54 παιδιά “έφαγαν πόρτα” στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΠΑΚ

Απορρίφθηκαν οι άνεργες μητέρες

- Λίγες ημέρες πριν από τη λειτουργία των σταθμών ανακοινώθηκαν τα ονόματα- Με ένα τμήμα λιγότερο ξεκινά το σχολικό έτος 2013-2014, λόγω μείωσης του προσωπικού- “Να επανεξεταστούν οι αιτήσεις” ζητά ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

Εκτός των βρεφονηπιακών σταθμών του Οργανισμού Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μένουν φέτος 54 παιδιά της Σύρου, μετά την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής να εξυπηρετηθούν αποκλειστικά και μόνο οι εργαζόμενες μητέρες του νησιού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα γύρω από την εγγραφή των βρεφών και νηπίων στους σταθμούς του ΟΠΑΚ για το σχολικό έτος 2013-2014, ο αριθμός των παιδιών που θα φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις τους από την ερχόμενη Δευτέρα ανέρχεται στα 127, εκ των οποίων 31 βρέφη και 96 νήπια.

Από τις 181 αιτήσεις, έγιναν δεκτές 127

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνολικές αιτήσεις στα γραφεία του Οργανισμού έφτασαν τις 181. Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι καταστάσεις με τα παιδιά που έγιναν δεκτά, αναρτήθηκαν λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων, αιφνιδιάζοντας κυριολεκτικά τις οικογένειες που τελικά απορρίφθηκαν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των ονομάτων βασίζεται στο γεγονός ότι η Επιτροπή όφειλε να περιμένει τον ολοκληρωμένο πίνακα με τις ωφελούμενες μητέρες του προγράμματος “Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής” της ΕΕΤΑΑ, προτού κοινοποιήσει τη λίστα των παιδιών που θα εγγραφούν στους σταθμούς.

Κατά συνέπεια, όταν κατέστη γνωστό ότι δεκατρία παιδιά συνολικά θα τοποθετηθούν μέσω της δράσης στις δομές του Οργανισμού, η Επιτροπή προχώρησε στην έκδοση των αποτελεσμάτων, τα οποία προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια των οικογενειών που δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Υπογραμμίζεται, ότι οι ωφελούμενοι περιλαμβάνονται στον αριθμό των 127 παιδιών που θα φιλοξενηθούν στους σταθμούς του ΟΠΑΚ, ενώ παράλληλα “ζυμώνεται” το ενδεχόμενο ένταξης 16 επιλαχόντων του προγράμματος, μέσω του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”.

Απαγορευτικός παράγοντας η δυναμικότητα των σταθμών

“Κατανοούμε τις ανάγκες που υπάρχουν, αλλά η δυναμικότητα των σταθμών δεν επιτρέπει να δεχτούμε όλα αυτά τα παιδιά”, δηλώνει η υπεύθυνη για την παραλαβή των αιτήσεων Σωτηρία Μπούρικα, κρίνοντας τα πράγματα “αρκετά στριμωγμένα”. Εξηγεί μάλιστα πως “τα τμήματα δεν μπορούν να φιλοξενήσουν άπειρο αριθμό παιδιών, καθώς μας δεσμεύει ο νόμος”, σημειώνοντας ότι “τα παιδιά δεν είναι τσουβάλια να τα στοιβάζεις”. “Σε κάθε τμήμα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη ποιότητα”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παρά το γεγονός ότι κατά το περσινό σχολικό έτος είχαν εγγραφεί 144 παιδιά στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Οργανισμού, φέτος παρατηρείται μία μείωση 17 παιδιών, η οποία - σύμφωνα με τους αρμόδιους- οφείλεται στη μερική αποδυνάμωση του απασχολούμενου προσωπικού. “Μία παιδαγωγός έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί και άλλη μία βρίσκεται σε διαδικασία μετάταξης” επισημαίνει η κ. Μπούρικα, καθιστώντας γνωστό ότι μετά την αποχώρηση των δύο κυριών, τα τμήματα ουσιαστικά μειώνονται κατά ένα. “Αν μπορούσαμε να έχουμε προσωπικό θα δεχόμασταν 25 παιδιά ακόμα” διευκρινίζει.

Επιπροσθέτως αναφέρει ότι πέρα από την εργασία και των δύο γονέων, η Επιτροπή έλαβε εξίσου υπόψη τους και κάποια κοινωνικά κριτήρια. “Μία μητέρα που είχε προσκομίσει πιστοποιητικό αναπηρίας με 67%, τη δεχτήκαμε” τονίζει, ενώ εξηγεί ότι “λόγω διαρροών που παρατηρούνται συνήθως στην έναρξη της χρονιάς, ενδεχομένως να παρουσιαστούν κάποια κενά σε τμήματα, τα οποία θα καλυφθούν άμεσα”.

Στις 19. 873,38 € η μηνιαία κρατική επιχορήγηση

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΟΠΑΚ, Άννα Βαφία ήδη καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου μέσα στους επόμενους μήνες να εξυπηρετηθούν περισσότερα παιδιά στους σταθμούς μέσω του Ιδρύματος“Σταύρος Νιάρχος”. Η ίδια κρίνει ελλιπή την κρατική επιχορήγηση η οποία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αναλογεί στο ποσό των 19. 873,38 € μηνιαίως, έναντι των 34.000 € που λάμβαναν οι δήμοι πριν από τρία χρόνια για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών τους. Πρόκειται για μία δραματική μείωση των εσόδων,

τα οποία πλέον δεν επαρκούν για να καλύψουν πλήρως τις λειτουργικές ανάγκες ενός σταθμού. Απόρροια των σημερινών κυβερνητικών πολιτικών είναι η υποβάθμιση αρκετών κοινωνικών δομών, αλλά και η επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των ωφελουμένων.

Μονομερής κάλυψη των λειτουργικών εξόδων

Όπως σημειώνεται, το ποσό των 19. 873,38 € καλύπτουν μονάχα τα μισά έξοδα των σταθμών, με αποτέλεσμα η καταβολή τροφείων να κρίνεται απαραίτητη για τη συνέχιση της λειτουργίας τους. “Αν οι ανάγκες καλύπτονταν από την επιχορήγηση του κράτους δεν θα υπήρχαν τροφεία” τονίζει ο υπάλληλος του ΟΠΑΚ. Γιάννης Αλεξανδρής, καθιστώντας γνωστό ότι πέρα από τα έσοδα αυτά, ο Οργανισμός λαμβάνει ένα ποσί από την ΕΕΤΑΑ, ενώ την υπόλοιπη χρηματοδότηση αναλαμβάνει ο δήμος. “Το ιδεώδες τόσο για το δήμο, όσο και για το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΚ θα ήταν να μπορούσαμε να φιλοξενούμε όλα τα παιδιά σε ένα περιβάλλον, όπου θα εκπαιδεύονταν και θα δημιουργούσαν σχέσεις αγάπης και φιλίας μεταξύ τους”, επισημαίνει η κ. Βαφία καταλήγοντας ότι, το ζήτημα της χρηματοδότησης των σταθμών θα απασχολεί πάντα τους ιθύνοντες, δεδομένου ότι “ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει εξ' ολοκλήρου τα έξοδά του”.

“Άδικος ο αποκλεισμός των παιδιών μας”

Τη δυσαρέσκειά του απέναντι στην απόφαση του ΟΠΑΚ να αφήσει εκτός σταθμών παιδιά των οποίων οι μητέρες έμειναν άνεργες τους μήνες που πέρασαν, εκφράζει με επιστολή του ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων των παιδικών σταθμών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Συγκεκριμένα αναφέρει: “Με απόφασή του ο ΟΠΑΚ, φέτος, απέκλεισε τα παιδιά που φοίτησαν πέρυσι στους παιδικούς σταθμούς αλλά οι μητέρες τους έμειναν πρόσφατα άνεργες, κάτι το οποίο ανακοινώθηκε μόλις στις 4 Σεπτεμβρίου, ενώ η λειτουργία των σταθμών ξεκινά στις 9 Σεπτεμβρίου. Στο παρά πέντε, λοιπόν, οι γονείς που πολύ πρόσφατα έμειναν άνεργοι και βρίσκονται σε αγωνιώδη αναζήτηση εργασίας ενημερώθηκαν πως τα παιδιά τους θα διακόψουν τη φοίτησή τους στους παιδικούς σταθμούς και στο εξής θα πρέπει να τα έχουν στο σπίτι”. Από την πλευρά του, ο Σύλλογος κρίνει “άδικο τον αποκλεισμό των παιδιών των άνεργων μητέρων και απαράδεκτη τη διακοπή της φοίτησης των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς”.

“Σε αδιέξοδο οι γονείς”

Όπως τονίζει “η διοίκηση του ΟΠΑΚ γνώριζε εδώ και μήνες πως υπάρχει πρόβλημα με τη μείωση του προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς και ωστόσο δεν φρόντισε να ενημερώσει τους γονείς για τους κινδύνους που ελλοχεύουν να μείνουν εκτός των δομών δεκάδες νήπια”. Σημειώνει μάλιστα πως “η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τη δεδομένη χρονική στιγμή οδηγεί τους γονείς σε αδιέξοδο, μηδενίζοντας τις πιθανότητες να εγγραφούν τα παιδιά σε οποιαδήποτε άλλη δομή προσχολικής αγωγής”.

Ως εκ τούτου, υπογραμμίζει πως “η ανεργία δεν είναι επιλογή για να τιμωρούνται και να αποκλείονται όσες οικογένειες έχουν άνεργα μέλη με θύματα τα ίδια τα νήπια που διακόπτουν αιφνιδιαστικά και χωρίς προετοιμασία την προσχολική αγωγή. Οι άνεργες μητέρες δεν είναι διαθέσιμες να απασχολούν οι ίδιες τα παιδιά τους, αφού αναζητούν εργασία για την επιβίωσή τους. Είναι προσωρινά και παρά τη θέληση τους εκτός εργασίας και κάνουν τα αδύνατα δυνατά να ενταχθούν εκ νέου στην αγορά εργασίας. Αποκλείοντας τα παιδιά τους από τον παιδικό σταθμό αποκλείονται και οι ελάχιστες πιθανότητες να απασχοληθεί μια μητέρα οπουδήποτε για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια της”. Καταλήγοντας, ο Σύλλογος ζητά από τον ΟΠΑΚ “να επανεξεταστούν οι αιτήσεις και να διεκδικηθούν πόροι ώστε να μην μείνουν εκτός παιδικών σταθμών τα παιδιά που το έχουν ανάγκη”.