Περιθώριο 20 ημερών για την ωρίμανση της μελέτης του σχολείου της Βάρης

Στην τελική ευθεία

Τζ. Μακρυωνίτης και Ν. Αλμπανόπουλος καταθέτουν τις θέσεις τους για το επίμαχο θέμα κατασκευής και επέκτασής του

Καθοριστικό ρόλο στην κατοχύρωση ή μη των ευρωπαϊκών πόρων που δύναται να διασφαλίσει το έργο της κατασκευής και της επέκτασης του σχολείου της Βάρης, θα διαδραματίσει ο βαθμός ωρίμανσης της συγκεκριμένης μελέτης.

Η “Κοινή Γνώμη” επανέρχεται στο θέμα και φιλοξενεί εκ νέου τις δηλώσεις των αρμοδίων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με την πορεία των απαραίτητων ενεργειών μετά από τηλεφωνικές οχλήσεις που δέχθηκε από αναγνώστες της εφημερίδας.

Τζ. Μακρυωνίτης: Σε είκοσι μέρες “κλείνει” ο κύκλος

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη, Τζώρτζη Μακρυωνίτη, ο ίδιος δήλωσε: “Ο κύκλος για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, κλείνει τέλος του μήνα και μετά από τρεις μήνες θα κλείσει κι ο επόμενος. Έχουμε χρονικό περιθώριο τριών μηνών περίπου για το σχολείο”, αφού όπως εξηγεί: “Ο τελικός κύκλος θα ολοκληρωθεί μέσα Ιουνίου”.

Ωστόσο, ο κ. Μακρυωνίτης εφιστά την προσοχή στο γεγονός πως: “Επειδή αναμένονται προτάσεις και για άλλα σχολεία που θέλουν χρηματοδότηση ευρωπαϊκών πόρων, υπάρχει κίνδυνος αν αυτές οι προτάσεις είναι ώριμες, να εξαντληθεί το προς διάθεση ποσόν”, που όπως συμπλήρωσε ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ για τα σχολεία της Περιφέρειας. “Γι αυτό πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν γρηγορότερη ωρίμανση του έργου” τόνισε, επισημαίνοντας πως: “Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να αναφέρω με βεβαιότητα αν υπάρχουν έργα και ποια, αλλά αυτό που πρέπει να γίνει είναι να βαδίσουμε γρήγορα”. Μάλιστα, από την προσωπική επικοινωνία του με τον μελετητή, διευκρίνισε ότι: “εκκρεμούν από την πλευρά του δήμου ένα τοπογραφικό και κάποια απόφαση για τους όρους δόμησης από την Πολεοδομία”.

Κλείνοντας τη δήλωσή του, ο κ. Μακρυωνίτης σχολίασε: “Όλα είναι ρευστά γιατί δεν είναι το μόνο έργο που θα έρθει στο ΕΣΠΑ”. Σημειώνεται πως ο ίδιος, διασαφήνισε ότι τα έργα που διεκδικούν χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκούς πόρους έχουν προτεραιότητα σύμφωνα με τη χρονική σειρά αλλά και με το βαθμό ωρίμανσης της μελέτης τους ενώ σχολίασε πως υπάρχει ενδεχόμενο να αυξηθεί η χρηματοδότηση, κάτι που όμως ακόμη δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα από κανέναν.

Ν. Αλμπανόπουλος: “Τρέχουν” οι διαδικασίες

Για το ίδιο θέμα μάλιστα σε πρόσφατη συνεδρίαση ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Νίκος Αλμπανόπουλος, ο οποίος προΐσταται των υπηρεσιών που “τρέχουν” το έργο στο δήμο Σύρου – Ερμούπολης, είχε φέρει ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης την παραχώρηση του γειτνιάζοντος οικοπέδου στο σχολείο, από την Περιφέρεια προς το δήμο, για το οποίο όπως σημείωσε: “προχωρούν οι διαδικασίες της συμβολαιογραφικής πράξης”. Στις νέες του δηλώσεις, ο αντιδήμαρχος σχετικά με το εναπομείναν χρονικό διάστημα των είκοσι ημερών, υπογράμμισε: “Ο δήμος ωριμάζει πολλά έργα και όχι μόνο εκείνο που αφορά στο σχολείο της Βάρης, το οποίο σίγουρα είναι ένα σημαντικότατο θέμα. Όπως έχω τονίσει σε συνεδρίαση και στην εφημερίδα, πρόκειται για ένα έργο που προσπαθούμε να συνδράμουμε το μελετητή με κάθε τρόπο για να ολοκληρωθεί η μελέτη και να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Υπάρχει “ανοιχτό” μέτρο αυτή τη στιγμή και είμαστε αισιόδοξοι αλλά δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι. Ο δήμος κινεί τις συμβολαιογραφικές διαδικασίες για να περάσει το οικόπεδο στο δήμο, να βγουν οι όροι δόμησης και να κουμπώσει με τη μελέτη που είναι σε εξέλιξη προκειμένου να περάσει στο επόμενο στάδιο που είναι η έκδοση της οικοδομικής άδειας και να υποβληθεί για αξιολόγηση. Έχουμε κι εμείς την ανησυχία μας και κάνουμε ότι μπορούμε για τις περίπλοκες διαδικασίες”, ανέφερε καταλήγοντας.

Ετικέτες: