Έναρξη σχολικής χρονιάς χωρίς τα χρειώδη στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Σύρου

Λείπουν ακόμη και τα απλά

- Ει. Δράκου και Ν. Ροσσολάτος επισημαίνουν την καθυστέρηση και τη γραφειοκρατία των απαιτούμενων διαδικασιών- Δ. Ρούσσος: “Αν δεν έχουν προωθηθεί οι διαδικασίες, θα γίνουν τις επόμενες ημέρες”

Ελλείψεις, καθυστερήσεις αλλά και παραλείψεις συνθέτουν το τοπίο της σχολικής καθημερινότητας ακόμη και στα πιο απλά πράγματα όπως αναλώσιμα και είδη πρώτης ανάγκης για την υγιεινή και την καθαριότητα μαθητών και κτηρίων.

Οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ειρήνη Δράκου και Νίκος Ροσσολάτος αντίστοιχα, μίλησαν στην εφημερίδα, εστιάζοντας την προσοχή τους στις ελλείψεις που έχουν παρατηρηθεί - αναφορικά με την κάλυψη των οποίων – αναγνωρίζουν μεν, τον γραφειοκρατικό κυκεώνα που έχει οικοδομήσει το υπουργείο προκειμένου να δοθούν τα απαιτούμενα χρήματα, σημειώνουν δε, ότι η δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης οφείλει να ενεργεί με ταχύτερους ρυθμούς, όταν γνωρίζει σε μεγάλο βαθμό και νωρίς, τις ανάγκες.

Για τα ανωτέρω, παραχώρησε δηλώσεις ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Ρούσσος, ο οποίος σύμφωνα με όσα ανέφερε, “σήμερα θα εξετάσει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την προμήθεια των συγκεκριμένων κονδυλίων”.

“Γνωστοποιήσαμε τις παραγγελίες”

“Η προμήθεια θα γίνει μαζικά μέσω του δήμου”, διασαφηνίζει εξ αρχής η Ειρήνη Δράκου, που μίλησε στην εφημερίδα, προσθέτοντας ότι “οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης θα διαχειρίζονται πλέον τα είδη παντοπωλείου, τα είδη φαρμακείου, το πετρέλαιο και το θέμα της καθαριότητας στα σχολεία” ενώ “για τα αναλώσιμα όπως η γραφική ύλη, θα έχει τη διαχείριση το κάθε σχολείο αξιοποιώντας τα χρήματα που θα δοθούν”.

Στην ερώτηση αν στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά της Σύρου, υφίστανται ελλείψεις με την “αυγή” του νέου σχολικού έτους, να έχει προβάλλει ήδη, η ίδια απάντησε καταφατικά. “Όντως υπάρχουν ελλείψεις, οι οποίες όμως δε θα κάνουν δύσκολη τη λειτουργία των σχολείων. Βέβαια θα μπορούσαν να είχαν γίνει νωρίτερα ενέργειες”, επεσήμανε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας στη συνέχεια ότι σχετικά με το σημαντικό θέμα της θέρμανσης, “υπάρχουν χρήματα και θα αντεπεξέλθουμε. Έγινε μία κατάθεση από το υπουργείο αλλά ο δήμος υποσχέθηκε ότι θα δώσει κι άλλα χρήματα. Εντός των επόμενων ημερών θα γνωρίζουμε” ανέφερε.

Συμπλήρωσε δε, πως γίνεται αντιληπτό από κάθε πλευρά “το γραφειοκρατικό σύστημα που υπάρχει, αλλά πως ενώ είχαν γίνει από την πλευρά μας όλες οι διαδικασίες από το Πάσχα και είχαμε γνωστοποιήσει τις παραγγελίες μας, δεν γνωρίζω γιατί δεν προχωρά η υπόθεση”, τόνισε, υπογραμμίζοντας τέλος, πως “θέλω να πιστεύω ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε καλύψει κάποια βασικά πράγματα”.

Ούτε χαρτί για τα κοινόχρηστα WC των μαθητών

Από τη δική του σκοπιά, ο Νίκος Ροσσολάτος, συνηγόρησε στο γεγονός πως, “έχει αυξηθεί η γραφειοκρατία και όντως έχουμε κάποια προβλήματα, τα οποία πρέπει όμως να λύσει ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης”. Αποτέλεσμα όσων επισημαίνει ο ίδιος είναι “η καθυστέρηση ακόμη και στην προμήθεια βασικών προϊόντων, όπως χαρτιά για τις κοινόχρηστες τουαλέτες που χρησιμοποιούν οι μαθητές”. Ο κ. Ροσσολάτος, συμπλήρωσε επιπλέον πως, οι ίδιες ενέργειες απαιτούνται και για “την εξασφάλιση του φαρμακευτικού υλικού” ενώ θέμα που καίει είναι και “η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης”.

Το ζήτημα όπως εξηγεί, “δεν είναι πως δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά δεν μπορούμε να τα προμηθευτούμε καθώς τη διαδικασία για όλα τα σχολεία και τα Νομικά Πρόσωπα οφείλει να την προωθήσει ο δήμος”. Στην ερώτηση πώς πρόκειται να καλυφθούν οι ανάγκες, έως ότου δρομολογηθεί η διαδικασία και μπορέσουν να αγορασθούν τα χρειώδη, ο πρόεδρος ανάφερε ότι είχε επικοινωνία με αιρετό της δημοτικής αρχής και “σε πρώτη φάση τα πλέον απαραίτητα θα μας τα προμηθεύσει από τις αποθήκες του ο δήμος”.

Κληθείς να εκτιμήσει αν ενδέχεται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους να υπάρξει έλλειψη πετρελαίου θέρμανσης, διευκρίνισε, “Δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Ωστόσο είναι δεδομένο ότι για να λειτουργήσουν τα συγκροτήματα των Γυμνασίων και των Λυκείων στο Μάννα και στον Ξηρόκαμπο, χρειαζόμαστε 30 τόνους ετησίως. Αυτό πρέπει να ληφθεί νωρίς υπόψιν”.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ο κ. Ροσσολάτος επεσήμανε χθες ότι πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της σχολικής επιτροπής προκειμένου να προσδιοριστούν με ακρίβεια όλες οι ελλείψεις που ενδεχομένως να εκκρεμούσαν.

Στον “πάγο” καθαριότητα και εργασίες

Επιπρόσθετα, η Ειρήνη Δράκου έθιξε τα δύο σοβαρά ζητήματα της καθαριότητας και των επισκευαστικών εργασιών στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας. “Παρατηρείται καθυστέρηση στο θέμα των εργασιών”, υποστήριξε, λέγοντας πως, “Έχουν γίνει μικρά έργα και τώρα θα ξεκινήσουν ξανά οι εργασίες”, καθιστώντας σαφές ότι “τα σχολεία έχουν γνωστοποιήσει τις ανάγκες τους, αλλά ο δήμος πρέπει πρώτα να τις ομαδοποιήσει”. Σημείο που εστίασε την προσοχή της βέβαια η ίδια, αποτέλεσε το γεγονός ότι, “η δημοτική αρχή θα έπρεπε ίσως να έχει μεριμνήσει από το καλοκαίρι” εκτιμώντας πως, “Ευελπιστώ ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα δώσουν προτεραιότητα” καθώς όπως είπε, οι εργασίες αφορούν τόσο σε εξωτερικές, όσο και σε εσωτερικές εργασίες στις σχολικές μονάδες. “Φαίνεται να υπάρχει διάθεση, αλλά πρέπει να γίνονται νωρίτερα οι ενέργειες”.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε πως “Δεν έχουν γίνει ακόμη οι προσλήψεις των ατόμων για την καθαριότητα καθώς δεν ήταν γνωστό αν θα εξακολουθήσει να πληρώνει ο δήμος ή το υπουργείο. Στείλαμε ένα έγγραφο στα σχολεία και απάντησαν οι διευθυντές αν είναι ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες των εργαζομένων του κλάδου, ώστε να συνεχίσουν με τα ίδια άτομα και όπου υπάρχει κενό, να αναζητηθεί νέος εργαζόμενος με προκήρυξη”, ανέφερε, λέγοντας εν κατακλείδι, πως από τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας, κενό σε θέμα καθαριότητας, υπάρχει μόνο στο νηπιαγωγείο της Ποσειδωνίας”.

Άγνοια και καθυστέρηση

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα ωστόσο και στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο Οικονομικών του δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Δημήτρη Ρούσσο, ο οποίος εξήγησε αρχικά πως “έχει αλλάξει ριζικά ο τρόπος που αφορά σε προμήθειες και θα γίνεται ενιαία τόσο για τις σχολικές επιτροπές, όσο και για τα Νομικά Πρόσωπα”, δίνοντας στη διαδικασία έναν περισσότερο “γραφειοκρατικό τόνο”. Ερωτηθείς να απαντήσει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι ενέργειες της δημοτικής Αρχής, ο ίδιος παρουσιάστηκε απροετοίμαστος δηλώνοντας πως “Δεν γνωρίζω να σας απαντήσω. Πρέπει να γίνει η μελέτη, να καταγραφούν οι ανάγκες και μετά να ζητήσουμε όσα χρειάζονται. Θα το εξετάσω αύριο”.

Ανέφερε δε, πως “αν έχουν δηλωθεί οι ανάγκες και δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες λόγω όγκου δουλειάς, θα προωθηθούν αυτές τις ημέρες”, επαναλαμβάνοντας πως το θέμα πρόκειται να το εξετάσει σήμερα και ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει έστω και όχι κανονικά τη λειτουργία τους, τα σχολεία.