Με ερωτηματικά ξεκίνησε η σχολική χρονιά για τις οικογένειες των παιδιών με ειδικές ανάγκες

"Μονίμως στο σκοτάδι"

- “Προνομιακή” χαρακτηρίζει τη θέση του ειδικού σχολείου της Σύρου ο διευθυντής Αναστάσιος Αρμακόλας- Τις επιφυλάξεις τους διατηρούν οι γονείς, αναμένοντας τη στελέχωση της μονάδας με το απαραίτητο προσωπικό

Σε “αναμμένα κάρβουνα” εξακολουθούν να βρίσκονται οι οικογένειες των ΑμεΑ στη Σύρο, καθώς λίγες ημέρες μετά το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού στα σχολεία, η εικόνα των μονάδων όπου ετοιμάζονται να φοιτήσουν τα παιδιά τους παραμένει μέχρι και σήμερα θολή.

Η ελλιπής ενημέρωση από τους προϊσταμένους της εκπαίδευσης σε συνδυασμό με τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στον ευαίσθητο αυτό χώρο, απειλώντας με διάλυση δεκάδες κέντρα ειδικής αγωγής εντείνουν ακόμα περισσότερο την αγωνία των γονέων, οι οποίοι για μία ακόμη φορά καλούνται να κινηθούν “στα τυφλά”.

“Κινούμαστε στα “τυφλά””

Παρά τις διαβεβαιώσεις τόσο του Αναπληρωτή Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων Χρήστου Καφτηράνη, όσο και του διευθυντή του Ειδικού Σχολείου Ερμούπολης, Αναστάσιου Αρμακόλα ότι η Σύρος βρίσκεται σε προνομιακή θέση, συγκριτικά με άλλες περιοχές της Ελλάδας οι γονείς διατηρούν ακόμη τις επιφυλάξεις τους. Με δεδομένο ότι δεν έχουν λάβει απαντήσεις γύρω από καίρια ζητήματα, που αφορούν είτε την τοποθέτηση εκπαιδευτικών, βοηθητικού προσωπικού και θεραπευτών στο ειδικό δημοτικό σχολείο, είτε το μέλλον του ειδικού νηπιαγωγείου, η οποία έχει αποκτήσει πλέον διαστάσεις “μύθου”, εκφράζουν τους προβληματισμούς τους, σχετικά με την ομαλή λειτουργία των μονάδων.

“Δεν υπάρχει σύμβουλος ειδικής αγωγής στις Κυκλάδες”

Ένα από τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος, κατά τη χθεσινή συνάντηση γονέων με το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου στήριξης ΑμεΑ Κυκλάδων “Δικαίωμα”, ήταν και η απουσία συμβούλου ειδικής αγωγής στις Κυκλάδες, μετά την παραίτηση του πατέρα Απόστολου Καβαλιώτη. Η πρόεδρος του Συλλόγου, Ειρήνη Συμεωνίδου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος “ήταν πρακτικά ανύπαρκτος, καθώς πέρα από ελάχιστες επισκέψεις στο νησί δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με εμάς”. Προσθέτει δε ότι “ο ρόλος ενός συμβούλου ειδικής αγωγής είναι άκρως απαραίτητος, καθώς όλες οι κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος στο χώρο δίνονται από αυτόν”.

“Κλειστό” το ειδικό νηπιαγωγείο

Επιπλέον, σημειώνει ότι η ίδια αβεβαιότητα κυριαρχεί και γύρω από το θέμα της κάλυψης των τμημάτων ένταξης και της παράλληλης στήριξης στις Κυκλάδες, για τα οποία δεν υπάρχει ακόμα καμία ενημέρωση.

Αναφορικά με το ειδικό νηπιαγωγείο, υπογραμμίζεται ότι παραμένει μέχρι και σήμερα κλειστό, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή ούτε καν η πραγματοποίηση εγγραφών. “Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα παιδιά που περιμένουν να λειτουργήσει”.

“Εκκρεμεί η μετακίνηση των νέων μαθητών”

Μεγάλη “πληγή” για τους νέους μαθητές του ειδικού δημοτικού σχολείου αποτελεί το θέμα της μεταφοράς, καθώς η παράταση των συμβάσεων για τη μεταφορά των μαθητών έως τις 31 Δεκεμβρίου αφορά αποκλειστικά τους μαθητές του προηγούμενου έτους. “Δεν έχει εγκριθεί η μετακίνηση των νέων μαθητών, με αποτέλεσμα για τρία τουλάχιστον παιδιά που βρίσκονται μάλιστα σε καροτσάκια να μην έχει αρχίσει η σχολική χρονιά” δηλώνει χαρακτηριστικά, αναφέροντας πως “τα παιδιά αυτά έχουν τον αγιασμό γιατί δεν υπήρχε τρόπος να φτάσουν στο σχολείο”.

Ωστόσο, σημειώνει ότι ένα ακόμη πρόβλημα είναι η έλλειψη ειδικού βοηθητικού προσωπικού το οποίο, όπως τονίζει “χρειάζεται είτε για να βάλει αυτά τα παιδιά μέσα στο ταξί, είτε για να συνοδεύσει στην τουαλέτα”. Από την πλευρά του, η διεύθυνση του σχολείου διαβεβαιώνει ότι είναι θέμα ημερών η τοποθέτηση βοηθητικού προσωπικού. Όσον αφορά στο εκπαιδευτικό προσωπικό, τα μαθήματα του νέου σχολικού έτους έχουν ήδη ξεκινήσει με την παρουσία ενός ειδικού παιδαγωγού, ενώ η μονάδα θα ενισχυθεί με δύο ακόμη εκπαιδευτικούς, εκ των οποίων ο ένας αναμένεται να τοποθετηθεί μέσα στο προσεχές διάστημα και ο δεύτερος στις αρχές τους επόμενου χρόνου. Τέλος, το ίδιο θολή είναι και η εικόνα για τους ειδικούς θεραπευτές (λόγου, έργου και φυσικοθεραπείας), αφού μέχρι σήμερα υπάρχει άγνοια γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.

“Ζητάμε πανεπιστημιακούς εκπαιδευτικούς”

Σύμφωνα με την κ. Συμεωνίδου, πάγιο αίτημα του Συλλόγου είναι και φέτος η πρόσληψη ειδικών δασκάλων και ειδικών νηπιαγωγών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και όχι σεμιναριακής. “Οι αναπληρωτές που αναμένονται να διοριστούν θα είναι απλοί δάσκαλοι, οι οποίοι κάνουν κάποια σεμινάρια. Αυτό εννοούν όταν λένε δασκάλους ειδικής αγωγής, γιατί πανεπιστημιακούς δεν μας έχουν στείλει”, υπογραμμίζει.

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι οι γονείς είναι κυριευμένοι από έντονο άγχος καθώς, τόσο οι μηδαμινοί διορισμοί από το υπουργείο, όσο και τα γενικότερα προβλήματα τα οποία αυξάνονται αντί να μειώνονται θα μπορούσαν να αποτελέσουν την “ταφόπλακα” των μονάδων. “Τρέμουμε μήπως δε λειτουργήσει το ειδικό νηπιαγωγείο διότι θα μείνουν εκτός τέσσερα παιδιά. Οι γονείς είναι στο σκοτάδι, κανείς δεν τους δίνει διευκρινίσεις και η νηπιαγωγός που υπηρετούσε πέρυσι στη Σύρο δεν ξέρει αν θα διοριστεί ξανά στο νησί”. Όπως επισημαίνει, παρόλο που η κατάσταση φαντάζει αισιόδοξη, σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπευθύνων, οι γονείς κρατούν τις επιφυλάξεις τους για το αν θα υπάρξουν σημάδια βελτίωσης.

Τέλος, αναφορικά με τη μετακίνηση των μαθητών, υπενθυμίζει ότι πάγιο αίτημα του Συλλόγου “Δικαίωμα” προς το δήμο είναι η πρόσληψη ενός οδηγούς για τα λεωφορεία που θα μπορούσαν να εξυπηρετούν του μαθητές στο ειδικό δημοτικό σχολείο, στο ειδικό νηπιαγωγείο και στο ΚΔΑΠ – ΜΕΑ. Πρόταση, η οποία μέχρι και σήμερα δεν έχει εξεταστεί.