Εξαίρεση των υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τη διαθεσιμότητα ζητά ο Πρύτανης

«Όχι» σε οριζόντιες αποφάσεις

Αναφορά Συρμαλένιου στη Βουλή με το επιχείρημα της νησιωτικότητας
  • Τρίτη, 27 Αυγούστου, 2013 - 06:00

Ανησυχία επικρατεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης που αναζητά τις «δεξαμενές» από τις οποίες θα αντλήσει υπαλλήλους, προκειμένου να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας, ώστε να εκπληρωθούν οι μνημονιακές υποχρεώσεις.

Την περασμένη Πέμπτη σε επιστολή που απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητής Πάρις Τσάρτας, προς τον βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Νίκο Συρμαλένιο, εξέθεσε τα ζητήματα ζητώντας στήριξη και παρέμβαση του βουλευτή, ώστε οι διοικητικοί υπάλληλοι ΑΕΙ και ΤΕΙ ενός πανεπιστημίου, το οποίο έχει διάσπαρτες σχολές και τμήματα σε ολόκληρο το Αιγαίο, να εξαιρεθούν από τη διαδικασία.

Να εξαιρεθούν και πάλι οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου

Μετά τις εξαγγελίες του αρμοδίου Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αλλά και κατόπιν εγγράφου που απεστάλη από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προς τα ελληνικά πανεπιστήμια αναφορικά με τις προγραμματιζόμενες μεταρρυθμιστικές δράσεις του Υπουργείου για τα ΑΕΙ, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου ζητά για ακόμη μία φορά εξαίρεση ενός νησιωτικού πανεπιστήμιου από τη διαδικασία.

Πέρυσι, μετά από πιέσεις νησιωτικών φορέων, με τροπολογία που είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τη διαθεσιμότητα, είχαν εξαιρεθεί της διαδικασίας οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, οι οποίοι, αν και είχαν ήδη τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, επέστρεψαν, λίγους μήνες αργότερα, στις θέσεις τους.

Η λογική της περυσινής εισηγητικής έκθεσης της τροπολογίας για την εξαίρεσης των υπαλλήλων αυτών, είχε βασιστεί στη συνταγματικώς κατοχυρωμένη έννοια της νησιωτικότητας, η οποία επιβάλλει ειδική μέριμνα για τις «νησιωτικές περιοχές».

Ειδικές ανάγκες λόγω νησιωτικότητας

Όπως σημειώνει ο κ. Τσάρτας τα βασικά επιχειρήματα των υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνδέονται με τον νησιωτικό χαρακτήρα του Ιδρύματος, για τον οποίο έχουν προβλεφθεί συγκεκριμένες διατάξεις τόσο στο Σύνταγμα όσο και στη νομοθεσία σχετικά με την παιδεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως σημειώνεται, η διαφορετικότητα της νησιωτικότητας και οι ειδικές ανάγκες που προκύπτουν από αυτήν, προστατεύεται ακόμη και στον πρόσφατο νόμο 4093/2012, σύμφωνα με τον οποίο ο νομοθέτης προβλέπει ειδική μέριμνα για τους νησιωτικούς δήμους και ειδικότερα για τις προσλήψεις και τους διορισμούς τακτικού προσωπικού, τις οποίες εξαιρεί από τον περιορισμό των προσλήψεων του άρθρου 11 του Ν. 3833/2010.

Όπως τονίζει ο Πρύτανης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι το μοναδικό ελληνικό δημόσιο πολυνησιωτικό πανεπιστήμιο, το οποίο λειτουργεί ως πανεπιστήμιο-δίκτυο, χωροθετημένο σε έξι παραμεθόριες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ρόδο, Σύρο, Λήμνο). Λόγω των ιδιαιτεροτήτων που επιβάλλει η πολυνησιωτικότητα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει οργανωθεί, από την ίδρυσή του, κατά αποκεντρωμένο τρόπο τόσο ως προς τις διοικητικές όσο και ως προς τις ακαδημαϊκές δομές του, με αποτέλεσμα κάθε νησί να στεγάζει μια τουλάχιστον διαφορετική Σχολή, ενώ το σύνολο των λειτουργιών του Ιδρύματος σε κάθε νησί υποστηρίζεται διοικητικά από μια αυτόνομη Περιφερειακή Διεύθυνση.

Δεν είναι , άλλωστε, άγνωστο στο αρμόδιο Υπουργείο και το ζήτημα της υποστελέχωσης των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αφού έχει επανειλημμένως τεθεί τόσο στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων όσο και στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, χωρίς, ωστόσο, να έχει βρεθεί λύση.

Σοβαρές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες

Ο κ. Τσάρτας χαρακτηρίζει δίκαιες τις αντιδράσεις που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει η εφαρμογή μιας τέτοιας «οριζόντιας απόφασης, δίχως αξιολόγηση του προσωπικού και της ιδιαιτερότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου», επισημαίνοντας ότι οι επιπτώσεις που αυτή θα έχει στις τοπικές κοινωνίες, όπου εδρεύει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι τους, είναι σοβαρές.

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του κ. Συρμαλένιου, τη στήριξη του οποίου ζητά ο Πρύτανης. Ο βουλευτής Κυκλάδων κατέθεσε προς το Προεδρείο της Βουλής αναφορά με αποδέκτες τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ζητώντας τους να πάρουν ξεκάθαρη θέση σχετικά με το εάν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρόκειται να εξαιρεθεί από τα επικείμενα μέτρα σχετικά με την κινητικότητα και διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων.