Ο καθιερωμένος αγιασμός στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σύρο

Μουδιασμένο ξεκίνημα

Παγωμένα χαμόγελα, θλίψη και έντονος προβληματισμός, ήταν τα συναισθήματα που επικράτησαν χθες κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου αγιασμού στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Σύρου.

Η πρώτη επίσημη της σχολικής χρονιάς δε θύμιζε σε καμία περίπτωση τα προηγούμενα έτη, αφού η εκπαιδευτική κοινότητα στο σύνολό της βρίσκεται μπροστά σε έναν ανηλεή αγώνα διάλυσης της δημόσιας παιδείας.

“Ξεκινά μία δύσκολη χρονιά”

Νωρίς το πρωί έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός από από ιερείς της Ορθόδοξης και Καθολικής εκκλησίας, στο δημοτικό σχολείο της Άνω Σύρου, παρουσία των εκπαιδευτικών, των μαθητών και γονέων.

Το Δήμο εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος, Φώτης Ξαγοράρης, ενώ παραβρέθηκε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Άνω Σύρου, Παύλος Ραουζαίος, αλλά και το μέλος της τοπικής κοινότητας, Τερέζα Δαλεζίου.

Ο διευθυντής της σχολικής μονάδας, Πέτρος Προβελέγγιος, αφού καλωσόρισε του μικρούς μαθητές, έκανε λόγο για μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά που ξεκινά, τονίζοντας ότι τα προβλήματα για την εκπαιδευτική κοινότητα είναι πολλά.

Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος, κ. Ξαγοράρης ενημέρωσε μαθητές και γονείς, ότι μετά από πολλές προσπάθειες χρόνων, εντάχθηκε τελικά στο ΕΣΠΑ η δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου το 2015.

Σε εφαρμογή η συρρίκνωση των ολοήμερων τμημάτων

Το ίδιο βαρύ ήταν το κλίμα και στις υπόλοιπες μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου οι διευθυντές και οι υπεύθυνοι των μονάδων εμφανίστηκαν κατά το χαιρετισμό τους τόσο σφιγμένοι, όσο και απολογητικοί προς τους γονείς και τους μαθητές για τα σημαντικά προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν από κοινού το τρέχον έτος.

Αναφορά στο “ψαλίδισμα” των ολοήμερων προγραμμάτων σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, το όποιο έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία μετά τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, πραγματοποίησε ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης Χρήστος Βλαχόπουλος όπου ανακοίνωσε τη συρρίκνωση των τμημάτων κατά το ήμισυ. Διευκρίνισε μάλιστα ότι πλέον θα λειτουργεί ένα τμήμα, όπου θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά και μόνο οι μαθητές των τριών πρώτων τάξεων. Ως εκ τούτου, εκτός προγράμματος μένουν 30 περίπου μαθητές της Δ', Ε' και ΣΤ' τάξης του σχολείου.

Στην προσπάθειά του να μεταδώσει ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, ο κ. Βλαχόπουλος τόνισε πως στόχος του παιδαγωγικού προσωπικού παραμένει και φέτος η θεμελίωση των σωστών βάσεων για να μάθουν τα παιδιά πως “μέσα από την εργατικότητα, την προσπάθεια, τον καλό τρόπο συμπεριφοράς, τους στόχους και τη συνεργασία μπορούμε να αλλάξουμε αυτή την αρνητική ατμόσφαιρα και να πετύχουμε μεγαλύτερο αποτέλεσμα”.

Αποδόμηση της δημόσιας παιδείας

Για “αποδόμηση” της δημόσιας παιδείας έκανε λόγο και η διευθύντρια του 1ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης, Μαργαρίτα Φρέρη, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της τόσο για την αύξηση των νηπίων ανά τάξη, που ανέρχεται πλέον στα 30 παιδιά, θυμίζοντας παλιές εποχές, όσο και για το μηδενικό διορισμό δασκάλων και νηπιαγωγών για το σχολικό έτος 2013-2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελετή των Αγιασμών στα σχολεία έγινε στις εννιά το πρωί, ενώ φέτος ο Μητροπολίτης Σύρου κ.κ. Δωρόθεος Β' τέλεσε τον αγιασμό στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης.

“Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”

Σε παρόμοιο κλίμα αμηχανίας για το αβέβαιο εκπαιδευτικό μέλλον, τελέσθηκε ο αγιασμός και για τους μαθητές των τριών Γυμνασίων του νησιού, χθες στις δέκα το πρωί, στον κοινό προαύλιο χώρο των σχολικών κτηρίων στον Ξηρόκαμπο. Στους συγκεντρωμένους μαθητές απηύθυναν καλωσόρισμα οι διευθυντές των σχολείων και εκπρόσωποι της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενώ τα μηνύματα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, Δωροθέου Β΄ και του Καθολικού Επισκόπου, Φραγκίσκου Παπαμανώλη διάβασαν οι εκπρόσωποι των δύο Εκκλησιών.

Σε παρέμβαση προχώρησε η ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο για αδιαφορία με δεδομένη την υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας, ενώ τέλος ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης, Διονύσης Μεσσάρης, υποσχέθηκε πως θα είναι δίπλα στις ανάγκες των μαθητών προκειμένου “να έχουν άμεση και γρήγορη αντιμετώπιση στα προβλήματα”.

Στο χώρο του σχολείου είχαν αναρτηθεί πανό με τα συνθήματα “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία” και “Όχι στη διάλυση της Δημόσιας Παιδείας”.

“Η υπόθεση αφορά όλους”

Παράλληλα, ίδιο ήταν το περιεχόμενο των μηνυμάτων που ακούσθηκε μετά το πέρας του αγιασμού στο ΓΕΛ και στο ΕΠΑΛ στο σχολικό συγκρότημα του Μάννα. Ωστόσο, παίρνοντας τον λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Τζώρτζης Μακρυωνίτης καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Πάπιτσης, ευχήθηκαν δύναμη σε μαθητές και καθηγητές, σημειώνοντας ότι η φετινή χρονιά αποτελεί μία κρίσιμη χρονιά που απαιτεί υπομονή και εργατικότητα. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων, έκανε λόγο “για δυσκολίες” που θα συναντήσει το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, επισημαίνοντας πως από τη Δευτέρα αναμένεται να κινητοποιηθούν οι καθηγητές, καλώντας τους μαθητές “να είναι αρωγοί στον αγώνα τους”. Το μέλος της ΕΛΜΕ διασαφήνισε ότι “η υπόθεση για την οποία αγωνιζόμαστε δεν αφορά μόνο εμάς”, ενημερώνοντας τους μαθητές πως ήδη “ξεκινά μία χρονιά με απολυμένους καθηγητές και απολυμένους σχολικούς φύλακες”.

Αξίζει να τονισθεί, ότι εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής δεν έδωσε κανένας αιρετός το “παρών”.