Διαβεβαιώσεις περί μη υποβιβασμού σχολικών μονάδων στις Κυκλάδες

"Θα το παλέψουμε"

- Την πρόθεση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου για διατήρηση των σημερινών οργανικών θέσεων, τόνισε η Ειρήνη Βλαστάρη- Διατηρούν τις επιφυλάξεις τους γονείς και εκπαιδευτικοί

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ειρήνης Βλαστάρη ότι δεν θα υποβληθούν προτάσεις για περικοπή οργανικών θέσεων στο σύνολο των σχολείων του νομού, γονείς και εκπαιδευτικοί διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για το επόμενο εκπαιδευτικό έτος.

Στην προγραμματισμένη παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, δάσκαλοι και εκπρόσωποι Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του νησιού, εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο μείωσης της οργανικότητας που θα οδηγήσει μοιραία σε συμπτύξεις μαθητών. Όπως σημειώθηκε, η πιθανή εφαρμογή του μέτρου δημιουργεί κίνδυνο υποβιβασμού για το δημόσιο σχολείο και κατ' επέκταση, τη μόρφωση των παιδιών.

Εκτιμώντας ότι θα πρέπει να κλείσει οριστικά ο κύκλος των καθιερωμένων συζητήσεων περί σχολικών μεταβολών και “λουκέτων” που ταλανίζουν κάθε χρόνο το κοινωνικό σύνολο, κατέστησαν σαφές ότι δεν πρέπει κανένα σχολείο να παρασυρθεί από τον “κυκεώνα” αυτής της πολιτικής. Αντίθετα, πρόβαλαν την ανάγκη μαζικών διορισμών στην εκπαίδευση, προκειμένου να εξασφαλιστεί για την επόμενη σχολική χρονιά η λειτουργία των μονάδων με ποιοτικούς όρους, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών.

“Είμαστε αντίθετοι στη μείωση της οργανικότητας”

Από την πλευρά της, η κ. Βλαστάρη, η οποία αντικατέστησε τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, Διονύση Μεσσάρη, λόγω ειλημμένων υποχρεώσεών του στο υπουργείο Παιδείας, διευκρίνισε ότι η πρότασή τους αφορά στη διατήρηση των σημερινών οργανικών θέσεων, βάσει των καταγεγραμμένων αναγκών της κάθε μονάδας ξεχωριστά. “Δεν λέμε απλά “όχι”, αλλά τεκμηριώνουμε τη θέση μας” ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, αναμένεται αύξηση του μαθητικού πληθυσμού το επόμενο σχολικό έτος.

“Φέτος, υπάρχει μεγάλος αριθμός παιδιών στα προνήπια, που σημαίνει ότι το 2014-2015 θα φοιτούν πολλοί μαθητές στην πρώτη δημοτικού. Οπότε, ακόμα κι αν κάποια σχολεία παρουσιάζουν μικρό αριθμό μαθητών που πιθανόν να μη δικαιολογεί τη λειτουργία τους ως εξαθέσια, την επόμενη σχολική χρονιά θα έχουμε πολλά παιδιά”, τόνισε.

Παράλληλα, δήλωση αντίθετη σε οποιαδήποτε μείωση της οργανικότητας ενός σχολείου, σε διάστημα μικρότερο των πέντε ετών, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει μία σαφής εικόνα του μαθητικού πληθυσμού του πριν από την υποβολή μίας τέτοιας πρότασης. Στη συνέχεια, ενημέρωσε για το νέο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο ζητά να επισημανθούν από τη Διεύθυνση οι ανάγκες κάθε σχολείου. “Αυτό που πρότεινα εγώ σήμερα, είναι οι ανάγκες που έχουμε τώρα, συν κάτι παραπάνω” δήλωσε, σημειώνοντας ότι οι προτάσεις της, οι οποίες βασίζονται αποκλειστικά σε παιδαγωγικούς λόγους, έγιναν δεκτές από τον κ. Μεσσάρη.

“Δεν έχει προταθεί ο υποβιβασμός κάποιου σχολείου”

Διέψευσε μάλιστα, τις πληροφορίες που θέλουν τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου να προτείνει δέκα υποβιβασμούς σχολείων στις Κυκλάδες και έναν αντίστοιχο αριθμό στα Δωδεκάνησα. “Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η τελευταία κουβέντα του γύρω από αυτό το θέμα ήταν ότι θα κρατήσουμε τα σχολεία των Κυκλάδων, όπως είναι τώρα και όπου χρειαστεί, θα προτείνουμε και κάτι περισσότερο” ανέφερε, διασαφηνίζοντας ότι οι ενέργειες τους γίνονται με γνώμονα τη λειτουργικότητα, που αντιπροσωπεύει τις πραγματικές ανάγκες. Κληθείσα να απαντήσει για το ενδεχόμενο “λουκέτου” σε προνήπια του νομού, εξαιτίας του μικρού αριθμού νηπιαγωγών που προβλέπεται για την επόμενη χρονιά, η κ. Βλαστάρη διασαφήνισε ότι δεν θα τεθεί καμία τέτοια πρόταση.

“Ζητάμε πάντα εγγραφές προνηπίων, γιατί στη σημερινή εποχή ένα προνήπιο πρέπει να φοιτά στο σχολείο και όχι να μένει στο σπίτι”, είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με την έλλειψη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που δύναται να προκαλέσει τεράστια λειτουργικά κενά, η ίδια εμφανίστηκε αισιόδοξη, υπενθυμίζοντας ότι και πέρυσι κυριαρχούσε η ίδια αγωνία γύρω από τη στελέχωση των σχολείων, κάτι που με τη συνεργασία του υπουργείου τελικώς διευθετήθηκε. “Θα παλέψουμε” υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι ο τελικός σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά θα δώσει τις καθοριστικές απαντήσεις, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο.

Νίκος Συρμαλένιος: “Να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των νησιών”

Ερώτηση σχετικά με την πιθανή κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων σε σχολεία όλης της Ελλάδας κατέθεσε προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος. Όπως υπογράμμισε, ο νέος κύκλος συγχωνεύσεων σχολείων, καθώς και η μείωση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών θα συνοδευτούν άμεσα από αναγκαστική αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, θα έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και τη δημιουργία προβλημάτων στην ασφάλεια και υγιεινή των μαθητών.

Με την εκτίμηση ότι υπάρχει θεσμοθετημένη νομική διαδικασία που διέπει την δημιουργία, την αύξηση ή/και τη μείωση των οργανικών θέσεων, ο κ. Συρμαλένιος ρωτά τον υπουργό για πιο λόγο και με ποιες προθέσεις οδηγήθηκε στην αποστολή της συγκεκριμένης εγκυκλίου. Επιπλέον, ζητά την εγγύησή του ότι οι αποφάσεις του δεν θα οδηγήσουν στην περαιτέρω κατάρρευση της δημόσιας Παιδείας με την κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών. Καταλήγοντας, διερωτάται για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων των νησιωτικών και ορεινών περιοχών.

Σε δεύτερη ερώτησή του σχετικά με τις προτάσεις συναρμόδιων φορέων για μεταβολές Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2013-2014 στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ζητά να ενημερωθεί από τον υπουργό για τα μέτρα, με τα οποία θα διασφαλίσει τις συνταγματικές και τις ευρωπαϊκές πρόνοιες για ισότιμη πρόσβαση στη μόρφωση στις νησιώτικες περιοχές. Παράλληλα, ενδιαφέρεται να μάθει για το αν στον προγραμματισμό του υπουργικού σχεδίου περιλαμβάνεται κλείσιμο σχολείων στα νησιά, μέσω συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων.