Νέο θεσμικό πλαίσιο για τη μεταφορά μαθητών στα σχολεία

Προς εξοικονόμηση πόρων οι Περιφέρειες

  • Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2013 - 06:00

Δημοσιεύθηκε στις 14 Ιουνίου, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Εσωτερικών, Παιδείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης για τη μεταφορά μαθητών στα σχολεία.

Η απόφαση προσδιορίζει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ερχόμενη σχολική χρονιά, ενώ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, έχουν ήδη προγραμματιστεί οι αναγκαίες ενέργειες ώστε να ολοκληρωθούν φέτος εγκαίρως οι διαγωνισμοί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας για την ομαλή εκτέλεση της μεταφοράς μαθητών από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Στόχος η αποκατάσταση της αξιοπιστίας

Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, εντός του Ιουλίου πρόκειται να εκταμιευτούν επιπλέον 30 εκατομμύρια ευρώ για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από συμβάσεις που έχουν συναφθεί με τους μεταφορείς, με κεντρικό στόχο να μην «μπλοκάρει» και πάλι η διαδικασία και οι μεταφορείς να ανταποκριθούν στην πρόσκληση συμμετοχής στη νέα διαγωνιστική διαδικασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου.

Το τελευταίο διάστημα, έχουν ήδη εκταμιευτεί χρήματα για την αποπληρωμή οφειλών στους μεταφορείς μαθητών από το 2011 και έπειτα. Σύμφωνα με τον Υπουργό, οι ενέργειες αυτές στοχεύουν στην αποκατάσταση της λειτουργικής ομαλότητας και της αξιοπιστίας της Πολιτείας, τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τις τοπικές αγορές. Μάλιστα, με επείγον έγγραφο του Υπουργείου ζητείται από τις Περιφέρειες να δοθούν έως τις 27/6 στοιχεία για το υπόλοιπο της οφειλής τους που αφορά στο σχολικό έτος 2012-2013, ώστε αυτές να εξοφληθούν το συντομότερο δυνατόν.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο

Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην αριθ. 24001/14-6-2013 ΚΥΑ, η ευθύνη για τη μεταφορά μαθητών από το επόμενο σχολικό έτος θα βαρύνει αποκλειστικά τις Περιφέρειες. Με δεδομένο ότι το Υπουργείο προσπαθεί να εξοικονομήσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους από τη μεταφορά μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η υπουργική απόφαση σε συνδυασμό με τον οδηγό ενεργειών που τη συνοδεύει, καθορίζει τους όρους που θα τη διέπουν, καθώς και τον τρόπο διενέργειας των σχετικών διαγωνισμών.

Οι Περιφέρειες οφείλουν να εξετάσουν ποιοι μαθητές δικαιούνται μεταφοράς, με την προτεραιότητα να δίνεται στη μεταφορά με την ήδη υπάρχουσα δημόσια ή δημοτική αστική και υπεραστική συγκοινωνία με ειδικά δελτία που θα εφοδιαστούν οι μαθητές. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα στις Περιφέρειες να τροποποιήσουν τα υπεραστικά δρομολόγια ή να ζητήσουν την τροποποίηση των αστικών από τους Δήμους. Όταν τα δημόσια συγκοινωνιακά και ίδια μέσα δεν επαρκούν τότε σχεδιάζονται ειδικά δρομολόγια για τη μεταφορά μαθητών με δημόσιες συμβάσεις οι οποίες συνάπτονται μεταξύ Περιφέρειας και αναδόχων.

Προκειμένου να καθοριστεί αν ένας μαθητής δικαιούται μεταφοράς, οι Περιφέρειες, με βάση την ΚΥΑ, θα υπολογίσουν την απόσταση της κατοικίας του από τη σχολική μονάδα. Μαθητές οι οποίοι φοιτούν σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, μεταφέρονται δωρεάν ανεξαρτήτως απόστασης, ενώ μαθητές οι οποίοι έχουν ήδη ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και εγγράφονται σε οποιοδήποτε σχολείο δεν δικαιούνται δωρεάν μεταφοράς.

Επίδομα σε μαθητές

Σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΚΥΑ, προβλέπεται ότι αν η μεταφορά μαθητών είναι αδύνατη ή κρίνεται οικονομικά ασύμφορη, με δεδομένο ότι καταβάλλεται προσπάθεια για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμπίεση του κόστους, υπάρχει η δυνατότητα επιδότησης των μαθητών. Εάν οι μαθητές έχουν εγκατασταθεί σε άλλη κατοικία κοντά στη σχολική μονάδα, αποκλειστικά και μόνο με σκοπό τη φοίτησή τους σε αυτή, χορηγείται μηνιαίο επίδομα 85 ευρώ. Εάν οι μαθητές μεταφέρονται με ευθύνη των γονέων και κηδεμόνων τούς χορηγείται επίδομα που θα υπολογίζεται βάσει χιλιομετρικής απόστασης. Το επίδομα αυτό δεν θα υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ ανά μαθητή για ολόκληρο το σχολικό έτος. Και στις δύο περιπτώσεις το επίδομα θα καταβάλλεται μία φορά, ανεξάρτητα εάν υπάρχουν περισσότεροι του ενός μαθητές σε μία οικογένεια, οι οποίοι φοιτούν στην ίδια σχολική μονάδα.