Επίσκεψη του Α' Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού στη Σύρο

Ανοιχτή στάση απέναντι στην έρευνα

Σημείο αναφοράς για την ανάδειξη εναλλακτικών διδακτικών πρακτικών που συμβάλλουν στην παραγωγή νέας γνώσης και την ανάπτυξη δεξιοτήτων και στάσεων διερεύνησης αποτέλεσε για μία ακόμη φορά το νησί της Σύρου.

Στο πλαίσιο των Ερευνητικών Εργασιών του σχολικού έτους 2012 – 2013, οι μαθητές της Β' Λυκείου του Α' Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού διερεύνησαν τους πνευματικούς και ψυχοσυναισθηματικούς ορίζοντές τους, μελετώντας το πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Η Ερευνητική Εργασία, η οποία αποτελεί διακριτή ενότητα του Προγράμματος Σπουδών στις δύο πρώτες τάξεις του σχολείου, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ενεργό συμμετοχή των μαθητών σε διαδικασίες διερευνητικής μάθησης, μέσα από την αξιοποίηση και συχνά την υπέρβαση του περιεχομένου, των εννοιολογικών σχημάτων και των μεθοδολογικών προσεγγίσεων των εμπλεκόμενων μαθημάτων.

Οι μαθητές μαθαίνουν να λειτουργούν ως πρωταγωνιστές της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ενεργοποιούνται ως ποικιλότροποι δημιουργοί της γνώσης, της μόρφωσης και της συμπεριφοράς τους, αποτινάζοντας από πάνω τους το ρόλο των παθητικών αποδεκτών έτοιμης γνώσης.

Αντικείμενο μελέτης η πολιτιστική κληρονομιά του νησιού

“Η Β' Λυκείου ξεκίνησε και ολοκλήρωσε φέτος πολιτιστικά προγράμματα που αφορούσαν στην Κωνσταντινούπολη και στη Σύρο” δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” η υπεύθυνη καθηγήτρια, Σπυριδούλα Κωσταρά. “Οι δράσεις εντάσσονται μέσα στα μαθήματα της έκφρασης – έκθεσης, ενώ αφιερώνουμε και περισσότερες ώρες, προκειμένου τα παιδιά να εκγυμναστούν και να πραγματευτούν το αντικείμενο της μελέτης τους” ανέφερε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της τετραήμερης περιβαλλοντικής – πολιτιστικής εκδρομής που πραγματοποίησε η τάξη, με αφορμή τη λήξη του προγράμματος.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι αρκετά παιδιά είχαν επισκεφτεί και παλαιότερα το νησί, αποκομίζοντας άριστες εντυπώσεις, οι οποίες αποτέλεσαν το κίνητρο για να αφιερωθούν με αγάπη και αφοσίωση στις λαμπρές “σελίδες” της συριανής ιστορίας.

Οι 94 μαθητές που “πλημμύρισαν” του δρόμους της Σύρου, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά όλα όσα μελέτησαν τους προηγούμενους επτά μήνες και να εξερευνήσουν – εκ των έσω πια- κάθε πτυχή του.

Κατά την επίσκεψή τους, οι μαθητές βρέθηκαν στο Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, όπου τους υποδέχτηκε η κ. Λίζα Δαλεζίου. Μέσα από μία σύντομη ιστορική αναδρομή, τα παιδιά “περιπλανήθηκαν” στον μαγικό κόσμο του Κυκλαδικού πολιτισμού, ο οποίος άνθισε κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3η χιλιετία π. Χ.), αφήνοντας πίσω του μία πολύτιμη κληρονομιά από αντιπροσωπευτικά δείγματα μαρμάρινων ειδωλίων και αγγείων, χάλκινων όπλων και εργαλείων.