του Τμήματος, μένουν απλήρωτοι για μήνες”, προσθέτουν, καταλήγοντας πως: “Καλούμε το Συριανό λαό να συμπαρασταθεί ενεργά στον αγώνα των φοιτητών, να αγωνιστεί μαζί στους ενάντια στη μνημονιακή τρικοματική συγκυβέρνηση, να αντισταθεί στο σχέδιο της διάλυσης των Δημοσίων Υπηρεσιών με τη συνέχιση των πρωτοφανών περικοπών στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, την εξαφάνιση των εργασιακών σχέσεων και του ξεθεμελιώματος του κοινωνικού κράτους”.

Μνημονιακή “προβολή” στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, “εκπέμπει” και η θέση της τοπικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχετικά με τα προαναφερόμενα. “Στο πλαίσιο της γενικότερης επίθεσης στους εργαζόμενους και στη νεολαία από την τρικομματική κυβέρνηση των Μνημονίων, η Παιδεία γενικά αλλά και η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ειδικότερα δε θα έμεναν αλώβητες”, υποστηρίζουν τα μέλη της κομματικής οργάνωσης, συμπληρώνοντας παράλληλα πως, “Με το σχέδιο “Αθηνά”, σχολές και τμήματα συγχωνεύονται, υποβαθμίζονται και έτσι η κυβέρνηση “σπρώχνει” τους νέους στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Δεν είναι παρά μια απλή και ξεκάθαρη προβολή της μνημονιακής πολιτικής στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στερούμενη κάθε έννοιας ακαδημαϊκής στοχοθεσίας και επιστημονικού εξορθολογισμού. Παρόλο που ο υπουργός Παιδείας επικαλείται επιστημονικά κριτήρια για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας δεν έχει κατατεθεί καμία τέτοιου είδους μελέτη, ούτε καν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όταν συζητήθηκε το νομοσχέδιο. Δεν είναι τυχαίο ότι την εκπόνηση και τη μελέτη του σχεδίου την είχε αναλάβει με απευθείας ανάθεση θυγατρική εταιρία γνωστού ΙΕΚ”.

Ανατροπή του σχεδίου

Εκτός των ανωτέρω, η κομματική οργάνωση της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζει ότι: “Σε αυτήν την επίθεση υπάρχει αντίσταση από το φοιτητικό κίνημα. Πανελλαδικά, από την ανακοίνωση του σχεδίου, φοιτητές/τριες με μαζικές διαδηλώσεις, πορείες και καταλήψεις δείχνουν την αντίθεσή τους και ζητούν την κατάργησή του. Ήδη με τους κοινούς αγώνες φοιτητών-καθηγητών το Υπουργείο έχει υποχωρήσει σε κάποιες περιπτώσεις τμημάτων. Παρόμοια και στη Σύρο, ο Φοιτητικός Σύλλογος του τμήματός του νησιού, αντιστεκόμενος σ΄ αυτή την πολιτική, βρίσκεται σε κινητοποιήσεις από την περασμένη εβδομάδα” και καταλήγει πως: “Η Τ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Σύρου στηρίζει τον αγώνα όλων των φοιτητών για αντίσταση και ανατροπή του σχεδίου “Αθηνά” και ειδικά τους φοιτητές/τριες του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Σύρου στις δράσεις και τις κινητοποιήσεις τους γι’ αυτόν το σκοπό”.