6ο Διεθνές Συνέδριο Βιώσιμης Ανάπτυξης στη Μεταλλευτική Βιομηχανία στη Μήλο

Παγκόσμιο κέντρο επιστημόνων

Ανάλυση των διαχρονικών οφελών από την μεταλλευτική δραστηριότητα

Κέντρο επιστημόνων από 30 χώρες του κόσμου αποτελεί τις τελευταίες ημέρες το νησί της Μήλου, με αφορμή την υλοποίηση του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης στη Μεταλλευτική Βιομηχανία (Sustainable Development in the Mineral Industries, SDIMI 2013). Περισσότεροι από 150 επιστήμονες συμμετέχουν στις εργασίες του καθιερωμένου συνεδρίου, που πραγματοποιείται στο ιδιαίτερα φροντισμένο Συνεδριακό Κέντρο “Γεώργιος Ηλιόπουλος” από 30 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου 2013.

Με δεδομένη την πλέον άρρηκτα συνδεδεμένη σχέση της βιώσιμης ανάπτυξης στην μεταλλευτική με την κοινωνική αποδοχή, με στόχο την έναρξη και την συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας σε μια περιοχή, είναι πολύ σημαντικό να αναλύονται τα διαχρονικά οφέλη από την μεταλλευτική δραστηριότητα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Εξίσου πολύτιμη κρίνεται και η ενημέρωση γύρω από τον ρόλο του τεχνολογικού παράγοντα που δρα επικουρικά στα θέματα κοινωνικής αποδοχής, εξασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Το έκτο συνέδριο SDIMI (2013), επικεντρώνεται σε θέματα καθορισμού διαδικασιών σύγκρισης των επιδόσεων των επιχειρήσεων (benchmarking), επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης μέσω του καθορισμού τιμών και κριτηρίων, λειτουργικότητας της βιώσιμης ανάπτυξης, δημιουργίας σημείων αναφοράς για τη γνώση, μοντελοποίησης και οικονομικών θεμάτων και τέλος ανάπτυξης βέλτιστων τεχνικών και εργαλείων.

Παρουσίαση 130 επιστημονικών εργασιών

Στόχος του είναι η πρόταση ενός σχεδίου συμφωνίας και διαδικασιών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν διάφορους φορείς και οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για τη μεταλλευτική κοινότητα στην οδό της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστούν στο συνέδριο SDIMI 2013 πλέον των 130 επιστημονικών εργασιών, ενώ σε ειδική συνεδρία έχουν προσκληθεί να συζητήσουν έγκριτοι επιστήμονες από την επιτροπή βιώσιμης ανάπτυξης της παγκόσμιας ομοσπονδίας μηχανικών (World Federation of Engineering Organizations).

Το συνέδριο οργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), του Δήμου Μήλου, του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), του Society for Mining, Metallurgy and Exploration (SME) και του Society of Mining Professors (SOMP)

Το SDIMI 2013 έχει ενταχθεί στο θεσμό των “Συναντήσεων της Μήλου” (Milos Conferences), στη θεματική σειρά “Αποκαθιστώντας την Ισορροπία στη Φύση” (Restoring the Natural Balance) που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Συνεδριακού Κέντρου Μήλου – Γεώργιος Ηλιόπουλος και της εταιρείας Ηλιότοπος η οποία έχει και την ευθύνη της διοργάνωσης όλων των συνεδρίων του θεσμού.

H S&B Βιομηχανικά Ορυκτά συμμετέχει και υποστηρίζει τα Milos Conferences ως “Milos Conferences Partner” και ειδικότερα στο SDIMI 2013 συμμετέχει ως Μεγάλος Χορηγός.