Αντιδράσεις για τη συγχώνευση δημοτικών σχολείων στη Νάξο

«Διαλύεται η δημόσια εκπαίδευση»

  • Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2013 - 06:00

Ως μέρος ενός γενικότερου σχεδίου διάλυσης και φτωχοποίησης της κοινωνίας, χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Δασκάλων-Νηπιαγωγών Νάξου και Μικρών Κυκλάδων την απόφαση του Υπουργείου για συγχώνευση του Δημοτικού Σχολείου Δανακού στο Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου Νάξου.

Όπως είχαμε γράψει την περασμένη εβδομάδα, στο σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) το οποίο διαβιβάστηκε στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ολόκληρης της χώρας και το οποίο αφορά σε ιδρύσεις, προαγωγές, υποβιβασμούς συγχωνεύσεις και καταργήσεις Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της χώρας, στις Κυκλάδες προβλέπεται η συγχώνευση τριών δημοτικών σχολείων σε Νάξο, Άνδρο και Σαντορίνη. Πρόκειται για το μονοθέσιο δημοτικό σχολείο Δανακού Νάξου, το οποίο συγχωνεύεται στο επταθέσιο δημοτικό σχολείο Φιλωτίου Νάξου, το μονοθέσιο δημοτικό σχολείο Οπίσω Μέρους Άνδρου το οποίο απορροφάται από το εξαθέσιο δημοτικό σχολείο Όρμου Κορθίου, καθώς και για το διθέσιο σχολείο Ακρωτηρίου Θήρας το οποίο συγχωνεύεται με το επταθέσιο δημοτικό σχολείο Πύργου Μεγαλοχωρίου, με τις Α’ και Β’ τάξεις του νέου σχολείου να λειτουργούν στο διδακτήριο του Μεγαλοχωρίου και τις υπόλοιπες τάξεις στο διδακτήριο του Πύργου.

Χάνονται 140 οργανικές θέσεις στις Κυκλάδες

Σχολιάζοντας την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας ο Σύλλογος Δασκάλων-Νηπιαγωγών Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι μετά την αξιολόγηση, τις πειθαρχικές διώξεις, τις επιθεωρήσεις, την αύξηση ωραρίου, την επίταξη απεργών, το Υπουργείο δημιούργησε «ένα κλίμα αυταρχισμού, φόβου και υποταγής στα σχολεία και ύστερα μίλησαν ξεκάθαρα για καταργήσεις οργανικών θέσεων μέσα από συγχωνεύσεις και υποβιβασμούς σχολείων». Όπως υπογραμμίζουν, αν υλοποιηθεί η πρόταση του Υπουργείου, μόνο στις Κυκλάδες θα χαθούν 140 οργανικές θέσεις και χιλιάδες σε ολόκληρη τη χώρα, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μια κατακρεούργηση των σχολικών μονάδων που οδηγεί στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και χιλιάδες εκπαιδευτικούς στην ανεργία».

Στην εκπνοή για να καμφθούν οι αντιδράσεις

Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων αντιδρούν στη συγχώνευση του δημοτικού σχολείου Δανακού, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι ενώ λίγο καιρό πριν είχαν λάβει τη διαβεβαίωση ότι καμία αλλαγή δεν πρόκειται να συμβεί στα σχολεία της Νάξου, τουλάχιστον για φέτος, η ανακοίνωση της συγχώνευσης στην εκπνοή της σχολικής χρονιάς, υποκρύπτει την πρόθεση του Υπουργείου να μην σημειωθούν αντιδράσεις. Όπως αναφέρουν, «είναι φανερό πως η συγκυβέρνηση, προκειμένου να φανεί συνεπής στη… στρατηγική των μνημονίων και του ΔΝΤ, τα οποία υπηρετεί, είναι πρόθυμη να θυσιάσει κάθε δημόσιο αγαθό».
Ο Σύλλογος, ο οποίος κάνει λόγο για μαζική επίθεση στο δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης συνολικά, προειδοποιεί για εξίσου μαζική απάντηση στο Υπουργείο, καλώντας εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ανέργους, συμβασιούχους κ.λπ. να ενωθούν σε «δυναμικούς κοινωνικούς αγώνες» με στόχο την «ανατροπή της αυταρχικής πολιτικής».